Reklama

Reklama

Na jih od mraků

(festivalový název)
  • Čína Yun de nan fang (více)

Obsahy(1)

Název filmu je zároveň názvem místa v provincii Yunnan na jihovýchodě Číny, kde hluboko v horách přebývají různé etnické skupiny. U jezera Lugu sídlí lidé Mosuo, kteří dodnes žijí v jednoduchém matriarchálním společenství a vyznávají silnou tradici tibetského buddhismu. Právě do Yunnanu se chce vypravit Xu Daqin, který tu kdysi začal pracovat, ale poté, co se musel oženit, odešel na sever. Od té doby znal jenom dřinu, nekonečné hádky a starost o rodinu. Mnohokrát si v duchu představoval, jak odlišný by byl jeho život, kdyby tehdy před lety v Yunnanu zůstal. Proto nakonec svůj sen uskuteční a vydá se do míst, které se mu jeví jako vzdálený ráj. Zažije tam však něco, co nečekal. Režisér o svém filmu říká: Z určité osobní potřeby jsem chtěl vyprávět příběh generace mých rodičů, ale nakonec jsem zjistil, že by mohl být také příběhem generace mojí. Když si člověk vybere jeden způsob života, následkem toho ztratí ten druhý. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Dle anotace by to mohlo vypadat jako nudné existenciální drama, ale naštěstí tomu tak není, protože onen šedesátiletý Číňan je občas i docela vtipný :) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si myslel, že Wen Zhu se od dob Plodů moře naučil točit filmy, a že jeho druhý film je lepší. Ale jeho pomalu vyprávěný příběh se časem stočil směrem, který mi připadal snad ještě nezajímavější, než jeho debut. ()

Reklama

molotov 

všechny recenze uživatele

První půlka je o dost lepší druhé. Film ztrácí postupně vtip a spád, naštěstí je hlavní hrdina celkem zajímavý a ustojí to. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama