Reklama

Reklama

Kouzlo nebe a země

(festivalový název)
  • USA Heaven and Earth Magic (více)
všechny plakáty
Animovaný / Experimentální
USA, 1962, 66 min

Režie:

Harry Smith

Obsahy(1)

Harry Everett Smith byl americký vizuální umělec, experimentální filmař, sběratel nahrávek, bohém a mystik. Byl aktivním členem takzvané "beatnické generace" newyorkerských umělců a svými experimenty s drogami a zájmem o esoterickou spiritualitu předjímal hnutí hippies. Film Kouzlo nebe a země bývá považováno za úhelný kámen jeho filmové tvorby, neboť ji výmluvně shrnuje a popisuje. Původně vyšel v roce 1957 a poté byl několikrát přestříhán a upravován do finální verze z roku 1962 (která má 66 minut, zatímco při svém původním vydání byl film dlouhý šest hodin). Smith pomocí papírkové animace představuje surrealistické obrazy plné abstrakce a volných snových asociací, připomínající zážitky duše toulající se mimo tělo svého majitele. (Morien)

(více)

Recenze (8)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ráda bych ten film viděla někde s živým hudebním doprovodem. Co si ještě pamatuju z dějin avantgardní animace, tak evropští režiséři mě bavili víc (zejména Raoul Servais, a od něj nejvíc Harpya!), ale Smith je také trochu jiný případ. Co se týče stopáže, tak v porovnání s některými díly "konvenční" kinematografie ráda věnuji hodinu svého času mimotělním asociacím, mimo jiné i proto, že já sama se tak daleko tímto směrem vydávat nebudu a je zajímavé se podívat, co tam viděli tací, kteří tam došli. Kromě toho, že je to lekce hravosti vůči všeobjímajícímu pocitu, že vše musí být vážné a důležité, to působí i jako prostředníček vztyčený na všechny a na všechno, kteří jsou ochotni nechat se takovou "malicherností" urazit. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než vás zasypú. Čudná voľba. Experimentálne filmy niesu mojím koníčkom a animačné techniky neštudujem. Hodinová nuda, kde vám neraz preletí hlavou myšlienka na niečo viac ako 40%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmu, u kterého si říkám, proč bych mu měl věnovat hodinu času. Ano, animace je zajímavá a popravdě se sám divím tomu, že měl Harry Smith tímhle stylem co říct hodinu a kousek, ale právě stopáž dělá ze snímku něco, co je pro velmi úzkou skupinu diváků. A já do ní nepatřím. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

A právě proto tyhle experimenty s animací ve většině případů nepřesahují 20 minut. Na 66 minut to nemá čím zabavit, když to nikam nesměřuje, nemá to děj a ani v tom není žádná symbolika, navíc tady se ty nápady začnou dost rychle opakovat. Jako jo, asi to mělo být surrealistické, ale když to nefunguje a diváka to do svých snových nápadů nevtáhne, těžko se mu to bude líbit. A to přesně byl můj případ. Mít to 15 minut nanejvýš, ok, místy to hraní s animací vypadalo zajímavě. Ale takhle dlouhé fakt ne, navíc to dost kazí (mnou již zmíněná) opakovatelnost. Slabé 2* ()

majo25 odpad!

všechny recenze uživatele

Netušil som, že už v 50. rokoch boli niektorí filmoví tvorcovia takto zfetovaní. Číra absurdnosť. Navzájom nesúvisiace splete obrazcov a fantasmagórií. Aj 1 minúta by bola priveľa na takéto niečo. Neskutočné, čo všetko sa vopchá do kolónky umenie. Škoda filmového pásu. Animovaný opdpad ako vyšitý. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5   Surrealistické experimentálne dielo, ktorého obsahom sú absurdné snové asociácie bez zjavnej logickej súvislosti. Zdá sa, že jeho tvorca to trochu s tými drogovými experimentami prehnal. A keby za tým aj nejaká logika bola, bolo by mi to v zásade jedno, lebo ja nebudem sledovať film s príručkou v ruke, aby som vedel, čo ktorý symbol znamená. Keď už v diele nevidím žiaden zmysel, očakávam aspoň esteticky pôsobivé stvárnenie, ale ani v tomto smere to nie je nič výnimočné, vizuálna stránka nie je príliš vábna (veľmi vzdialene pripomína Karla Zemana, ale v maximálne zjednodušenej forme). To stereotypné dianie na obrazovke ma nechávalo chladným, až v závere prišlo pár nápaditých zmien, ktoré ma do "diania" opäť vtiahli. Ak by som to mal sledovať pôvodných 6 hodín, zaručene by som utrpel psychickú ujmu. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Určitě pěkné hrátky s animací, ale.... myslím, že hodina je až příliš na takto pojatý film. Experimentální filmy z 60. let ale tohle příliš neřešili (tj. co divák snese) a stali se nedílnou součástí filmového kánonu za své postupy bez ohledu na to, zda forma nezastínila obsah a naopak. ()

Reklama

Reklama