Reklama

Reklama

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdo by si nechtěl krapet napumpovat do svojí kapsy? Příležitost dělá zloděje. Velké plus Zlaté podkovy je, že jedna polovička herecké sebranky byla na tu dobu neokoukaná a ta druhá ještě nestačila zesenilnit. Mínus má u mě ale za žánr-nežánr, protože na kriminálku je to měkké jako spadaná švestka a na rodinný film je v něm zase málo dětí. Musely to tenkrát být ale časy; 96,40 za skoro plnou nádrž, to dneska bych si za ty prachy na benzince stěží koupil bagetu a kafe... ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Jako kriminálka slabota, ale jako komedie je to výborný. Bartoška nic moc nepředvádí, hrát nemá v podstatě co a zrovna moc velkej sympoš tady taky není. Zato pánové Vinklář, Moravec a Krampol to je jiný kafe, vypouštěj ze sebe neskutečný hlášky, a především Krampol je v této disciplíně nedostižný. Navíc má vytuněný fáro kde furt hraje božský Kája. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Na spoustě tehdejším kriminálek je pozoruhodné hlavně to, jak málo stačilo socialistickému člověku ke štěstí (pár jednodoralovek). Film zavání malinkou rudou masáží (ukazuje proč nic nefunguje a čí je to vina-samozřejmně, že né strany). Film dnes spíše pobaví pamětníky, jenž mají právě toto rádi, ale časem za pár desítek let tito Pumpaři a stovky podobných filmů zapadnou na odpadiště filmových dějin. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

"Žrát můžeš, ale nesmíš při tom mlaskat!". Tohle je opravdu klasika žánru, který nazývám normalizační detektivka. Ač to jistě nebyl záměr, cítím z tohoto filmu takovou tu ponurost a plíživou hrůzu života v době hluboké normalizace intenzivněji, než z mnoha filmů, které se tomu chtěli záměrně věnovat. Myslím, že výborně nastiňuje mechanismy fungování stínové ekonomiky za komunismu a bohužel i smutné kořeny bohatství některých, kteří měli hned v roce 1990 po ruce tolik potřebný kapitál. Ve filmu je ale samozřejmě zlo po zásluze potrestáno příslušníky VB! Několik oblíbených herců v rolích, které jim myslím sednou jak vyšité. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Tak to prostě bylo za těch "zlatých" socialistických časů. Žádná agitka, jen pouhopouhá úsměvná kriminální komedie o těch "vyčůraných" a podvodnických časech. Já ty časy prožíval a cítil kolem sebe samé podobné podvody. Zelináři, uzenáři, vedoucí prodejen, závozníci, pumpaři, náměstci, ředitelé, a mnoho, mnoho dalších .... ti všichni podváděli a přihrávali si "malou domů", aby si mohli stavět domečky, vilky, vily a "hrady", chaty, či kupovat zahraniční vozy v Tuzexu. Ti inteligentnější jezdili za ty nakeťasené prachy na dovolené, ... to tak moc nebylo do očí. Skutečnost to byla smutná, ale jako úsměvná komedie je to však výborné. Zvláště po těch uplynulých letech. Označení krimi je opravdu nepřesné. Pravděpodobně si autoři v době vzniku nedovolili označit něco podobného jako komedii, aby náhodou neskončili také v kriminále, stejně jako ten náš pumpař. PS: Myslíte, že těch tehdejších "drobných podvůdků" bylo hodně a byly nepřijatelné? Dnes je toho přece ale daleko víc a v nesrovnatelně větším měřítku. Ty dnešní korupce (nejenom v politice) přece jenom přesahují nezměrně více ty tehdejší "drobné malilinkaté" podvůdky. Z tohoto hlediska vidím tehdejší dobu za přijatelnější. To ovšem neznamená, že bych si přál návrat "starých časů". Tehdy se jednalo o "drobnosti", dnes se jedná o moc a mnohem větší majetek. Přečtěte si noviny, sledujte zprávy a posuďte sami, máte-li s čím srovnávat. Člověk prostě zůstane jen tím obyčejným hrabivým tvorem, ať je jakákoliv doba. Čest vyjimkám. Nevidím důvod tento film zatracovat jen proto, že vznikl za hluboké totality. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Právě z tohoto filmu pochází zlidovělá hláška "karate je svinstvo", kterou zde pronesla postava Jiřího Krampola ve scéně, kdy lakomému taxikářovi kolenem promáčkne kapotu. (sator)

Reklama

Reklama