Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Michael Brace (Christopher Walken) a doktorka Lillian Reynolds (Louise Fletcher) jsou výzkumní pracovníci, kteří vymysleli přístroj schopný nahrávat a zaznamenávat lidské emoce a zážitky. Navíc každý kdo si nahrávku pustí, zažije totéž, co jejich původce. Vynálezu se chopí armáda a snaží se oba z projektu odstranit. Když Lillian dostane infarkt na nějž následně zemře, stačí se ještě připojit k přístroji a nahrát svou smrt. Michael se rozhodne nahrávku prožít, ale není tak silný, aby se postavil tomu nejstrašnějšímu, s čím se může člověk setkat. Se smrtí samotnou. (monolog)

(více)

Recenze (18)

Pafl 

všechny recenze uživatele

Hodně odvážné, mírně potrhlé a tu tam dost nelogické, což ale vůbec nevadí. Je to, jako když stavíte věž z kostek: když si vezmete stavebnici, kde do sebe všechno zapadá, postavíte věž a ona vám spadne, tak je to vaší neschopností. Když stavíte věž - nebo točíte film - a místo pravidelných kostek používáte všechno, co vám přijde pod ruku, tak vám to, až ta věž spadne, přece nikdo nemůže vyčítat. Tenhle film je sci-fi ne až tak kvůli tomu o čem je. Jenom to, že ho někdo takhle natočil, je sci-fi ažaž. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Přibližně do poloviny to bylo výborné atmosférické sci-fi, ale pak se to režisérovi rozpadlo pod rukama a já jsem se v ději ztratil. Scény jsou dobře natočené a zápletka má co nabídnout, jenže je to všechno tak mizerně sestříhané a zmatené, že jsem si z toho téměř nic nevzal. Zamýšleně hutná atmosféra je tažená akorát vždy skvělou hudbou Jamese Hornera a snažícím se Christopherem Walkenem. Jenom tyhle dva aspekty vytáhly tenhle režisérský zmar alespoň na průměr. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Druhy film od Trumbulla a jeho styl mi evidentne nesedi. Sice si zvoli nejaku zaujimavu originalnu temu pri ktorej sa môze vyhrat s technickou strankou ale postavy su v jeho filmoch podane dost nudne a tempo filmu je strasne pomale. Vysledkom je preto film so zaujimavou myslienkou ale strasne nudnym spracovanim. Co ma tentoraz dost stve, lebo tema bola fakt zaujimava a zasluzila by si lepsi film. 4/10. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Dnes uz chudobne a jednoducho vyzerajuci snimok, no s dobrymi scifi napadmi. Hlavnou temou je vyuzitie virtualnej reality (kde su vsak cez helmu prenasane nielen vizualne, ale aj ostatne vnemy, ako napr. pocity, chut, telesne prejavy...). Najprv mame moznost vidiet priame efekty tejto technologie na cloveka, neskor sa riesia filozoficke otazky ohladom jej pouzitia. A este sa prida aj moznost nahliadnutia za hranicu smrti. Minusom su mierne pomalsie tempo, obstarozny vyzor filmu (predsalen ma viac ako 30 rokov) a ista nerozhodnost, ktorym smerom ist. Posledny bod vsak ovplyvnili problemy pri natacani, kedze tesne pred dokoncenim tragicky zahynula (utopenim) velmi mlada Natalie Wood - to vsetko za nejasnych okolnosti, pocas plavby na lodi so svojim muzom a Christopherom Walkenom. Dodnes ostal pripad nevyrieseny (napriek tomu, ze bolo vysetrovanie neuspesne obnovene v roku 2012). Bol to posledny film nielen pre talentovanu herecku (v titulkoch venovany prave nej), ale rovnako aj pre rezisera Douglasa Trumbulla (ten sa potom uz zameral iba na kratke filmy pre IMAX, theme parks apod.). Film je este zaujimavy pouzitim roznych kamier (s viditelne rozdielnym aspect ratiom) na zvyraznenie pouzivania spomenutej helmy virtualnej reality. Takisto traja hlavni herecki predstavitelia zahrali vsetko na urovni. Kto ma rad scifi, nemusi sa bat si Brainstorm dat. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nadčasový snímok s velmi dobrými efektami. Walken je takmer vždy posadený do role "divných" ľudí, a toto nie je výnimka. Trochu ale vadila technická nelogickosť vo filme - s každého telefónu či každého počítača u vás doma môžete riadiť vedecko-výskumné stredisko, je to až naivne jednoduché. Hodnotenie: 70% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Jeden z prvních filmů, který byl natočen v širokoúhlém obrazovém formátu Super Panavision 70. Poměr stran obrazu činil 2,21:1. Dnešní filmy se točí většinou buď 1,85:1 nebo 2,35:1. (Marsik)
  • Herečka Natalie Wood zomrela pred dokončením natáčania, takže koniec musel byť skonštruovaný zo scén natočených skôr. Film bol venovaný jej pamiatke. (Msscastillo)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama