Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozprávka o ľudskej láske, ľudskej zlobe a čarách malej víly. Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo a tam žil dobrý kráľ, ktorému umrela manželka a zanechala po sebe dve princezničky. A žila tam aj zlá pestúnka, ktorá si myslela, že po smrti kráľovnej nastúpi na jej miesto. Ale kráľ si po čase priviedol novú ženu, dobrú a šľachetnú, ktorá jeho dve deti veľmi milovala. A keď sa im ešte narodili spolu dvojčatá, v kráľovstve zavládlo šťastie a radosť. To však nemohla preniesť cez srdce zlá pestúnka, a tak kde mohla, tam proti kráľovnej intrigovala. Do tohoto kráľovstva raz zavítala malá víla šťastia, a pretože bola ešte veľmi neskúsená, nevedela, že pestúnka nehovorí pravdu, a tak zakliala dobrú macochu aj so všetkými štyrmi deťmi do kvetu - macošky, aby ich všetky na večné veky pri sebe mala a nerobila medzi nimi rozdiely. Keď sa kráľ vrátil z lovu márne hľadal svojich najbližších. Až stará, skúsená kuchárka Marka vysvetlila víle, ako sa dala pestúnkou oklamať a aby rýchlo napravila krivdy, ktoré spôsobila. A tak sa napokon všetko na dobré obrátilo a malá víla šťastia tiež napokon zmúdrela. A od tých čias sa pekným fialovým a žltým kvietkom hovorí - macoška. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Když je nějaká víla tupá, tak s tím bývá problém. Přikládám záznam tematicky korespondujícího snu. - - - Sen o ekologické víle (v noci ze 27. na 28. srpna 2020) - - -     Dívám se na skalní stěnu, v jejíž zhruba polovině vede turistická stezka, po které se dá dojít k vodopádu. Na temeni hory totiž pramení řeka Úpa, která je zajímavá tím, že má více pramenů, které však netryskají pořád a jen vzácně teče voda ze všech najednou, takže vodopád padá pouze chvílemi. Po tomto excesu, který se těší velkému zájmu turistů, říčka už celkem spořádaně protéká Karlovými Vary, kde se do ní vlévají nějaké další přítoky.      Dívám se na naučný film, který ukazuje záběry temene hory pořízené z vrtulníku. Komentátor vyjmenovává jednotlivé prameny: Velká Úpa, Malá Úpa, Zelená Úpa, Modrá Úpa, Černá Úpa, Vlčí Úpa atd. Pak hovoří o tom, že někdo vypracoval plán miniaturní přehrady, která měla zajišťovat pravidelný a nepřetržitý tok vodopádu. Stavba přehrady v chráněné krajinné oblast však nebyla povolena. K zamítnutí projektu přispěla i jeho zjevná nesmyslnost, protože právě nepravidelnost toku vodopádu je tím, co z něj činí přitažlivý cíl turistických výletů.      Vystupuji na vrchol hory. Z druhé strany tam totiž vede sice delší, ale nepříliš strmá lesní cesta. U cesty spatřím zvláštní keř s několika velkými žlutými květy. Zastavím se, abych si jej prohlédnul. Takový botanický druh snad ani neexistuje, a pokud ano, určitě neroste u nás. Všimnu si, že v jednom květu sedí drobná víla. Když se na ni podívám, víla vstane, aby byla lépe vidět, a začne mi něco naléhavě vykládat. Vyrozumím, že víla chce, aby lidé žili ekologicky, zvláště pak lobuje za stavění větrných mlýnů.      Ale proč bych to měl řešit zrovna já? – bleskne mi hlavou. Jenom proto, že jsem náhodou šel kolem? Pohlédnu na vílu a řeknu: „Nejsi moje dcera, nejsi moje milenka, nejsi moje nic. Tak zmiz!“ Víla se zatváří zklamaně a opravdu zmizí, dokonce i s keřem. Chuť zkoumat přírodní krásy mě najednou přešla. Zpátky do civilizace! ()

jan72 

všechny recenze uživatele

Nadprirodzená bytosť, ktorá sa objaví asi 10 min pred koncom rozprávky je hlupaňa a nechá sa nahovoriť na somarinu. Kráľovnú aj s deťmi premení na kvet Macošku a potom ich premení naspäť. To je celá zápletka aj rozuzlenie. Ale ináč Zuzka Šulajová (16) je fakt víla - škoda, že tu musela mať na chrbte také 2 igelity. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama