Reklama

Reklama

Kýchnutí Freda Otta

(neoficiální název)
  • USA Edison Kinetoscopic Record of a Sneeze
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 1894, 1 min

Obsahy(1)

Tentokrát v režii pane Dicksona máte možnost se stát diváky prvně natočeného kýchnutí na světě. Muž na videu se dotýká nosu, zakloní hlavu dozadu, aby si o chvíli později pohybem hlavy dopředu užil své kýchnutí a zároveň naprosto autentické hraní ve filmu. Thomas Alva Edison byl opravdu průkopník. Film má dokumentární hodnotu. (RadimFišer)

(více)

Recenze (26)

zputnik

všechny recenze uživatele

THE EDISON KINETOSCOPE stojí za zrodem kopy různých pionýrských kousků - tentokrát natočili kýchnutí. Dnes by po takovém pokusu neštěkl ani pes; na konci 19. století to však byly první krůčky toho, bez čehož bychom si dnes jen stěží dokázali představit život - kinematografie. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Nahrávka obyčejného kýchnutí Freda Otta, jednoho z bratrů pracujících v "Edison Laboratory", byla původně plánována jako chronofotografická reportáž pro článek v Harper's Weekly. Tomu odpovídá i mikrodélka v řádu několika sekund. ()

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní snímek. Jedna z mnoha krátkých filmových abstrakcí, natočena Williamem K.L. Dicksonem. Aneb zde se píše historie filmu! Prakticky jeho počátek. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Druhý pokus natočit kýchnutí Freda Otta se podařil, při tom prvním se pokusil zakrýt rukou ústa a rozbil kinematograf. Dá se tedy říci, že Fred Ott se v rámci rozvoje kinematografie vzdal své důstojnosti a nechal se zvěčnit pro příští generace jako obyčejné prase. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních krátkých filmů. Dickson ho představil v Edisonově studiu veřejnosti na začátku roku 1894 spolu se svým asistentem Fredem Ottem. Dalších pět krátkých filmů bylo reklamních. Takováto promítání se ještě ve stejném roce rozšířila po USA a za 4-5 čtyřminutových filmů (box, kohoutí zápasy, jedoucí vlak...) jste zaplatili 25 centů. Stříbro bylo odstraněno ze čtvrťáků až od roku 1964 takže to byly slušné peníze pravděpodobně srovnatelné s dnešními 175 korunami v multikině. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Edisonov asistent Fred Ott si kýchne. Ide pravdepodobne o prvé kýchnutie zachytené na filmový pás. Pre "herca" rovnako ako "režiséra" Williama K.L. Dicksona to mohlo byť mierne stresujúce. Keď uvážime vysokú cenu filmových pásov a ich dĺžku maximálne niekoľko metrov, je jasné, že sa to muselo podariť na "prvú klapku" :o). Ufff. Mimochodom: Neviete kto napísal scenár tejto 5 sekundovej drámy? ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Určitě to není horší, než Roundhay Garden Scene, a navíc je kýchnutí o čtyři roky starší. A taky dvakrát delší! ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně, ale tohle už je hodně moc. To je snad pokus pro mimozemšťany zmapovat povrch Země a život člověka!! Kýchnutí je opravdu povedené, zakloní hlavu a kýchne dopředu posunem hlavy. Škoda, že tam není zvuk. Chtěl bych vidět první film, kde je kýchnutí natočené i se zvukem. Pro zasmání a dokumentární starobylou hodnotu dávám jeden bod. ()

Reklama

Reklama