Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kovář (A. Švehlík) nechtěl dovolit, aby si jeho dcera Vendulka (M. Hudečková) vzala za muže jeho chudého pomocníka, kterého víc než kovadlina baví hra na dudy. Nakonec ale Martinovi (O. Brousek ml.) dal naději. Přinese-li Vendulce šňůru pravých perel, může svatba být. Dudy zavedly Martina do vodního království a víla Mušelína (S. Stašová) mu za službu perly slíbila. Ale sliby chyby. Nebýt kouzelného dědečka Haltrováka (B. Čáp) a hlavně statečné Vendulky, dodnes by Martin rozmarné Mušelíně sloužil! (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela mě pobavil komentář Jezinky, která se tentokrát trefila (tím neříkám, že jindy ne). Martinovi jde sice líp hra na dudy, ale není jasné, jak na to přišel a kde bral ty, na které hrál na tancovačkách, když jedny mu musel půjčit i Haltrovák. A proč se vlastně tím pádem neživil hraním? Rozhodně by nebyl jediný pohádkový hrdina - muzikant. A s Martinem si Vendulka opravdu zatančit nemohla, takže nejspíš chodila jen poslouchat a na čumendu. Nicméně vše překazí jejich otec, který opravdu je nelida, i když chtěl, aby se dcera měla dobře. Holt v pohádkách chtějí autoři, aby děti pochopili, že mít se rád je víc než peníze. A vysvětlujte jim to do praktického života. Čekal bych minimálně, že se alespoň v něčem Marťas pochlapí a zachrání se sám, ale ani to nezvládl. Takže abychom si to shrnuli. Dudy si půjčoval k muzice, na výpravu do světa, perly nepřinesl a ještě ho musela zachránit ženská. Ale protože jde o pohádku, jeho ego neutrpělo. Ještě, že byly docela fajn kulisy i obsazení. I když, nemůžu si pomoct, Haltrovák ve mě pořád inicioval Krakonoše. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jak píše Otík, tohle pohádka ze staré školy. Těmi studiovými já dřívě pohrdal. Vadily mi ty kreslené kulisy i ty loutky často pohybované herci v černých hábitech na černém pozadí. Když se to ale srovná s dneškem, byly to poctivě točené pohádky často doslova s hereckým výkvětem své doby. Tady mně i docel pobavil česko-německy mluvící Brabec. Takže to bude za tři perly. * * * ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V kovárně se do sebe zakoukala kovářova dcera Vendulka a jeho učednický nedouk Martin, který sice na kovařinu má ruce šejdrem, zato dobře dudá. Je mi záhadou, jak přišel na to, že umí bezva hrát na dudy, když vlastní nástroj neměl a od koho si ty dudy tedy půjčoval, aby mohl na tancovačkách hrát. Martin sice na zábavách není v kole, protože hraje, Vendulka přesto chce utéct z kovárny k muzice, aby si zatancovala. Tedy - buď provokovala partnera tím, že bude tančit s jinými, nebo se sama ukousala nudou, když by jen poslouchala, jak hraje na ty dudy co nemá. Otec kovář do jejich milostného vztahu zasáhne praktickým požadavkem na materiální zajištění své dcery, což z něj v pohádkových krajích dělá nelidu. Martin vyrazí do světa, začne sloužit říční víle, která disponuje perlovým pokladem a kouzelným bičem a nebýt Vendulky, která si ho přijde vysvobodit, nejspíš těmi dudami ryby plaší dodnes. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Totálně průměrná poobědová kulisová pohádka Vladimíra Hulpacha ze staré školy, ale není to tak špatné, jak by se zdálo. Nabízí toho totiž hodně - nachlazený a kýchající Postráneckého vodník, hodně ostrá vládkyně podmořského světa víla Mušelína, láska až za hrob hlavní hrdinky, Švehlíkův pantáta předznamenávající pantátu mlynáře v Troškových Princeznách ze mlejna, vlasatý a svalnatý kovář, Potměšilův ukřičený velitel nešikovných a na hlavu padlých tří vojáků a hodně ujetý německý šlechtic "Zemana" Brabce. Být to tak o 15 minut kratší, bylo by to hodně dobré. Takhle opravdu spíše průměr. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama