Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Saúdské Arábii explodují americká kasárna a zprávy naznačují, že za útokem je šejk Ahmed Bin Talal. Americká armáda šejka unese, což vyvolá v New Yorku vlnu terorismu. FBI pověří vyšetřováním svého agenta Anthony „Huba“ Hubbarda, který se po sérii atentátů chce zasadit o to, aby šejka propustili. Při pátrání se setká s Elisou Kraftovou ze CIA, která se mu svěří, že je na stopě teroristické buňky. Mezitím tři muži v Brooklynu obsadí další autobus s pasažéry a vyhodí ho do vzduchu za použití stejné výbušniny jako v kasárnách v Saúdské Arábii. FBI vystopuje Araba Aliho Waziriho, který přicestoval do USA, přestože je na seznamu teroristů. Zaručil se za něj přítel Elisy, Samir Nazdhe, který je jejím svědkem a pomáhá jí v pátrání po teroristech. FBI vypátrá v Brooklynu úkryt teroristů a všechny postřílí. V bytě se najdou detonátory a semtex. Buňka je zničena a Hub s nejbližšími přáteli oslavuje. Další bomba teroristů však vybuchne v divadle na Brodwayi. Jsou desítky mrtvých, v New Yorku nastane panika a město je paralyzováno. Spekuluje se o nasazení armády. Hub se schází s politiky a dozvídá se, že Elise se ve skutečnosti jmenuje Sharon Bridgerová a účastnila se tajné operace v Iráku. Sharon tvrdí, že Samir je na jejich straně, protože se s ní účastnil operace, jejímž cílem bylo svrhnout Saddáma Husajna. Sharon vysvětluje, že každá z teroristických buněk nyní funguje nezávisle a v USA můžou být tak tři čtyři. Vzápětí dojde k atentátu na budovu FBI, kde sídlí hlavní stan boje proti terorismu. Mezi šesti sty oběťmi jsou všichni Hubovi kolegové s výjimkou jeho nejbližšího arabského spolupracovníka agenta Franka Haddada. Veřejnost volá po zásahu armády... (TV Prima)

(více)

Recenze (216)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušný thriller s docela citlivým tématem, jehož tvůrci nejspíš ani nevěděli, jak moc aktuálním se brzo stane. Nejzajímavější na něm ovšem nejsou samotné útoky, ale právě onen "Stav obležení", který po nich nastal. Kdyby se oprostil od několika politicky korektních úliteb oběma stranám a šel o něco hlouběji, určitě bych šel s hodnocením o dost výš. ()

castor 

všechny recenze uživatele

To, kde jsou hranice občanské svobody, „zkoumá“ režisér Edward Zwick, který tři roky před 11. zářím uvrhl na New York hrozbu terorismu. Ostatně Spojené státy ztratily nevinnost už dávno před rokem 2001, v podzemních garážích dvojice mrakodrapů už v roce 1993 vybuchla nálož. Zůstaňme však ve filmovém světě, ve kterém, když armáda dostane zelenou, nastává problém. Své o tom ví agent FBI Denzel Washington, který velí protiteroristické jednotce a který přihlíží, jak se autobus s desítkami nevinných rozletí do okolí. Amerika je v šoku a diváka musí bavit všechny ty průlety kamer kolem mrakodrapů, velkolepé příjezdy policejních vozů i vlastenecké bouchání do stolu á la Amerika je naše, vzít si jí nenecháme. Přiznejme si, že v dané době byl divák ze středu Evropy „myšlenkou“ docela netknutý. Ač tu máme „vážné“ situace, kdy Arabové končí v narychlo zřízených táborech, kde se přistupuje i k mučení, jaksi to na diváka nedolehne. Většina je herců je fajn, omylem je však účast Bruce Willise (jeho „přerod“ z hrdiny ve fašistu je nevěrohodný), jehož výkon je (dnes by to příliš nepřekvapilo) na svou dobu mizerný. Jinak solidní prorocký thriller!! ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Docela se divím tak nízkému hodnocení. Podle mě je to úplně standardní akční film s dobrým příběhem, herci i scénářem, který navíc vyznívá dost jako předzvěst 11. září. Já osobně se klaním ke konspirační teorii, takže víc než nějací arabáši v tom mají podle mě prsty CIA s Bushovou administrativou, ale to není podstatné. Důležitý je, že jsem se nenudil a že se mi dostalo klasického, ale zároveň dobře zvládnutého filmu o teroristech, který si ty 4 hvězdičky zaslouží. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Aktuální téma rozebrané ze všech stran, i přesto působící trochu zjednodušeně. Stanné právo a Willis jako nekompromisní zelená hlava mi moc nevyhovovaly, ale za vizionářství a ukázaní prstem na problém džihádu, respektive jeho složku "džihád mečem" (al-džihád bi´l-sajf), si flm zaslouží zhlédnutí i lepší hodnocení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak si na mě nevyskakujte. Možná si usmyslím, že jste Etiopan." Stanné právo. Sympatická to záležitost. A já mám problém. Nevím, jestli mám fandit FBI, CIA, US Army nebo výbušnejm týpkům očekávajícím sex se sedmdesáti pannami. To je oříšek. Já totiž nesnáším všechny uvedený, takže budu na straně agenta Hubbarda. To je totiž taková černá ovce. Necvičí teroristy, zadržený bije jen v nezbytný míře a dokonce je ochoten přiznat jim právo na život. Taky bych mohl fandit generálu Deverauxovi. Kdyby ten velel obraně, tak by do WTC 1 a WTC2 nenapálily letadla a WTC7 by určitě nespadlo z vyděšení. A vlastně i CIA získala moje sympatie jako organizace, která odhalila pád Berlínský zdi, až když jí spadla cihla na hlavu. To je novejch informací. Jen těm útěrkářům neumím fandit. Ani těm nevýbušnejm. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (23)

  • George F. Miller si počas práce na tomto filme zlomil pravú stranu čeľuste na dvoch miestach. (Pat.Ko)
  • Šejk Ahmed Bin Talal je unesený v Libanone a zároveň je zobrazená púšť. Libanon je jedinou arabskou krajinou bez púšte. (Pat.Ko)
  • V roku 2007 vydané vydanie DVD s názvom "Martial Law Edition" obsahuje komentár od producenta/režiséra Edwarda Zwicka a výkonného producenta Petera Schindlera, ktorý čiastočne poskytuje analýzu filmu z pohľadu udalostí po 11. septembri a vojny proti terorizmu. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama