Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud netradiční stopu zanechalo kino morálního neklidu také v žánru sci-fi. Hrdinou příběhu, odehrávajícího se v roce 1998, je mladý opravář televizorů Jan, který je jediným člověkem, který ještě dokáže myslet. A jak se zdá, je to právě on, kdo může zachránit Zemi od globální katastrofy. (Festival nad řekou)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 14: POLSKO: Tentokrát docela smůla na výběr... polské sci-fi 80. let (Sexmise, Na stříbrném glóbu, filmy Piotra Szulkina) mě už nejednou dostaly zajímavě rozpracovaným námětem a specifickou atmosférou. Tady zůstala pouze ta specifická atmosféra vytvořena zvláštním vizuálem s ponuře sépiovým filtrem, nekonvenční kamerou a působivou hudbou, přičemž zejména forma vytváří z Citlivých míst dokonale undergroundový zážitek. Bohužel celý obsah s možným vlivem UFO směrem k totální zkázy Země je podaný tak nevýrazně, místy připomínající socialistickou šeď ve futuristických kulisách, k tomu s rovněž totálně nevýrazným hercem v hlavní roli, jiné scény mě zase odpuzovaly. Příliš jsem nechápal, proč po 10ti minutách ve filmu s takovým tématem přichází oplzlá erotická scéna, kdy detailní záběry na lízání bradavky ve stylu „jezení“ byly vážně nechutné. Postupně mi došlo, že režisér zřejmě trpí zvláštní úchylkou, protože takových bizarně naturalistických detailů má v průběhu filmu více. No jo, třeba odtud ten název Citlivá místa. Jenže právě tyhle scény mi pak bránily užít si více alespoň tu atmosféru a pocítit kousek zneklidnění ze záblesků oné zápletky, na které ve filmu občas docházelo. [45%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začne to hodně zajímavě, ale čím déle to trvá, tím více vychází najevo, jak jsou všechna zde rozehraná témata jen načrtnutá a nepropracovaná. Ve zkratce jsou Citlivá místa "předlohou" téhle epizody Futuramy, jen teda na Zemi neútočí obří létající mozky a když už zde přijde vliv jakýchkoli mimozemšťanů (a že přijde!), je jedině kladný a pozitivní. Končí to pak víceméně otevřeně, SPOILER Jan po sebevraždě, kterou mu překazí mimozemšťané, dostává novou sílu do života, díky které rebeluje a snaží se ničit svět, ve kterém jsou lidé tak závislí na moderních technologiích, že nejsou schopní samostatně myslet, ale vše končí jen u jeho první snahy o cosi většího. KONEC SPOILERU. Nejhorší ale je, že to celé zní líp než nakonec vypadá, protože ten film opravdu vše jen načrtne a to mu dost ubližuje, jelikož to celé mohl krásně rozpracovat a pak by z toho mohla vzniknout sci-fi natolik zajímavá, jako ty od Szulkina. Bohužel se ale nestalo a je z toho jen zajímavý pokus, který má občas zajímavou postapo atmosféru (i když to postapo není, jen se zde výrazně hroutí celý svět) a úžasnou hudbu, ale chybí mu silnější atmosféra, hlubší propracování a i výraznější herecké výkony, protože hlavní herec moc hrát neumí, aspoň tady ne. Natočené je to ale docela zajímavě a jen kvůli pár solidně promyšleným scénám tomu nakonec dám aspoň slabé tři hvězdy. Přece jenom, polské sci-fi z minulého století (a především z let 70. a 80.) mají v sobě cosi specificky zajímavého, co mě na nich fascinuje a tady je to naštěstí taky. Slabé 3* ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama