Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruce Willis je nemilosrdný zabiják, známý jako Šakal, který byl najat, aby odstranil vysokého státního úředníka. Aby bylo možné vystopovat chladnokrevného vraha a zabránit zločinu, zástupce ředitele FBI (Sidney Poitier) a důstojnice ruské zpravodajské služby (Diane Venora) požádají o pomoc uvězněného irského teroristu (Richard Gere), který jediný ho může zastavit. Tito neobvyklí spojenci hrají závod s časem, aby zastavili tajemného žoldáka před splněním jeho úkolu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že ten, kdo viděl "Hon na Šakala" s Eduardem FOXEM z r.1976 a srovnává tento film s tímto snímkem z r.1997, tak prostě je na rozpacích. Ale tak se to vážně nedá brát. Hrají zde 3 absolutní Hollywoodské hvězdy : Bruce WILLIS, Richard GERE a Sidney POITIER. Nedomnívám se, že by si dobře nepřečetli scénář než podepsali smlouvu na tento film. Chybu vidím v réžii, která mohla celý snímek zkrátit o několik hluchých míst a přidat více napětí. Ale Šakal jako osoba je zde vykreslen úplně jinak. Více se věnuje své osobě než přípravě akce. Ale o tom to je. Snímek nechtěl a ani nemohl kopírovat to, co měli diváci již léta pod kůži. Proto dávám 4*. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Carter Burwell: 1. Going Out Of My Head - Fatboy Slim [5:13] ,2. Poison - Prodigy [6:13] ,3. Superpredators (Metal Postcard) - Massive Attack [4:39] ,4. Star - Primal Scream [4:25] ,5. Swallowed - Bush/Goldie [5:32] ,6. Joyful Girl - Ani DiFranco [4:38] ,7. Shining - Moby [4:48] ,8. It's Over, It's Under - Dollshead [4:23] ,9. Get Higher - Black Grape [5:03] ,10. Sunray2 - Goldie/J. Majik [5:42] ,11. Shineaway - BT/Richard Butler [4:35] ,12. Red Tape - Agent Provocateur [5:10] ,13. Toothache - The Charlatans U.K. [3:35] ,14. Leave You Far Behind - Lunatic Calm [3:12] ,15. Raw Power - Apollo Four Forty [3:49] ,16. Demon's Theme - LTJ Bukem [5:17], ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Rutinní "moderní krimoška" s trochu netradičním Brůsem jako chladným záporákem (stejnak tam pořád cejtim TO SRDÍČKO!!). Naprosto nechápu, v jak chorém mozku se mohl vylíhnout nápad obsadit k němu do role správňáckého protivníka mistra nehereckých očí Gera. Nejenže to ještě znásobilo mé (beznadějné) fandění druhé straně, ale ve spojení s občas silně patetickými scénami (které jsou ok v jeho obvyklých romanťárnách, ne tady) mě to skoro i nasralo. Jinak část s Jackem Blackem je asi to nejpříjemnější z celého filmu, zato konec je absolutní MEGAKOKOTINA, která mi úplně zkazila chuť. ..... Funny story: Pan B. zvolí únik skokem pod metro na poslední chvíli a pan G. ani ne za dvě vteřiny už volá, že pan B. se vypařil – načež metro odjede a světe div se, pan G. uvidí pana B. utíkat po kolejišti! WOW NEKE! ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Bruce Willis v záporné roli? Ano! A jde mu to sakra dobře. Jeho Šakal je bezcitný, precizní a neomylný, zkrátka takový, jaký by měl být. Willis vskutku dělá čest filmovým padouchům. Nebýt "amerického závěru", bylo by to za 5*. I přes něj mám ale tento americký remake raději než francouzský originál. A měl bych jedno velké přání - více podobných rolí pro Bruce Willise! ()

Ligter 

všechny recenze uživatele

Jako majoritní špatná vlastnost je evidentní snaha o vyrovnávání se, kopírování Zinnemannova filmu, který chce Šakal překonat svou vyhroceností, násilnou vycizelovaností, přičemž soustavně vyextrahovává cokoliv důležité z původního námětu. Svou moderností, tedy přesunem původních hodnot (tedy rozdíly ve vyšetřovací praxi, historický kontext, atmosféra 60. let, osobnost de Gaulla, ale i přítomnost démonického Foxe a protiváha v postavě komisaře Lebela) do ''digitální'' éry ruší specifické fluidum Forsythovy adaptace, činí ho veskrze povrchním akčním snímkem. Namísto seznamování se s historickými reáliemi z dané předlohy (ovšem, ne že bych to čekal, problém konceptu) je film vystavěn především na vystavování paruk a záměrně moderních metod, jež ho mají činit obdivuhodnějším a přitažlivějším. Nemluvě o kontroverznosti Declana Mulqueena jež jako jeden z dalších prvků sestavuje film vyloženě na efekt, topící se v paradoxní okopírované originalitě. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Šakal se natáčel ve Washingtonu, Chicagu, Richmondu ve Virginii, Jižní Karolíně a na plantážích v Cherokee v Severní Karolíně v USA, ale také v Londýně ve Velké Británii, v Helsinkách ve Finsku, v Montrealu v Kanadě a v Moskvě v Rusku. (reich)
  • Polský kulomet ZSU-33 je fiktivní, resp. toto označení. Ve skutečnosti filmaři použili americký kulomet Browning M2HB a upravili jeho vzhled, aby vypadal jako sovětský kulomet KPV, který má skutečně ráži 14,5 mm. Tyto těžké pěchotní kulomety byly nejvíce používány jako protiletadlové. (Foxhound#1)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama