Reklama

Reklama

Vše o Friedmanových

(festivalový název)
  • USA Capturing the Friedmans (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1987 byl v Great Necku na Long Islandu zatčen Arnold Friedman, šestapadesátiletý učitel na penzi, který doma vedl počítačové kurzy, a jeho tehdy osmnáctiletý syn Jesse. Oba byli obžalováni ze sexuálního zneužívání žáků těchto kurzů. Do té doby byli Friedmanovi typická středostavovská židovská rodina: otec, matka a tři synové. Od tohoto momentu se však jejich život radikálně změnil. Great Neck a později i celou zemi zachvátila hysterie a rodina Friedmanových byla vystavena mediálnímu lynči. Režisér Jarecki od nich získal staré rodinné filmy a materiál natočený na domácí video a pojal svůj dokumentární film jako pátrání po pravdě. Snímek udržuje diváky neustále v napětí a je důkazem toho, jak těžké je nalézt skutečnou pravdu. Když už si myslíme, že ji známe, zjistíme, že všechno je jinak. Je to svědectví o jedné rodině, ale také o celé komunitě, americkém právním systému, a především o naší (medializované) době. Navzdory choulostivému tématu je tento dokument natočen beze snahy o senzaci. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Môže divák súcitiť s rodinou, ktorá si úprimne povedané, sama zapríčinila svoj rozpad? Môže vôbec človek ako taký, súcitiť s rodinou, v ktorej si hlava rodiny, spoločne so synom, "údajne" užívali sodomiu s maloletými chlapcami? Tento dokument má ale hlbší uhol pohľadu. Nie je to len o takmer "detailnom" pohľade na „Friedman´s family“, ktorá vďaka linčovaniu cez médiá či samotným okolím, upadla do záhuby. NEZASTÁVAM SA!!! No z môjho pohľadu, vzhľadom k môjmu zamestnaniu, nemôžem inak, iba opätovne vyjadriť svoj názor, na nezmyselný právny systém, ktorý samotnú Ameriku prezentuje, ako krajinu s maximálnou spravodlivosťou. Je totiž minimálne pritiahnuté za vlasy, že je za konkrétny skutok odsúdený niekto, voči komu neexistuje JEDINÝ biologický dôkaz. Samotná obžaloba postavená iba na detských výpovediach, ktorým boli predložené "kapciózne" otázky, tak to je tiež "trošičku NEprávne". Bez ohľadu nato, že otec rodiny bol chorým pedofilom, mám zato, že ho pri tomto skutku kladenom za vinu, dobehla akurát minulosť. Nuž, tak či onak, "trtkať" malých chlapcov sa NEPATRÍ!!! ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľmi drsný dokument o hľadaní pravdy plný zvratov, plný emócií . . . dramaturgicky dobre vystavaná sonda do rozpadajúcej sa rodiny . . . navyše pekná štúdia zaslepenosti a ignoranskosti američanov, tuposti malomestskej community a chybných postupov pri vyšetrovaní - človek si to neuvedomí, koľko drobností a chýb pre niekoho bezvýznamných môže inému človeku (či ľuďom) zničiť životy . . . najlepšie je (a to je pre dokument dôležité), že režisér sa snažil pozrieť sa na to zo všetkých strán, nikoho neuprednostniť, ukázal, že pán Friedman nebol predsa len celkom v poriadku, aj keď miestami sa mi stalo, že predsa len stojí na strane mužov rodiny friedmanových . . . rozhodne veľmi silný dokument ()

Reklama

Motherlovebone 

všechny recenze uživatele

Dokument o krapet závadný židovský rodince. Taťka nic neudělal, akorát meditoval nad dětskym péčkem. Jo taky ve třinácti vojížděl svýho osmiletýho bratra. A pak akorát obtáh toho kluka u jezera. Teda dva kluky. Jinak nic. Jeho synové tak vůbec nechápou, že ho benga obvinili ze sexuálního zneužívání mládeže. Jesse (syn) taky nic neudělal. A jeho obhájce ho donutil říct, že ho zneužíval taťka. A taky, že s taťuldou ojel 14 dětí. Ale byl k tomu donucenej a u soudu byl ouplně v šoku. Až tak moc v šoku, že bratrum přehrává o pauze scénky z Pythonů. A pak je tu samozřejmě syn David, kterýho nezavřeli jenom nedopatřením, takže ještě dnes bloudí new yorkem a živí se jako klaun. A připadá mu to normální. Pěkná chucpe familie ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

Můžu jenom poděkovat panu Jareckému že natáčí takové dokumenty o Židovských zločincích. Všechny jeho 3 dokumenty byli o Židech. A tento vyvolený národ má vládnout nad ostatními? Proč je ten jejich Jahve vůbec vyráběl? A za jakým účelem? Tohle byla famílie, jeden retard větší než druhý, jeden prcá děti, další prcá svého bratra, bratr bratra, otec syna, a otec se synem mladšího bratra, matka se podle dostupných informací nepřidala. Co mě teda zarazil za argument od těch všech Židů bylo "Nikdo se za ty roky neozval" tak určitě, to si mysli že nějaký děcko přijde na policejní stanici a řekne "Pánove, můj učitel mi rozerval kaďák" nebo kam to půjde říct? Rodičům nebo kamarádům? Už to slyším "Hoši, víte proč chodím jako namrdaný kačer?". Přece oběti domácího násilí, sexuálního zneužívání nebo znásilnění se většinou ani nehlásí nikam na policii a nesvěřují se ostatním a to jsou dospělé osoby a děcka už to nebudou dělat vůbec. Trpěl jsem když jsem viděl toho ušišlaného bukvoida, nemusíte se na to dívat cele šak se mrkněte jenom jak vypadá otec. Otec bukvice,syn bukvice, už jenom ta zženštilá postava, vystupování, projev, hlas, naplodí mu děti aby je zneužíval. Mě přijde že obřezaná hlava Jareckiho se snaží ve svých dokumentech nejdříve udělat dojem že hlavni protagonisté jsou oběti, a potom se to trochu zvrtne a s oběti se stává pachatel. Samozřejmě ruka ruku myje obzvlášť když je Židovská. ()

Twat 

všechny recenze uživatele

Dokument sám o sobě byl zpracován výborně. Nasvítil případ ze všech stran a obsahoval skvěle načasované zvraty. Samotný případ je ovšem zvrácenost největšího kalibru. Záběry, natočené dokumentaristy se kryly s autentickými záznamy pořízenými Friedmanovými a umocňovaly celkový dojem šílenství, které tehdy v rodině panovalo. Pochybuju, že intenzitu hnusu, která byla k vidění, by přebil nejkvalitnější korejský torture exploatation horor. Arnold byl majestátní zmrd, nehledě na to, jestli byl ve skutečnosti vinný, nebo ne. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama