Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Film, ktorého hodnotenie je značne zapeklité, hoci pocity a myšlienky z neho vo mne rozonovali dlhodobejšie. Taktiež je to film, ktorý nikdy nebude mať status všeobecnej obľúbenosti, lebo nie je komerčne podliezavý.Jedna vec je istá- Ryan Gosling zahral na úrovni Eda Nortona v jeho najlepšom filme. A práve opus magnum Kult Hákového Kríža tento film môže asociovať, zo začiatku to dokonca vyzerá na kvázi "remake" (treba brať s nadsázkou). Čo oceňujem je fakt, že The Believer je chytrým filmom, ktorý nemá len povrchné pozlátko, ale snaží sa klásť otázky, využíva filozofické roviny a polemizuje. Je myšlienkovo bohatý, pričom niektoré veci stoja za pozastavenie a zamyslenie sa. Úplne to zaklincuje "schodiskový" záver- absolútne dokonalý, fenomenálny... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice jsem cekal neco krapet jinyho, ale i tak to bylo docela drsny drama. Nejvetsi problem je, ze se tu o vsem porad jen mele a akce je tu fakt minimum. Na druhou stranu, ty dialogy jsou misty fakt drsny, navic Ryan Gosling je naprosto dokonalej a vsechno mu verite. Trosku akorat nechapu obsazeni Zanea, ten uz je davno odepsanej, navic s tim harem se tam vubec nehodil. Na 5* to sice neni, ale jedna se o kvalitni, celkem originalni a hodne drsny drama. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

I keď film zabŕda do témy ako American History X, Romper Stomper alebo This Is England jeho výpovedná hodnota je dosť na vážkach, no je aj ozvláštnený tým, že Ryan Gosling tu hrá skinheada a pritom je sám židom, ktorý už od mala pochyboval o svojej viere a postupne sa dostáva do situácie kam sa vlastne zaradiť. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nikoli psanec, který loví psance, ale žid, který nenávidí židy... A nejvíce sebe. Krize vlastní identity přivedla postavu charismatického Ryana Goslinga k obrovské nenávisti, která prostě musí ven. Jeho agresivní řečnictví se už ani tolik neopírá o segregaci ras jako o nenávist z principu. Nenávist a nasranost, která musí ven, protože je přeci tak příjemné ji ventilovat. Aby z toho nevznikl chaos a bylo zachováno poslání filmu, je Goslingova postava ve svém oboru překvapivě erudovaná. Nejen, že zná všechny aspekty judaismu a židovské kultury, on sám ještě některé z nich dodržuje. Jeho vnitřní rozpolcenost pak vrcholí v působivém závěru... Osobně mě napadlo, zda by byl Danny dohnán k extremismu, kdyby samotné náboženství nebylo extremistické, viz flashbacky ze školy...7/10 ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Absolutní nesmysl. Celý film. Příběh jarmulkáře, který ani neví co chce. Jednou si hraje na jakéhosi vůdce národně socialistického gangu. A vzápětí si uvědomí svůj židovský význam. Chabý pokus o zesměšnění národního socialismu. V tomto filmu se plácají blbosti. Režisér musí být větší izraelista něž je samotný snímek, když aní neví nic o nacionalismu, socialismu a fašismu. Jednu hvězdu, za místy dobré akce. Jinak odpad. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama