Reklama

Reklama

O starém psu Bodříkovi

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1969, 10 min

Obsahy(1)

Bodřík svědomitě noc co noc hlídá malé hospodářství svého pána, které je schované v hlubokém lese. Po čase hospodář usoudí, že je načase pořídit si mladšího, nicméně nezkušeného psa, ale vlk přitom stále čeká na svou příležitost. (J.Connor)

Recenze (6)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Krásná, česká práce. Nemůžeme za to, že stárneme. To neznamená, že ubývá na kvalitě našich schopností naopak. Možná už nejsme tak ohební, ale zdobí nás léta zkušeností a praxe. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

František Braun spolu s autorem hudby Lubošem Fišerem zhmotnili námět Boženy Němcové, jako by se odehrával v okolí Ratibořic. Nadčasové vykreslení vztahu člověka a psa. Jednoduše, přitom báchorkovitě podaný souboj dobra se zlem. Výstižně vykreslené charaktery. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Generační střet, který známe někteří i z běžného života, v podobě krásně vyvedené a poučné pohádky. Rozverné a nezodpovědné mládí v konfrontaci se zkušeností, rozvahou a zodpovědností starých gard. Atmosféra podhorské vesničky a krásná hudba skvělého Luboše nás vtahuje do příběhu o statečném starém psu a jeho kamarádech, kteří vždy drží při sobě. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Psi to s lidmi nikdy neměli moc lehké, stačí vzpomenout na spousty přísloví, které vznikaly na základě pozorování skutečnosti, jako "kdo chce psa bít...", "odkopl ho jako prašivého psa", "pes by od něj KŮRKU nevzal", "psí život", "počasí, že by ani psa nevyhnal" atd. Hospodář i přes léta věrných služeb vykopne starého psa, pořídí si nového, když chudák nový selže a starý překvapí, pro změnu bezcitně vykopne toho mladého a vezme zpět starého. Pohádka tedy moc pozitivní není. Nevidím zde žádný "boj dobra se zlem", ale pouze neutrál (osud starého psa) a zlo (osud nového psa, povaha hospodáře). ()

Reklama

Reklama