Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v roce 1962 profesor Webber vyslechl v televizi projev prezidenta Kennedyho o kubánské krizi, rozhodl se uchýlit s těhotnou manželkou Helen do protiatomového krytu pod svým domem, který po léta budoval a vybavil vším potřebným. Když záhy otřese domem exploze, profesor v domnění, že jde o atomový útok, uzavře východ. Netuší, že výbuch byl způsoben havárií stíhačky, která se zřítila na jeho dům. V krytu, který připomíná dobře zařízený byt, se manželům narodí syn Adam, který zde s rodiči prožije harmonické a spokojené dětství. Když uplyne pětatřicet let, dveře krytu se automaticky otevřou. Otec se v ochranném obleku vydá na průzkum. Najde zchátralou čtvrť plnou špíny, bezdomovců a zděšeně se vrátí dolů v domnění, že svět je plný mutantů. Chce žít i nadále v krytu, jenže pak dostane záchvat a Helen pošle syna nahoru, aby opatřil zásoby na další roky v podzemí. Dobrácký Adam, který se ve svých pětatřiceti letech poprvé ocitá na denním světle, okouzleně prochází městem, až nakonec zabloudí. Pokusí se prodat sbírku baseballových kartiček, a když ho chce majitel obchodu podvést, zastane se ho prodavačka Eva. Šéf ji za to vyhodí, ale dívka odmítne mladíkovu vděčnost. Adamovi se nakonec podaří Evu přemluvit, aby mu pomohla nakoupit zásoby. Postupně se seznamuje se světem i jeho obyvateli... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (325)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Výstižný název. Adam se narodil v protiatomovém krytu, který jeho otec před strachem ze studené války postavil na zahradě. Brendan Fraser v roli mladíka nezkaženého a nepolíbeného. Snaží se dohnat, co se dá a taky to dožene.Je sladký a okouzlující. Ta jeho taneční kreace v baru byla super. Sissy Spacek neustále pijící šampaňský koktejl. "Kdo si?" "Matka" "Je to matka". Výborná oddechovka se zajímavým nápadem. ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Calvin: - "Nechceš něco na uklidnění?" Helen: - "Ty máš i sedativa?" Calvin: - "Říkal jsem ti, že mám všechno." & Adam: - "Mami?" Helen: - "Ano, synu?" Adam: - "Zajímalo mě, zatímco budu tam nahoře, přemýšlel jsem, no, vždyť víš... Zajímalo by mě, jestli bych mohl potkat dívku. Trochu jsem o tom přemýšlel. Jen asi posledních 15 let." Helen: - "Adame, to by bylo báječné, kdyby jsi potkal dívku... nějakou, co není mutant a je třeba z Pasadeny." & Eve: - "Tak za prvé se nezamilovávám do podivínů, které znám pouze 4 nebo 5 dní." Troy: - "Ale ano." Eve: - "A nezamilovávám se do mužů, co sbírají baseballové karty!" Troy: - "Ale ano." Eve: - "Nebo si čůrají do kalhot, když vidí oceán." Troy: - "Ale ano." Eve: - "Nebo mají perfektně uhlazené chování." Troy: - "Víš ty co, zeptal jsem s ho na to. Řekl, že dobré způsoby jsou cestou, jak ukázat jiným lidem, že si jich vážíme. To jsem nevěděl. Myslel jsem, že se tak člověk chová povýšeně. A víš ty co ještě mi povídal?" Eve: - "Co?" Troy: - "Myslí si, že já jsem gentleman, a ty jsi lady." Eve: - "Odkud to má? Já ani nevím, co to lady je." Troy: - "Já vím. Myslel jsem, že gentleman byl někdo, kdo vlastnil koně. Ale to bylo špatně. Krátká, jednoduchá definice lady nebo gentlemana je, že je to někdo, kdo se stále přesvědčuje o tom, že lidé kolem něho či ní se stále cítí co nejpříjemněji." Eve: - "Odkud myslíš, že má všechny tyhle informace?" Troy: - "Z toho nejpodivnějšího zdroje - od svých rodičů." & Eva: - "Zbabělče!" Troy: - "Gentlemanská zbabělkyně!" ()

Reklama

warrenur 

všechny recenze uživatele

Walken v paradnej roli genialneho vedca, otca rodiny a tak trochu cloveka trpiaceho stihomamom. Spolu s par paradnymi gagmi som sa celkom bavil (uctievac pri vytahu..). Jednoduche, ale vtipne a hoci je uz od natocenia peknych par rokov, oplati sa pozriet i v sucasnej dobe. Som prekvapeny, ze som sa k tomuto kusku dostal az teraz. Odporucam. Slabsie styri, silne tri. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nabízí spoustu vtipných situací a skvělé herecké výkony. Obzvlášť Brendan Fraser mě mile překvapil. Největší výhrou je ale originální námět. Možná mohl být využit ještě o trochu lépe a scénář se mohl obejít bez těch pár ohraných klišé. Ale ikdyž tomu chybí nějaká ta "svoucnost", je to jedno velké překvapení. 3,5* ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Pozdě, ale přece jsem objevil tuto poněkud opomíjenou, přesto velmi zábavnou komedii, pod kterou je scénáristicky i režijně podepsán tvůrce nezapomenutelné Policejní akademie - Hugh Wilson. Díky tragikomickému omylu, který typickou americkou rodinku z předměstí uvězní na pětatřicet let v hermeticky uzavřeném podzemním protiatomovém bunkru, jsme svědky celé řady komických situací a nedorozumění. Normálně bych asi hodnotil třemi hvězdami, ale za pobavení v době, ochrnuté iracionálním covidovým strachem, a také za tu parádně procítěnou bluesovou kytaru před závěrem, dávám za čtyři. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (22)

  • Pilot v lietadle má oranžovú kombinézu a podobnú prilbu ako piloti stíhačiek vo filmoch Star Wars (1977). (Pat.Ko)
  • Hlavní postava Adam (Brendan Fraser) - gentleman při vstupu do podniku zadrží Troye (Dave Foley), aby nevstoupil do baru dřív, jak Eva (Alicia Silverstone). Tím měl ukázat, jak se správně chovat k ženám, jenže správně by měl vstoupit dřív muž do baru, aby tak ženu neuvedl do rozpaků, když vstupují do "neznáma". (Kity162)
  • V bombovém úkrytu promítá otec na plátno projekci a tvrdí, že používá zrcadlo a schválně je kvůli tomu obraz na plátně obráceně. Pokud by však skutečně zrcadlo při projekci použil (což byla běžná technika v 70. letech), obraz by byl normální a ne obrácený, protože ho promítal zezadu plátna, čímž by se přes zrcadlo znovu obrátil. (don corleone)

Reklama

Reklama