Reklama

Reklama

Strašidelný palác

  • USA The Haunted Palace (více)
Trailer

Obsahy(1)

Velmi volná adaptace Lovecraftova Případu Charlese Dextera Warda nás spolu se stejnojmenným hrdinou (Vincent Price) a jeho ženou (Debra Paget) zavádí do přímořského městečka Arkham. Manželé se rozhodli navštívit obrovskou vilu, kterou Charles zdědil po jednom ze svých předků. Starousedlíci jsou však vystrašení a od návštěvy sídla je vyloženě odrazují. Charles se ale nenechá vyděsit pověstmi o svém prapradědovi, který prý prováděl v domě ohavné rituály a zapřičinil tak dědičné znetvoření obyvatel ponurého města a rozhodne se v domě přespat. Brzy se ale ukáže, že jeho osudné dědictví je strašlivější, než si vůbec dokázal představit.

Produkční společnost navzdory Cormanovým protestům do názvu snímku prosadila odkaz na Adgara Allana Poe, aby tím vytvořila dojem návaznosti na předchozí úspěšné Cormanovy adaptace Poeova díla. Těsně před závěrečné titulky také bylo přidáno několik Poeových veršů. (TobRieper)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

nash. 

všechny recenze uživatele

Cormanova výprava do světa H. P. Lovecrafta dopadla stejně dobře jako výpravy do světa A.E.Poea. Mezi Cormanovy poeovské adaptace dokonale zapadá a rozhodně to není jen tím, že i ona předstírá, že je Poe. Atmosférou, příběhem i stylizací, od kulis po herecké výkony. Vše navíc sjednocuje dokonalý Vincent Price, který je tu možná méně podivínský než poeovkách, ale to mu vůbec nebrání vyvolávat mrazení v zádech svými dokonale deklamovanými monology. Funguje i po půl století a potěší i při repríze. Navíc vyvolává zašlé vzpomínky na projekce v pražském Ponrepu, kde to vonělo dřevem, dřevěné sedačky vrzaly, a zvuk měl ten nezapomenutelný podklad filmového pásu vrnícího na své cestě promítačkou z jednoho kotouče na druhý. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že jde o nadprůměrné dílo které rozhodně musíte vidět. Corman a Price jsou zárukou kvality, když k tomu navíc přidáte potemnělý palác, strašlivou kletbu a pomstychtivé vesničany je o zábavu postaráno. V určitých chvílích mi skutečně běhal mráz po zádech, především pak ke konci filmu. Musím rovněž pochválit kameru, střih i samotnou hudbu. 8/10 ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Filmy, které natočil Roger Corman s Vincentem Pricem mám hodně rád, ale tento snímek považují za jejich asi nejslabší kolaboraci. Nevím čím to je, ale po celou dobu mi na tom filmu něco nesedělo a moje pocity jsou dosti rozpačité. Atmosféra byla OK, i když při scénách v krčmě jsem měl místy pocit, že koukám na western. Upřímně řečeno děj mě nijak neuchvátil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Klasický gotický horor se vším, co k tomu patří a z mého pohledu prozatím asi nejpovedenější filmový lovecraft, jakého jsem měl možnost vidět. Vedle atmosféro je asi největší devízou filmu Vincent Price, o kterém se dá bez nadsázky říct, že celý film nesl na hrbu sám, což ovšem neznamená, že ten zbytek by byl špatný. To jen Price tak vyčníval. 80% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další Cormanova trefa (skoro)do černého. S tímhle kouskem musí být spokojenej snad každej milovník gotickýho hororu. Ikdyž tenhle film byl k úspěchu snad předurčen. Nedokážu si totiž představit, že by z toho byl nakonec propadák. Spojení Roger Corman, předloha E. A. Poe(báseň), předloha H. P. Lovecraft(povídka)-ikdyž toho zase až tak nemusím, Vincent Price a Lon Chaney Jr(ikdyž já raději tatíka). Tahle kombinace je prostě polovina úspěchu. Možná mě osobně zamrzelo, že víc prostoru nedostala krásná Barboura Morris. Silné 4hvězdy. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy krátké povídky H.P. Lovecrafta, název však snímek nese podle jména básně "The Hanuted Palace" z povídka "Fall of the House of Usher" od Edgara Allana Poa. (ČSFD)
  • Záběry z tohoto filmu použil Vincent Price ve filmu Madhouse (1974). (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama