Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato filmová adaptace románu Agathy Christie na mě udělala neobyčejně silný dojem. Klid před bouří a neopakovatelná atmosféra pozdního léta prostupují celým snímkem a za pomoci příjemné kamery a magické hudby je servírován mimořádný zážitek. Herecké výkony a obsazení je také na vysoké úrovni. Úžasná scéna je např. ta, kdy Gemma Jones projevuje svou účast Rachael Stirling slovy: "...vedete si dobře..." a ty opravdově slzami zamžené oči...ano herecké výkony jsem si tentokrát obzvlášť vychutnal. Netroufám si však odhadnout jaké by bylo moje hodnocení, kdybych prvně četl knihu a poté viděl film. Díky vlastním představám a fantazii se pak zdá být filmové zpracování oproti knižní předloze méně dokonalé. V tomto případě to ale bylo naštěstí jiné. Snímek Pět malých prasátek pro mě byl netradičním zážitkem, který se při každé jeho repríze jen prohlubuje. Jeden z nejlepších dílů. ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Squellá a démonická Julča Coxovic z Duny 2000 s kukadlama jako zrcadlama, jejíž bělostně porcelánový obličej dlouho nezapomenu. Venuše Illská? Hadr. V těch očích by se fakt dalo utopiti. Potěšil Toby Stephens z viktoriánských BBC adaptací. A vůbec mi tady nechyběl (naopak) věrný pejsek/sidekick, Herkulese Hruštičky. I když...já mám raději Tři malá Prasátka.:))) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pravda sa vždy nakoniec ukáže." Mám rád vážne poirotovky z anglického vidieka, v ktorých figuruje minimálne jedna vražda a presne to mi tento diel splnil. Takisto Suchet mi v úlohe pripadal správne nastavený, čo sa o niektorých starších epizódach nedalo povedať. Mal som pocit, že viem, kto je vrah, ale scenár ma dokázal prekvapiť. "Ľudská povaha je plná nečakaných prekvapení." ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrátiť štrnásť rokov starý jasný prípad vraždy je veľká výzva a Poirot neodmietne. Vznikne tak skladačka zo spomínania piatich podozrivých, kde všetko do seba dokonale zapadá. Film je bez akýchkoľvek hluchých miest, nie je nutné žiadne zoznamovanie s osobami, všetky charaktery vyplynú hladko z ich rozprávania. Veľmi dobrá atmosféra a na konci ešte nečakaný dodatok. ()

Enterprise 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje SPOILER !!! Bohužel v tomto díle zvítězila snaha na poslední chvíli obrátit zápletku o sto osmdesát stupňů nad čistým logickým myšlením. Ruku na srdce, ženy jsou sice občas zvláštní stvoření, ale nedokáži s představit prototyp ženy (zvlášť pokud je popsána jako impulsivní), která by chtěla zavraždit manžela kvůli tomu, že má pletky s jinou ženou a následně tu "chudinku" upřímně lituje a má výčitky svědomí, když manžel vystřízliví z letního poblouznění a dá raději přednost teplu rodinného krbu. Ten první nástín odhalení pachatele během závěrečného sezení mi přišel daleko uvěřitelnější než následné odhalení, které postrádá jakákoliv fakta a Poirotovi šedé mozkové buňky je vyvodily na základě dvou nebo tři pronesených vět, které se dají chápat různě a jejichž skutečný smysl si protagonisté odnesli s sebou do hrobu. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)

Reklama

Reklama