Reklama

Reklama

Milostný příběh

  • Jugoslávie Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T. (více)

Obsahy(1)

Krysy představují vážný problém. Jenom v Bělehradu jich bylo v době vzniku 3 milióny. Po celé Jugoslávii - 60 miliónů. Jeden pár krys během roku splodí 1000 potomků. Toto je příklad informace, které režisér sděluje divákovi, aby jeho požitek ze sledování milostného příběhu Izabely a Ahmeda byl maximální. (Morien)

Recenze (13)

curil 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl poprvé v roce 1969 a byl jsem   nadšený. Moje sympatie k filmu i po nedávném   shlédnutí neopadly a tak příběh telefonní   operátorky a muslimského deratizátora krys   patří mezi ty filmy z období nové   jugoslávské vlny, které hodnotím nejvýše. K   příběhu patří i tak tragický závěr, jiný   si ani nedovedu představit. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Mezi krásnou Isabelou a nevýrazným Ahmedem se zrodila láska až za hrob. A to doslova. Jak rychle začala, tak i skončila. Přispěla k tomu budovatelská doba nebo snad krysí hemžení? Některé přednáškové vsuvky byly celkem příhodné a často i relativně vtipné, jiné zase naopak dost otravné a příběh nikam neposouvaly. (65%) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Makavejev sa tu ešte nedoviazal tak ako pri nasledujúcom W.R., ale už sme na pôde avantgardného filmu, o tom niet pochýb. I keď ide o tragédiu, o čom sa dozvedáme krátko po začiatku nechronologického rozprávania, je v tom dosť, ťažko popísateľného, humoru. Najväčší mudrci mudrujú o sexualite, ale skutočne si ju tu užíva iba ústredné duo. Alebo ešte pred tým jeden mladý atlét, o ktorého výkonoch v posteli iba počujeme. No a na konci môžeme dumať nad tým, prečo krysý pár privedie na svet tisíc mláďat a my z toho iba zlomok. A je jasné, kto tu bude vládnuť o sto rokov. ()

VojtisekII 

všechny recenze uživatele

Film střídá dvě zdánlivě nesouvisející linie, které se před koncem filmu spojí do jednoho jednoduchého příběhu. Makavejev zde poprvé používá své metody koláže – příběh se střídá s přednáškami o sexuologii, krimnologii, vyhlazování krys a s fragmenty ze starých sovětských propagandistických filmů - ale nevzdává se atmosféry "černého filmu". ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skutočne neobyčajný film. Najskôr vyšetrovanie, nasleduje mŕtvola a až potom zápletka. A pomedzi to dokumentárny film, vlastne filmy o rôznych témach od vrážd až po zrodenie života zo slepačieho vajca. Všetko okorenené nahými scénami krásnej srbskej maďarky, živej či mŕtvej, za zvukov budovateľskej hudby, trebárs od súdruhov z NDR. Znie to ako avantgarda? To teda je, že sa ani Francúzi nechytajú, ale vidno odkiaľ prišla inšpirácia. –––– Žiješ ako v tom románe Búrlivé výšiny. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama