Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o princezně, která se proti své vůli musela provdat za nuzáka... Tak dlouho si princezna vybírala ženicha, až králi došla trpělivost. Vyhodil z okna dukát a rozhodl, že se princezna musí provdat za toho, kdo dukát najde. Vybíravá princezna byla vdaná natotata. O tom, jak se jí vedlo po boku chudého manžela, vypráví pohádka Vlasty Janečkové, v níž hlavní role vytvořili Lucie Zedníčková, Jan Šťastný a Mahulena Bočanová. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

" Sen je sen, ale někdy se může i vyplnit.." A tak výborná freddykruegerovská záporačka Mahulena Bočanová, která si podobné kreace opravdu s velkou chutí užívá, vchází do snů zde neskutečně roztomilé Lucii Zedníčkové, která ji však dík upřímné lásce k očarovanému princi a zároveň chudákovi Honzy Šťastného, ta chemie mezi oběma funguje jako v málokteré jiné podobné žánrovce, nakonec přemůže, a šílený pohůnek Jiří Krytinář několikrát dostane co proto.. Velmi bizarní poetické taneční pasáže s čarodějnými služebníky dodávají i dík Petrovovu hudebnímu motivu krátkému snímku na síle i atmosféričnosti.. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princezna za dukát, jak se chovala na začátku, byla i zadarmo drahá. Ubohý chudý nožíř dostal nevyžádaný dar, hezkou sice, ale naprosto nesnesitelnou družku. První, co mě napadlo, bylo, co kdyby dukát zvedlo dítě, žena či ženatý muž. Vím, že pohádky mají své zákonitosti, ale ty má i život a děti, ženy, starci obého pohlaví a zadaní muži tvoří větší část společnosti, než svobodní, laskaví, krásní a v chudáky zakletí princové, kteří jsou ochotni si nechat na krk pověsit nesnesitelnou rozmazlenou holku. Co rozmazlenou, úplně blbou, když vezmeme v potaz, jak snadno uvěřila skřetovi a jak dlouho jí trvalo, než nahlédla, že když se někdo chová dlouhodobě laskavě, zřejmě to není proto, že je založením prchlivý agresor. Skřet a čarodějnice ještě budiž, proč tam byla hora těch ohavných špatných masek - horda dalších strašidel? ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele

Princezna za dukát nebyla naštěstí za dukát, ale zadarmo, dukát si nechal král vrátit. Páč v té době ještě neexistovala ČNB a její intervence, byl dukát zřejmě dost silné platidlo, a tak si zdánlivě chudý Jan ve vidině dukátového dědictví princeznu nechal.:-)) Pohádka samotná trpí bohužel nedostatečným rozpočtem, což ji sráží dolů a zůstává tak pohádkou jen na jedno podívání. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Motiv pyšných a rozmazlených princů a princezen se v našich pohádkách objevuje velmi často. Někdy jsou ty pohádky povedené, jiné trochu méně. Tato je jedna taková. Neurazí a ani neoslní. Vyšla z pera Vlasty Janečkové. Ta zde použila nápad s dukátem. Ten považuju za originální a taky ho oceňuju. Lucie Zedníčková mě ku podivu neštvala. Mahulena Bočanová mohla být jako kouzelnice mnohem větší bestie, ale pak by z toho byl nejspíš horor a ne pohádka na nedělní poobědový čas. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase som zhliadol viacero titulov, pod ktorými je podpísaná pani Vlasta Janečková. Bola to česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na realizácii televíznych rozprávok. Na svojom konte má desiatky tv filmov. Jedným z nich je aj štúdiový snímok "Princezna za dukát", ktorý natočila podľa vlastného scenára v roku 1991. Ak dobre počítam, tak toto je siedmy snímok, ktorý som od nej videl. Tak sa mi zdá, že sa pomaly začínam stávať odborníkom na jej tvorbu. Tentokrát mi naservírovala príbeh o pyšnej, rozmaznanej princezne Kateřine, ktorá sa toľko preberala vo svojich nápadníkoch, až kráľovi došla trpezlivosť a vydal ju za chudobného mládenca Janka. Až pri ňom objavila tie pravé životné hodnoty, skutočnú lásku a stala sa mu dobrou ženou. *** ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama