Reklama

Reklama

Boj o Řím: Část první

  • Česko Boj o Řím I. (více)

Římská říše se rozpadá. Římský patricij Cethegus chce obnovit jeho zašlou slávu a moc, proto se snaží vyvolat spor mezi gótskými kmeny a východní částí Říma, ovládanou Byzancí. Doufá, že pomocí své lsti získá vládu nad celým impériem... (oficiální text distributora)

Recenze (16)

misterz 

všechny recenze uživatele

Po správnosti by tento snímok ani nemal byť označovaný za sandál, pretože celý dej sa odohráva v čase po páde Rímskej ríše a antiky, začiatkom 6. st., kedy veľkú časť dnešného Talianska ovládali Ostrogóti a myšlienka na jednotnú Rímsku ríšu bola na míle vzdialená a nanajvýš už len tak v hlavách Byzantíncov. Čiže ocitli sme sa na samom začiatku doby temna - ranného stredoveku. Inak moje veľmi obľúbené obdobie. Čo sa týka spracovania, na svoju dobu je výborné, výpravne i kostýmovo. K tomu navrch nejaká tá intriga, trpaslík, Orson Welles a čas uplynul ani som nevedel ako. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zakoupila další z mých oblíbených filmů, které jsou dějově zasazeny do starověkého Říma. Na tomto snímku již sice zapracoval zub času, ale stále je se na co dívat. Zůstala náročná výprava, krásné kostýmy i bojové scény s početným komparsem. Co se příběhu týče, tak jsem se ve spleti různých intrik a zrady ztrácela v tom, kdo s kým proti komu a proč vlastně bojuje. Děj probíhá v několika liniích, z nichž některé nejsou zcela dotaženy. Jedná se ale o film dobrodružný, nikoliv historický. Herci jsou méně známí a herecké výkony z dnešního pohledu podle mne postrádají dynamiku a emoce. Přes tyto nedostatky na kráse se jedná o film, který stojí za shlédnutí. Rozebírat dneska drobné vady na více než 40 let starém snímku, je asi trestuhodné hnidopišství. Ještě teď si vybavuji z dávného uvedení v televizi kamenné chrliče v římských lázních s přívaly vody, v nichž utopila při koupeli vítězná gótská královna svoji poraženou sestru. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh, který čerpá z dávných dob zániku východních Gótů, s opravdovou historií nemá nic společného, ale nutno podotknout, že film se povedl natočit nadmíru dobře a je spíše určen těm, kdo mají rádi dané období historických filmových románů. Asi nepřekvapí, že zde účinkuje i nebývalé množství lidí, až přes 10000 komparsistů. Nakonec co více si lze od takových příběhů přát? Tak se můžete těšit na dobrodružný děj včetně bohaté výpravy. Což asi mluví za vše. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Pohled na konec římských dějin z druhé strany, od Gótů. Notně překroucené historické skutečnosti, hlavně vykreslení Gótů jako správných a kladných je zavádějící, nebo třeba Belisaria, nejlepší vojevůdce své doby, mě pobavilo (mimochdem zemřel až stářím, v bitvě o Řím nezemřel a ještě bojoval v mnoha bitvách, jako vždy úspěšně). Bitevní scény za moc nestojí a děj je místy absolutně nelogický, ale jako na oddychový snímek se na to dá dívat. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z najmocnejších nemeckých filmových producentov minulého storočia Artur Brauner, opäť vynaložil nemalé finančné prostriedky na to, aby natočil niečo, čo bude trhať kino kasy. Tak teda ponúkol historický spektákel, rozpoltený na dve časti, kde v tej úvodnej ponúkol viac intríg a melodramatických scén, než ich máme v dnešných slovenských seriáloch. Finálna bitka na koniec a moja milosrdná druhá šanca záverečnej časti. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama