Reklama

Reklama

Bitva o Manilu

všechny plakáty

Obsahy(1)

Trvala přesně měsíc, přesto patří k nejkrvavějším v dějinách lidstva. Bitva o Manilu, která stála životy více než stovky tisíc filipínských civilistů. Únor 1945. Americké ozbrojené síly s 1. obrněným a 36. pěším plukem v čele pronikly do Manily, čímž vyvrcholilo tažení za osvobození Filipín. Ve městě byl očekáván slabý odpor japonských okupačních sil, neboť jejich velitel, generál Jamašita souhlasil s opuštěním Manily a jejím prohlášením za otevřené město. Naděje osvoboditelů i dlouho trpících filipínských spojenců však byly krutě zmařeny. Téměř 20 tisíc japonských námořních pěšáků se stáhlo do 300 let starého opevněného města Intramuros, odhodláni zde zemřít do posledního muže. Američané vykonali nejmohutnější dělostřelecký útok v dějinách a z jejich hlavní pršelo do pevnosti asi 10 000 granátů za hodinu. Přesto trvalo tři týdny, než se podařilo hradby prolomit a ukončit nepřátelský odpor. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

majo25 

všechny recenze uživatele

Čiernobiely snímok o pre mňa neznámej bitke na Filipínach, ktorý sa drží čisto iba vojnovej bitky a vojakov. Žiadne melodrámové či romantické odbočky. Až na občasný nepriehľadnuteľný pátos taký typický vojnový film bez silnejšieho príbehu....ten dlho po odsledovaní aj vyprchá z hlavy. Aspekt sa kladie na bitku a neustály vojenský zhon - veľmi hlasitá streľba a výbuchy, ktoré po čase začnú iritovať. Keby boli aspoň výrazne stíšené. Chápem, že sa autori snažili o autentický hluk, ale na film sa to nehodí. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl včera ale marně jsem si vzpomínal o čem film byl a jak se jmenoval. To o něčem vypovídá. Po dlouhém pátrání v paměti mohu sdělit toto: Všichni na sebe neustále střílejí, neví se kdo je kdo, páč filipinští partyzáni jsou mrňaví a šikmoocí a japonci též. Všichni mají zasrané uniformy od prachu a na žádné výložky vidět není. Sem tam se tu mihne nějaký americký hoch a nějaký drsný kovboj v klobouku stejném jako nosil předseda družstva ve Slunce seno jahody. Pak lezou nějakými poklopy a pak téměř vyvraždí 20000 civilistů v pevnosti. Žádný pokus vysvětlit japoncům, že je již po válce se tu nekoná, jen se střílí. To je vše. Jediné, co je zajímavé: Intramuros vybudovali španělé dávno, pradávno a američani pálili kadencí 10 000 granátů za hodinu. Z toho plyne, že španělský zedník je zedník dobrý a klidně bych si od něj barák nechal postavit. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Už už to vypadalo,že dám i lepší hodnocení,kdyby tvůrci do filmu opět nenacpali romanci a city. Copak nikdo nemůže natočit klasický válečný film z války v Pacifiku? Jinak to bylo slušně natočené a téměř pořád se něco dělo. Hrdinové sice nejsou dvakrát sympatičtí a o hereckých výkonech nemůže být řeč,ale byla to příjemná zábava. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Na moje mile prekvapenie, konecne vojnovy film kde sa to hemzi vojakmi bojujucimi na obidvoch stranach barikady. Akcii je tam dostatocne mnozstvo, ale cele mi to prislo nejake nie moc zazivne, ze by som to hltal s otvorenou sankou. ()

Reklama

Reklama