Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusty James (Matt Dillon) je vůdce malého, bezvýznamného gangu na předměstí metropole. Žije ve stínu vzpomínek na svého zmizelého staršího bratra Motorcycle Boye (Mickey Rourke), který byl šéfem gangu v dobách jeho největší slávy. Předtím, než Motorcycle Boy zmizel, však zakázal jakékoliv pouliční šarvátky mezi gangy. Rusty James neváhá porušit dohodu a dochází k boji s šéfem další bandy otrapů Biffem Wilcoxem (Glenn Withrow), při níž je James díky své horké hlavě málem zabit, nebýt nečekaného návratu bratra. Ten, se však už nezdá být oním pověstným hrdinou – zmatený a deziluzovaný tráví více času v obchodě se zvířaty, než oprašováním zašlé slávy. Tam pozoruje dravé ryby v akváriu (jediné kolorované objekty v černobílém filmu) a střeží tajemství minulosti. Během následujících pár dnů bude nejen Jamesův život balancovat na ostří nože. (kwietitze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Legendární Francis Ford Coppola dal dohromady plejádu začínajících herců, z nichž každý měl v následujících letech svých pět minut slávy (a všichni postupně upadli v zapomnění s občasnými náznaky comebacků) a natočil drama z obyčejného života mladíků, kteří se nevyhýbají (spíše naopak) žádnému násilí a vždy si najdou příležitost někomu rozbít hubu nebo alespoň dumat o životě. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru "dravé ryby v dravých vodách" (rozumej: skupina grázlov na bezútešnom predmestí) jednoznačne klenot. Niet sa čo diviť, režíruje Coppola a po celý čas je to sakra vidieť. Banálna smalltown historka o bratskej rivalite tu má metaforický rozmer, ktorý agresívny naturalizmus námetu otesáva do podoby realistickej helenistickej skulptúry, ktorá síce má sem-tam odfaklené končatiny, ale vyzerá krásne aj s tými kýpťami (ako inak). Coppola obsadil vtedajšiu teen hviezdu Matta Dillona do roly riadneho pošuka, aby z neho napokon urobil sympaťáka. Rusty James patrí k Dillonovým najlepším kúskom - človek sa nestačí diviť, že tak mladý špunt dokáže hrať tak autenticky. Okrem Matta si vo filme zahralo pár ďalších dnešných hereckých titanov :-) medzi ktorými výrazne vyčnieva Mickey Rourke a jeho psychologicky mimoriadne zaujímavý a nesmierne delikátny Motorcycle Boy, za ktorého mal dostať Oscara. Francis Ford pod blahodarnou záštitou Zoetrope Studios nakrútil nekomerčný č-b film, v ktorom dusnú realitu premenil na atmosferickú "obojživelnú" víziu s katarzným účinkom, i keď treba nahlas povedať, že bez hudby tvorenej množstvom veľmi diferencovaných a invenčných motívov určujúcich "zafarbenie" jednotlivých scén by to neboli úplne Rumble Fish. Ten film je proste skvost "akože ja sa volám ja", to vám hovorím. PS: Obľúbená hláška: I´m comin´ over tonight so roll out the red carpet! (Matt oblbuje Diane Lane) ()

Reklama

MissJ 

všechny recenze uživatele

Do seznamu památných filmových okamžiků si poznamenávám scénu z klubu, kde Rourke se špinkou v puse hraje kulečník a do toho černošská kapela válí funky (proč není ta skladba na soundtracku nebo co je to k čertu vůbec za věc?!). Jinak nemám moc co dodat: obsahově mě to nechytlo, hudba Stewarta Copelanda si ovšem tu * navíc zaslouží. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Film o příslušnících pouličních gangů, jejichž členi by se, pokud by byli osvobozeni ze stísněných prostor čtvrti, kde není do čeho píchnout (kromě nožem), snad přestali žrát navzájem. Mám hodně ráda Rourkea, a podezřívám se, že ani ne tak kvůli jeho schopnostem hrát, jako proto, že ten jeho charizmatickej ksicht je prostě tahoun. Přítomnost mladičkýho Matta Dillona taky potěšila a nezkušenýmu, naivnímu a zapálenýmu vůdci gangu, jenž svůj post zdědil, vtisknul tu pravou rváčskou, leč i citlivou, stále ještě chlapeckou tvář vzhlížející ke svýmu bratrovi. Pátá hvězda je už čistě věc režie, kdy si Coppola s vizuálem a zvukem hodně vyhrál a utvořil po režijní stránce nevídanej klenot. A Diane Lane v prádle na skříni asi potěší nejedno klučičí oko, zvlášť pokud si vybaví vleklou nudu provázející školní docházku. Vzrůstající neklid a nervozitu vedle ujetý, výrazný hudby stupňuje všudypřítomnej tikot dlouhý chvíle. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Coppola se tady podle mě trochu utápí v tom, jak chce aby ten film byl odlišnej a přemýšlivej narozdíl od jiných s tématikou gangů a pro mě to jaksi postrádalo nějakou větší příběhovou zajímavost, nicméně Matt Dillon s Rourkem skvělý a potěší mladičkej Nicolas Cage, kterej to je ještě takovej vychrtlej chudáček a v malý roli se tu objeví i Sofia Coppola ()

Galerie (94)

Zajímavosti (12)

  • Zvukaři filmu měli problém uslyšet šeptajícího Mickeyho Rourka, jehož často nabádali, aby mluvil hlasitěji. Film si tak od nich vysloužil přezdívku "Mumble Fish" ("Mumlající ryby"). (aluna)
  • Matt Dillon četl knihu několik let před natáčením tohoto filmu a při rozhovoru s S.E. Hintonovou řekl, že je to jeho oblíbená kniha. Hintonová na to řekla, že když někdo označí její knihu ''Dravé ryby'' za oblíbenou, pobýval obvykle v polepšovně. (CliffLee)
  • Cameo: S.E. Hintonová se objeví ve filmu jako prostitutka. (CliffLee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno