Reklama

Reklama

Smrt přichází v bílém

  • Francie Dead End (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pro Franka a jeho rodinu jsou Vánoce důležitým dnem v roce. Už 20 let je slaví tradičním způsobem. Ale tentokrát se rozhodnou pro malou změnu. Ještě však netuší, že udělali velikou chybu, za kterou zaplatí. Noční můra v podobě mystické ženy v bílém, která prochází nočním lesem a zanechává za sebou smrt, právě začíná... Děsivé černé auto s neviditelným šoférem odváží své oběti přímo do temné noci. Panika a šílenství. Vánoční svátky se mění v peklo... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (573)

oli.G 

všechny recenze uživatele

To, že je pointa odhadnuteľná po 15 minútach by ani až tak nevadilo, no tá posledná krátka scénka vsunutá do záverečných titulkov je na slzu (alebo dve) - síce pri nej príjemne zamrazí, no vzápätí si človek uvedomí, že síce to bol fajn film, ale hlavu či pätu by sme v ňom hľadali márne. To je však naozaj jediná výčitka, ktorú k DEAD END mám, po všetkých ostatných stránkach totiž patrí k absolútnej špičke súčasnej hororovej produkcie a vidno, že režisérsko-scenáristická dvojica zodpovedná za toto dielko ho točila s veľkou radosťou. Prvý dojem na diváka je nesmierne dôležitý a práve tu DEAD END vďaka svojej originalite na celej čiare skóruje. Ešte viac však poteší fakt, že scenáristom sa v priebehu filmu esá z rukávov len tak sypú a niekedy dokážu naozaj kvalitne prekvapiť až šokovať ("Vystupujem."). Namiesto ľakačiek, ktorých som ja osobne už z Ázie presýtený, sa film vydáva oldschoolovejšou cestou a poctivo budovuje mimoriadne temnú a hustú atmoséru. A čo máte všetci sakra za problém s tým humorom? ;) Predstavte si, že sa do rovnakej situácie dostane vaša rodina - máte po Vianociach, zablúdili ste a okolo vás sa dejú nevysvetliteľné a desivé veci. Začnete sa objímať a plakať, alebo do svojich rozhovorov začnete primiešavať sarkazmus a prebudí sa vo vás (strachom ešte poháňaná) známa ľudská vlastnosť zvaľovania viny na druhého? V KOCKE to bolo to isté, postavám už tiež všetko liezlo na mozog - akurát ani jedna z nich nemala zmysel pre humor. Takže pre mňa je DEAD END zatiaľ najlepším hororom roka 2003 (uvidíme, či ju VILLMARK tromfne) - nepatrí síce k najstrašidelnejším, no ide o pôsobivé klbko originality a napínavej atmosféry. Ako som hovoril, záver fakt sklame (s lepšou pointou to mohol byť horor desaťročia), ale čo je 5 minút sklamania proti 80 minútam maximálneho diváckeho vytrženia? ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nenápadné, v druhé půlce už velmi výrazné mrazení v zádech na samém konci přešlo v úlevu, že už to končí. Ray Wise nepředvedl sice takovou parádu jako Leland Palmer, ale věřil jsem mu celou dobu, ostatní herci se také snažili, takže se výsledek zdařil. Snad jen trochu lepší triky a bylo by to za 5* ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Nápad to není vůbec špatný a natáčení muselo být pro herce jako mít noční směnu. Ale přesvědčil jsem se, že žánry horor a komedie vůbec nejdou k sobě - a tady už vůbec ne, protože oboje složky jsou stejně dobré. Humor je tu skvělý a strach je taky budován skvěle, právě proto se tyto dvě složky přes sebe hodně bijí. A ta krásná absurdnost... Musím ocenit vynikající český dabing hlavně u Ray Wise. Je to fakt spíš komedie, než horor, vůbec jsem se nebál, za to jsem se několikrát od srdce zasmál, což se mi nestává mnohdy ani u "čistých" komedií. Jednu hvězdičku dávám za Ray Wise, jednu za krásnou Alexandru Holden a jednu za super hlášky. Konec byl taky vcelku zajímavý, ale tak nějak jsem podobný druh čekal. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších komentářů jsem očekával kvalitní horor, po kterém jen tak neusnu, právě proto jsem si také film pustil pěkně večer po tmě a očekával mrazení v zádech a nepříjemný pocit, avšak pravda je taková, že ve snímku Smrt přichází v bílém není ani jeden záběr při kterém bych se nějak více bál, maximálně jsem byl trochu nervózní při "ptačím" sledováním jedoucího automobilu a ve scéně, kdy otec vstupuje se sirkou do srubu. Jinak je to ale opavdu dobrá komedie, vážně, snad nikdy jsem se tak nenasmál. Stejně jako při natáčení Záhady Blair Witch byl film z důvodu malého rozpočtu zasazen do malého úseku v tmavých lesích, i když se jeho největší část odehrává v interiéru vozidla. Bohužel narozdíl od Záhady Blair Witch čiší z tohoto filmu na několika místech amatérismus a malá znalost řemesla, naštěstí to však příliž nevadí. Docela příjemně překvapen jsem byl dobrým hudebním doprovodem, který snímek dokonale podbarvuje... Teď bych se ale rád vrátil k myšlence která se mi neustále drala do hlavy, je nebo není Smrt přichází v černém inspirována Královstvím. Záběry na pohřební vůz, při kterém se hrdinové tisknou k zadnímu sklu jsou jasnou parafrází na scénu při které se Maryina ruka objeví na zadním skle sanitky a pláč dítěte v rádiu se až nepříjemně podobá Maryinu pláči... Jak to tedy nakonec je? Jedná se o pouhou náhodu nebo inspiraci Trierovým snímkem? Svůj názor na věc psát nebudu, nechám to rozhodnutí jen na vás... Každopádně Smrt přichází v bílém stojí za to, abyste kvůli ní propátrali poličky ve své videopůjčovně, jedná se totiž o brilantně promyšlenou komedii, která potrápí vaše mozkové buňky. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Mno... tak já se teda nebál a bohužel ani nesmál. Přiznávám, občas mi na tváři uklouznul úšklebek, ale jinak mě všeobecné nadšení minulo a z vtípků typu - 55 letej chlápek neví kdo je Marilyn Manson se jednoduše do křečí nedostávám. Navíc celou rodinku jsem začal nenávidět už z počátku a nejradši bych je povraždil sám. Nějaký tajemno v tomhle polopatickém dílku s pointou průhlednou jako 30 let starej pauzák taky nikde nevidím a pokus o nádech mystična s papírkem v samém závěru mě neohromil, naopak tady jsem se konečně pousmál. ; ) Nicméně Dead End v bílém rozhodně neurazí a hlava rodiny pozornost udrží. Průměr. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Film obsahuje potitulkovú scénu. (F2003F)
  • Film mimo jiné získal v roce 2006 hlavní cenu poroty na filmovém festivalu Fant-Asie. (Terva)
  • V čase 37:35 při záběru ze zadu na zbytek rodiny pronásledující černé auto je na pravém okraji obrazovky vidět stín, který nevrhá nikdo z herců, ale jeden z členů filmového štábu. (FCBLFC)

Reklama

Reklama