Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tiše, tiše, žádné vzrůšo...naznačuje gesto Ivana Řezáče jako ústředního hrdiny Tomáše v hořké komedii Romana Ráže In Flagranti, která vznikla jako přepis vlastního stejnojmenného románu. Kolem Tomáše, jeho matky a snoubenky se skutečně děje dost tajemného, aby to divákovi přislíbilo mírně absurdní obrázek vypovídající tím výrazněji o soukromé i veřejné manipulaci "člověka člověkem". Více nám o této tragikomické občanské kauze z jednoho docela obyčejného paneláku může napovědět i citát z Bertolda Brechta ze závěru scénáře: "Dobří lidé nebyli poraženi proto, že byli dobří, ale proto, že byli slabí." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Paranoidní nádech minulosti. Snůšky lží podané na družstvě. Dobrý blbákov, člověk začíná věřit tomu, co prvně odmítal a popíral. Působilo to chladně inscenačně, Petr Kostka perlil. To byl fakt nářez:-) ()

Reklama

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Příběh poněkud klamal tělem. Řada věcí, situací a reakcí jednotlivých osob vyznívá poněkud nesmyslně až fantasmagoricky. Jen aby mohly kýženým směrem posouvat děj, tam kam autoři chtěli. Těžko říct, zda to byla jen náhoda nebo kouzlo neobvyklého záměru. Zpočátku to vypadalo, že se bude jednat jen o popis konfrontace psychopatických, sprostých a drzých manipulátorů se slušnými a hodnými lidmi, kteří i za pomoci koupeného pološíleného souseda dotlačí své "protivníky" tam kam chtějí, jenže pak se začala situace měnit, ukazovalo se čím dále tím více nesvornosti, trhlin ve vztazích, které díky dané konfrontaci vyplouvaly na povrch. Zasloužilá matka milující kanibalskou láskou, mamánek jelimánek, atd. Nakonec udělali autoři z psychopatů solidní občany a ty původně hodné, bezbranné naivky nechaly spadnout do nicoty. Divný příběh. Díky  odpudivosti Dvořákovic rodiny i obtížně koukatelný. Škoda, protože herecké výkony, Zejména Kostky, Hálka a Bohdanové (v pořadí) byly jinak skvělé. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Rodinný příběh s povedenými hereckými výkony - vyčnívají zejména Petr Kostka a Jiří Hálek, mile překvapí i Ivan Řezáč. Komediální výstupy jsou chvílemi až na hranici bláznivé komedie a i když někdy staví na ohraných schématech, díky hercům to ani nevadí. Problém je, že tvůrci film koncipovali ne jako bláznivou komedii, ale jako příběh ze života s trochou nadsázky i hořkosti. Scénář sice nelze označit za odbytý - děj má spád a žádná hluchá místa - ale nutí postavy dělat věci, nad kterými lze jen kroutit hlavou. Hlavně když je v úvodu zcela cizí člověk vpuštěn do bytu, ačkoli se představí jen příjmením, neprozradí úmysl své návštěvy a navíc už je pozdě večer. Nebo dávali byste sousedovi - otravnému dědkovi - klíče od bytu jen kvůli případné katastrofě plynu či vodovodu? Kdyby byl děj aspoň nějak zajímavě ukončen, jenže jak to vlastně skončilo mi není doteď jasné. Jakousi snovou sekvenci a nezodpovězené otázky (Maminka umřela nebo je tedy jen v nemocnici? Dali se mladí snoubenci nakonec znovu zase dohromady?) za smysluplný konec zkrátka nepovažuji. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film byl reprízován k devadesátinám paní Bohdanové. Přeji jí tímto pevné zdraví, stejně jako pánům Hálkovi i Kostkovi, který hrál mimochodem famózně. Zpět k dílu. Hra byla vystavěna jako slušné absurdní drama, kdy jsem jen nevěřícně kroutil hlavou, jak snadno se děj hýbe k předpokládanému výsledku. Ovšem ten se dostaví, byť velmi neočekávaně. Zajímavý televizní počin. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • In flagranti delicto nebo ve zkrácené a počeštělé verzi inflagranti je latinský výraz doslova přeložitelný jako „za (dosud ještě) hořícího přečinu“, „v situaci, kdy delikt ještě doutná“. Jde o právní termín značící, že pachatel byl přistižen při konání (v zápalu) trestného činu. Výraz se někdy hovorově používá jako eufemismus pro situaci, kdy je někdo přistižen při provozování sexuálního styku, zvláště pokud to obnáší manželskou nevěru. (sator)

Reklama

Reklama