Reklama

Reklama

Kmotr III

  • USA The Godfather: Part III (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie. Francis Ford Coppola uzavřel svou mafiánskou trilogii snímkem Kmotr III (1990) po více než patnáctileté odmlce. Začátek jejího děje umístil do roku 1979, tedy plná dvě desetiletí od závěru Kmotra II. Michael Corleone (Al Pacino), nyní šedesátiletý, dál ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Velmi usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Jeho zájem se přesunul od hazardu k nemovitostem a investičním bankám. A stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk, neboť přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu. Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat a je jen otázkou času, kdy minulost začne promlouvat do přítomnosti. Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III až na několik newyorských scén prakticky celý v Itálii (v exteriérech v Římě a jeho okolí, v sicilském Palermu a Taormině a také v dekoracích postavených ve čtyřech největších ateliérech římského studia Cinecitta). Z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo... Třetí díl Kmotra je považován za nejslabší, což ve srovnání s oběma předchozími částmi, jež patří k nejlepším snímkům světové kinematografie (momentálně obsazují druhé a třetí místo ve známé internetové databázi IMDb), neznamená, že to je špatný film. Je třeba ho chápat jako důstojné uzavření ambiciózní filmové série o lidském snu, který zhořkl. Možná největším paradoxem je někdejší tvrzení, že komerční filmy ve stylu Kmotra umožňovaly Coppolovi realizaci mnohem osobnějších projektů, jakým byl např. Rozhovor. Dnes je nad slunce jasnější, že právě Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení a jež se soustředily vedle vatikánské dějové linie zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary (v důsledku onemocnění Winony Ryderové těsně před natáčením). Americká akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli - A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (751)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velkolepé zakončení mafiánské ságy , Francis Ford Coppola dokazál po dobu mnoha let udržet neuvěřitelnou kvalitu, kterou sledujeme s napětím od první minuty prvního dílu až do poslední minuty dílu třetího, tak jak jsem to sledoval já.FFC mě dal možnost stát se na necelý den členem rodiny Corleonů a já mu za to nesmírně děkuji . Nemohu se ještě nezmínit pochválit Andy Graciu, jedním slovm fámozní. A Al Pacino?? snad jen PAN AL PACINO! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po pravdě napsáno, už mě to docela prudilo. Hlavní Coppolův problém z mého hlediska jako diváka je ten, že každý díl jeho slavné trilogie pracuje s osvědčenými motivy. Ten chlápek na sedačcce prostě servíruje publiku to, co se mu kdysi tak líbilo a co mělo úspěch. Snímky se jmenují podobně, opakované scény v prvním a druhém díle fungují, tak proč je nevložit i do závěrečné části biografie rodu Corleone? Jenže na mě to nefunguje: vždy jsem deset minut dopředu věděl, co se stane. Kdo koho zradí, a proč. Že se dočkám "nečekaných" převleků a pomsty na tom nejnepravděpodobnějším místě. Že Pacino a Garcia budou pořád tvrďáci a nic je nepřekvapí... Ke konci mi to už přišlo jako: dívej, co jsem natočil! No dobrá, všechny archetypy se naštěstí tak úplně nevyplnily, ale i tak si z Kmotra III odnáším "pouze" velmi kvalitní zážitek. Je to bezesporu výjimečné dílo, navíc v kontextu s jeho dvěma předchůdci. Dostal jsem, co jsem chtěl, jenže nic navíc. Žádné nečekané zvraty, děj si plyne pomalu kupředu jako řeka Nil v období sucha... Jak ale říkám, jsou to všechno opravdu zápory? Funguje to, prostě jsem jen nebyl překvapen. Solidních 80%, a závěr v opeře k nezaplacení. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Solídny námet o utrápenom Michaelovi, ktorý má konečne na dosah ruky očistenie rodinného mena, sa utápa najprv v generickej vojne rodín a neskôr v prekombinovanej vatikánskej zápletke, ktorá veľmi kostrbato premieta reálne udalosti do príbehu (podobný vzorec - ale oveľa úspešnejšie - použil Puzo i v knižnej predlohe). Výsledok je nuda na pozadí pompéznych ťažko sledovateľných konšpirácií a telenovelovej rodinnej drámy. Jediný svetlý okamih filmu je chémia medzi Al Pacinom a Diana Keaton. Podobne ako dvojka, aj trojka je o niekoľko tried horšie pokračovanie, ktoré pôsobí, akoby sa odohrávalo v úplne inom univerze než prvý film. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Kmotrovi III chybí k pěti hvězdičkám jen velmi málo. Je sice škoda, že ta nádherná atmosféra první poloviny dvacátého století je nenávratně pryč a sledujeme Corleonovy již v sedmdesátých letech, ale krom toho se kvalitativně Kmotr III od svých starších (a takřka dokonalých) bratříčků odlišuje jen několika drobnějšími chybkami (tu a tam horší herecký výkon, sem tam zbytečné scénaristické kličkování), které nejsou až tak závažné, ale spolu z absencí pravé kmotrovské atmosféry trochu snižují divácký zážitek. Ovšem záverečná půlhodinka je prostě úžasná. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Repete celé trilogie ve verzi The Coppola Restoration a hodnotím za 4*. Během všech tří částí jsem pozoroval nedostatky s posloupností, nepřehlednosti kdo-je-kdo, nelogičnosti a (pochopitelně) zastaralost ve filmařině/ herectví. Ve finále mi pak řada momentů nedala jak měla a vztah k většině postav byl vlažný. Potěšení po stránce lokací a pořád zážitek, přesto kacířský verdikt: Not that impressed. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (42)

  • S dĺžkou trvania 162 minút je film najkratší z celej trilógie. Krstný otec (1972) trval 175 a Krstný otec 2 (1974) 193 minút. (Zdroj: ČSFD)
  • Al Pacino odmítl nabídku pěti milionů za roli Michaela Corleoneho a řekl si o sedm plus podíl ze zisku. Režisér F. F. Coppola zareagoval výhrůžkou, že přepíše úvod a film začne Michaelovým pohřbem. Al Pacino poté souhlasil s původním obnosem. (don corleone)

Související novinky

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

05.12.2020

Přestože to zní neuvěřitelně, studio Paramount Pictures se podle všeho nebrání pokračování legendární mafiánské trilogie Kmotr. Ano, čtete správně. Zpráva přichází jen pár dní před premiérou nové… (více)

Třetí Kmotr se dočká nové verze

Třetí Kmotr se dočká nové verze

04.09.2020

Studio Paramount se rozhodlo vydat nejen obnovenou, ale také kompletně přestříhanou verzi třetího Kmotra režiséra Francise Forda Coppoly. Cílem je umožnit tvůrcům dosáhnout své původní vize pro závěr… (více)

Reklama

Reklama