Reklama

Reklama

Cirkus Hurvínek

všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1955, 23 min

Režie:

Jiří Trnka

Scénář:

Vratislav Blažek

Kamera:

Ludvík Hájek

Hrají:

Josef Skupa

Obsahy(1)

Český barevný loutkový film. Vypráví o tom jak Hurvínek nemohl jít do cirkusu a prožívá sen, ve kterém předvádí v cirkuse akrobatickou jízdu na koloběžce, je cvičitelem a krotitelem dravé zvěře a provádí krkolomnou jízdu smrti. (Filmový přehled)

Recenze (12)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Stále objevuju další a další Hurvínky ztracené v čase, ale tento je snad ještě lepší než ten Kubáskův. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Už rodová tradice předurčovala Jiřího Trnku k zájmu o loutky: jeho dědeček i babička vyřezávali loutky a záliba v tom přešla i na vnuka. Ten se narodil v Plzni a jako školák přihlížel loutkovým představením Josefa Skupy. Přinášel mu své první kresby, které prozrazovaly nemalý talent. Na střední škole byl Skupa Trnkovým učitelem kreslení a v té době se mladý Trnka účastnil přímo práce v Skupově loutkovém divadle. Odtud si přinesl svou pozdější lásku k loutkám i k dřevěnému divadlu. Když Skupovo divadlo už s Hurvínkem a Spejblem hrálo pohostinsky v Litvě, Lotyšsku a Estonsku, provázel je také Jiří Trnka, studující tehdy na Umělecko-průmyslové škole. Jiří Trnka zůstal vděčný svému velkému učiteli. Proto také často přemýšlel o tom zvěčnit jeho proslulou loutkovou dvojicí ve filmu. Nebyl spokojen s dosavadním dokumentárním záznamem Skupových představení, jak se občas a ojediněle objevovala v našem filmu. Vycházel z přesvědčení, že nelze prostě jen ofotografovat Hurvínka a Spejbla v divadelních situacích a přenášet je mechanicky z jeviště na filmové plátno. Pokusem o skutečně filmové vystoupení Spejbla a Hurvínka je film „Cirkus Hurvínek", jehož slovesnou předlohu napsal spi- sovatel Vratislav Blažek. Ve snu, do něhož Hurvínek upadne po pádu z jízdy po zábradlí, octne se v cirkusu, prožije vzrušující jízdu na motocyklu v jeho kupoli, stane se odvážným krotitelem divokých zvířat, oslňuje v jejich produkcích, dokud se zvířata proti Hurvínkovi nevzbouří. Spejbl má ve filmu parádní roli cirkusového principála. Atmosféra snu umožní dostat Hurvínka i Spejbla do podivuhodných dobrodružství a poskytuje mnoho možností k dokonalému využití loutkových hrdinů. Loutky i výpravu filmu navrhl Jiří Trnka, který se také ujal jeho režie. Hurvínek a Spejbl se tak objeví po prvé v barevném filmu. Zkušenosti z tohoto pokusu vybízejí k tomu pokračovat ve filmech s Hurvínkem a Spejblem a vytvořit z nich znenáhla celý cyklus. I na novém příběhu pracuje Vratislav Blažek a chce v něm zároveň zesměšnit lacině sensační a detektivní četbu, jakou ani část dnešní mládeže nepřestává hltat. Tento druhý film by nebyl určen dětem, ale spíše dospívající mládeži a jejím rodičům i vychovatelům. Tak film uchovává populární loutkové hrdiny Hurvínka a Spejbla a spolu zachytí i deklamační mistrovství národního umělce Josefa Skupy. Filmový přehled 29/1955 ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem z té motocyklové scény měl strach a celý film na mě působil neuvěřitelně depresivně a bezútěšně. Hurvínka v tomto filmu stíhá jedno trauma za druhým, z čehož vyplyne v podstatě pokus o sebevraždu, když se Hurvínek zkroušený vzpourou zvířátek bezhlavě vrhne na motocyklovou jízdu smrti. Nebýt to sen, bylo po Hurvínkovi. Takhle jen přišel o cirkusové představení a dostal pořádně za vyučenou. Nekompromisní atmosféra protnula jindy ukřičené postavičky Spejbla a Hurvínka s poetickou atmosférou cirkusových šapitó. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Animace je skvělá, loutky jsou standardně výborné, ale ten příběh mi nějak moc nesednul. Cirkusové prostředí mám rád, ale Hurvínkovo a Spejblovo blbnutí tomu moc navíc nedaly. Není to nijak moc využito a skončilo v podstatě jen u toho, že je to jeden z dalších příběhů o Hurvínkovi, kde nejzajímavější je publikum, které je až absurdní. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Cirkus Hurvínek je Trnkovou připomínkou jeho plzeňských kořenů. Loutkový film je prodchnut kresbou a přestože má výchovný charakter, jde především o svědomí nitra. Děti a cirkus, toť věčné spojení, a pokud by to mělo být dnes jinak, byla by to chyba. Josef Skupa má zde jednu z mála filmových příležitostí k představení originálního hlasového doprovodu svého daru dětskému nadšení. Jiří Trnka je opět bravurní svou výtvarnou stránkou i spojením imaginace s realitou. Cirkus Hurvínek jest půvabným loutkovým defilé dětskému publiku. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Oblíbené téma Jiřího Trnky - cirkus se zde prolíná s tehdy zhruba třicetiletými postavičkami Spejbla a Hurvínka. Zápletka je pěkná, zpracování také, jen mi nejde do hlavy, proč Spejbl nakonec otevřel tu klec, když na Hurvajze volal. Aby ho lépe slyšel?? :-) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré ohlédnutí za tím, vznikal celý projekt oblíbených loutek, které mají rádi děti i po více než půl století. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Chápem, že Spejbl s Hurvínkom sú večerníčkovský kult minulého storočia a chápem aj to, že sa s tým spája veľká nostalgia. Keď sa na to ale človek pozrie s takým odstupom času, tak je to naozaj na kvalitatívne slabej úrovni. Pre deti to určite mohlo byť fajn a ani tie bábky nie sú na zahodenie na tú dobu, ale mňa to pochopiteľne nudilo. 45 % ()

Memesis 

všechny recenze uživatele

Je to jedinej Hurvínek kteryho udělal Trnka a ten animak je v pohodě nemam k němu zadnej kritivkej komentář,ale i tak sem dal 4* ()

Reklama

Reklama