Reklama

Reklama

Boj o Řím: Část první

  • Česko Boj o Řím I. (více)

Římská říše se rozpadá. Římský patricij Cethegus chce obnovit jeho zašlou slávu a moc, proto se snaží vyvolat spor mezi gótskými kmeny a východní částí Říma, ovládanou Byzancí. Doufá, že pomocí své lsti získá vládu nad celým impériem... (oficiální text distributora)

Recenze (16)

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Sandálový velkofilm ze zajímavé historické éry, kterému vlastně není moc co vytknout, jen jaksi neměl pověstný tah na bránu. Složitá zápletka neodhaluje skutečné motivace hrdinů (byť výtečný L. Harvey dělá, co může) a přes obrovský počet zůčastněných, jejich zápal a různé vojenské promyšlenosti není žádná bitva skutečně strhující. Výprava se také povedla, Gótové i Byzantinci sedí, pouze římské uniformy poněkud přeskočily několik staletí. Film sám by si zasloužil nějakou závěrečnou pointu, bohužel je znát, že se jedná o přepis literárního díla. (Jen varuji před strašlivým českým dabingem z roku 2011 - vyhněte se mu triumfálním obloukem!) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh, který čerpá z dávných dob zániku východních Gótů, s opravdovou historií nemá nic společného, ale nutno podotknout, že film se povedl natočit nadmíru dobře a je spíše určen těm, kdo mají rádi dané období historických filmových románů. Asi nepřekvapí, že zde účinkuje i nebývalé množství lidí, až přes 10000 komparsistů. Nakonec co více si lze od takových příběhů přát? Tak se můžete těšit na dobrodružný děj včetně bohaté výpravy. Což asi mluví za vše. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Musím vzít v potaz dobu natočení. Ovšem je to látka, co se velmi volně mého milovaného Říma týká a historické intriky že světa tehdejších mocných vládců. A tak se dostáváme do doby, kdy Řím byl po třicet let ovládán Góty, zamotáme císaře byzantského, jeho trpasličího generála vojsk, svár o moc dvou sester královen, jednu lásku římanky a Góta, to vše pod dohledem jednoho římského patricije, který svoje město miloval tak, že v jeho záchranu neváhal intrikovat tak, až to poznamenalo celý jeho osud. Velká výprava, slušné exteriéry i interiéry, mně se to líbilo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po správnosti by tento snímok ani nemal byť označovaný za sandál, pretože celý dej sa odohráva v čase po páde Rímskej ríše a antiky, začiatkom 6. st., kedy veľkú časť dnešného Talianska ovládali Ostrogóti a myšlienka na jednotnú Rímsku ríšu bola na míle vzdialená a nanajvýš už len tak v hlavách Byzantíncov. Čiže ocitli sme sa na samom začiatku doby temna - ranného stredoveku. Inak moje veľmi obľúbené obdobie. Čo sa týka spracovania, na svoju dobu je výborné, výpravne i kostýmovo. K tomu navrch nejaká tá intriga, trpaslík, Orson Welles a čas uplynul ani som nevedel ako. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama