Reklama

Reklama

Láska je věčná. Kultovní americký film o pomstě ze záhrobí, během jehož natáčení tragicky zahynul představitel hlavní role Brandon Lee. Lidé kdysi věřili, že když někdo zemře, přenese vrána jeho duši do říše mrtvých. Ale někdy se stane něco tak hrozného, že duše si s sebou nese strašlivý zármutek a nedostává se jí klidu. V takovém případě někdy, ale opravdu jen někdy může vrána duši přinést zpátky, aby vše špatné napravila. Tak se i rockový muzikant Eric Draven vrací mezi živé, aby ve zločinem rozloženém Detroitu vykonal pomstu na gangu násilníků za vraždu sebe i své snoubenky... Krví nasáklý příběh o romanci sahající až za hrob pochází ze stejnojmenného komiksu, který hudebník a kreslíř James O'Barr vytvořil na začátku osmdesátých let, aby se pokusil vnitřně vyrovnat s násilnou smrtí své snoubenky. Hněvem, smutkem i láskou kypící dílo svému autorovi duševní klid nepřineslo, ale udělalo z něj jednoho z velikánů amerického autorského komiksu. V devadesátých letech, kdy Hollywood poprvé masově objevoval komerční potenciál kreslených románů, došlo i na adaptaci Barrova díla. Režie byla svěřena začínajícímu režisérovi reklam a videoklipů Alexi Proyasovi a hlavní roli získal Brandon Lee, syn legendárního mistra bojových umění Bruce Leeho. Zatímco Proyasovi ponurý snímek nastartoval kariéru a pasoval ho mezi filmovými nadšenci bedlivě sledované tvůrce, pro Leeho se stal kariérním vrcholem, ale bohužel i koncem života. Nešťastnou náhodou byl při natáčení jedné scény postřelen projektilem z pistole, která měla obsahovat pouze slepé náboje, a na následky zranění zemřel. Podobně jako jeho otec, který také zahynul za mnohoznačných okolností při natáčení svého největšího projektu, se i Brandon Lee stal posmrtně ikonou. Příznačně své poslední roli, s níž herecky i osobnostně splynul, ale není dnes vzpomínán tolik coby představitel akčních filmů, nýbrž jako symbol tragické lásky. Zdánlivě prokletý film, během jehož natáčení došlo ještě k několika dalším nehodám, byl dokončen za pomoci dvojníků i speciálních efektů a dodnes si udržuje statut jednoho z velkých kultů americké kinematografie. Na motivy komiksů Jamese O'Barra vznikly ještě tři další filmy a dokonce i televizní seriál, ale všechny se pouze přiživovaly na nehynoucí legendě prvního snímku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (820)

choze 

všechny recenze uživatele

Není to ironie, zemřít při hraní postavy, která se vrací z hrobu? I já na Vráně vyrostl a byl schopen z ní citovat celé dialogy a dodnes je pro mě jedním z nejsilnějších filmových příběhů o pomstě a jedním z nejlepších komiksových filmů. Scénář pro jednou sympaticky hollywoodizuje ublábolenou předlohu (takže hrdina se vyhrabe z hrobu, zabíjí padouchy jejich vlastními zbraněmi, všude nechává okázalá vraní znamení a finále se neodehrává v zaplivané uličce, ale na střeše monumentální katedrály) a úspěšně mixuje gotickou atmosféru, romantiku, efektní akci, brutalitu i humor. Proyas předvádí v ryze ateliérovém aranžmá parádní vizuální hody a Brandon Lee je podle potřeby patřičně temný, melancholický nebo vtipný. A k tomu nesnesitelně krásný, romantický, ústřední hudební motiv. "Oběti... nejsme jimi všichni?" ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za americké město v gotickém kabátku. Jedna za Brandona Leeho. Jedna za temnokrásné fragmenty, jakými jsou například Ericův návrat na místo činu, brokovnice plná prstenů nebo poprava v přístavu s následným zapalováním vrány. Jedna za nestárnoucí příběh pomsty. Jedna za to, že jsem tam někde uvnitř taky zmalovaná mánička, co miluje gotický smutný obrázky. A když tak zrovna koukám z okna... vážně nemůže pršet pořád? ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná komiksová podívaná. Především jsem u toho pořád musel myslet na to, jak tragický spád vzalo zdejší účinkování Brandona Lee, a po každé další scéně mi bylo více a více líto, že nás musel tak talentovaný a sympatický herec tak náhle opustit. A byť to zní hrozně, tak tyhle deprimující myšlenky do příběhu přesně zapadaly a ještě dotvářely hutnou a specifickou atmosféru, kterou filmová Vrána oplývá opravdu měrou vrchovanou. K originálnímu námětu asi není třeba nic podotýkat, ke zpracování snad jen tolik, že lépe to vzhledem k úrovni tehdejších efektů šlo jen ztěží natočit. Pochmurná výprava má své kouzlo, záporácký syndikát je hodný respektu a některé akční sekvence včetně nechvalně proslulé přestřelky jsou záležitostí vyloženě pro žánrové fajnšmekry. S výhledem na remake tak nezbývá než dodat, že zde je hodně co čerpat a jsem dost zvědavý, jak si tvůrci s vysoce nastavenou laťkou poradí. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

To, že se Vrána skrývá pod nálepkou 'komiksová' adaptace, neomlouvá její všudypřítomnou klišovitost a předvídatelnost. Příběh o pomstě ze záhrobí skutečně nemá divákovi příliš co nabídnout, ještěže je tu akční pantáta Proyas, schopný svou režií udržet film na nohou a nenachat jej klesnout k nezáživné nudě. Ještě škoda toho nehezkého vizuálu - tvůrci by se měli jít kouknout na Burtona, aby pochopili, že temná atmosféra lze vytvořit i jinak, než zahalením filmu do neprostupné tmy a úzké palety zašedlých barev. 50% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Všichni samozřejmě víme, jak tohle temné drama podle sešitové předlohy získalo v průběhu natáčení velmi smutný rozměr. V komiksovém thrilleru předjal Brandon Lee svůj osud a ztělesnil mladého hudebníka, který vstává z hrobu a vrací se hledat spravedlnost. Je ovšem jiný, chráněný tajemnou vyšší silou. Detroitská policie působí zoufale, kriminalitě se daří a vylézat v noci do ulic, které velmi často skrápí déšť, není nejlepší nápad. I když tahle násilnická banda vtrhla přímo do bytu rockera a jeho snoubenky. Výsledek má ponurou atmosféru, velmi povedené dekorace, nezvyklé pohledy kamery, chytlavou hudbu i dynamický střih. Jak se ví, celé natáčení provázely podivné události (několik zranění členů štábu či sněhová bouře, která později zaniklé společnosti Carolco způsobila nemalé ztráty na dekoracích), ta největší pak pár dní před poslední klapkou. Lékaři několik hodin marně bojovali o život vycházející hvězdy. S ohledem na to, jak se mrštný syn legendárního otce s charakterní rolí popral, si myslím, že by se skutečnou hvězdou dřív nebo později stal. Sice přímočaré, ale natočené je to skvěle. Stylová záležitost. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (51)

  • James O'Barr sa písaním komiksu "Vrána" vyrovnával s ťažkou životnou skúsenosťou, keď mu opitý vodič zabil snúbenicu. Komiks vyšiel aj v českom preklade. (Puol)
  • Vzhledem k relativně nízkému rozpočtu filmu byly přelety nad městem vytvořeny pomocí "přeletů" nad jeho kartonovým modelem a s automobily na dálkové ovládání. (JoranProvenzano)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

22.10.2021

Herec Alec Baldwin při natáčení westernu Rust zřejmě omylem zastřelil 42letou kameramanku Halynu Hutchins a postřelil režiséra filmu Joela Souzu zbraní, která sloužila jako rekvizita a neměla… (více)

Reboot Vrány opět žije

Reboot Vrány opět žije

31.01.2020

Filmová Vrána patří k nejprokletějším projektům vůbec. Zaprvé bude značka už navždy svázána se smrtí herce Brandona Leeho, jakoby to ale nestačilo, Hollywood se už dobrou dekádu snaží o reboot, který… (více)

Remake Vrány se ruší. Už zase

Remake Vrány se ruší. Už zase

01.06.2018

Nejspíš je na čase si přiznat, že už se filmového remaku kultovního komiksu Vrána nikdy nedočkáme. Po problémové produkci a několika změnách na režisérském postu se natáčení opět odsouvá. Projekt… (více)

Reklama

Reklama