Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Staromódní, prudérní učitel a reverend v jedné osobě, Francis Ashby z univerzity v Oxfordu, vyráží na dovolenou do Švýcarska, kde vysoko v horách potkává dvě Američanky. Profesor Francis Ashby, důstojný starší pán z Oxfordu, tráví sám dovolenou ve švýcarských Alpách. Přijel sem hledat klid, ale jeho plány se změní v okamžiku, kdy se seznámí se dvěma Američankami, které zde tráví prázdniny. Slečna Caroline Hartleyová a její společnice Elinor, mladá dívka, které se Caroline před lety ujala jako sirotka a adoptovala ji, mají radost z profesorovy společnosti. Ashby shledává, že je oběma ženami přitahován, zvláště pak mladou Elinor, a obě ženy zase neskrývají touhu po učeném muži. Po návratu do Oxfordu profesora přece jen trochu zaskočí, když přijedou bez ohlášení – návštěvy žen v areálu školy nejsou povoleny, natož pak na pokojích! I když ve skutečnosti nejde o žádný milostný poměr, situace vede k zásadním změnám v životě všech zúčastněných.
Michael Palin (člen skupiny Monty Python), autor námětu a spoluautor scénáře, při zpracování tématu čerpal ze zápisníku svého praděda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Rochester 

všechny recenze uživatele

Michaeli Palinovi spoluautorovi scénáře, poskytly zápisky z cestovního deníku jeho pradědečka námět k sepsání romanticko/dramatickému příběhu. Umožnil nám rovněž "nahlédnout" do University v Oxfordu s jejími tradicemi. Film získal od "Obce spisovatelů Velké Británie" cenu za nejlepší film / scénář. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny (a veľmi tichý) seniórsky vychovávateľ sa stretáva s mladou Američankou počas prázdnin vo Švajčiarskych Alpách a zisťuje, že jeho pohľad na život podstúpil niekoľko dramatických zmien. Štíhly film, s pomalým tempom, ale zábavný. Michael Palin bol spoluautorom scenára k filmu, natočenému na podklade zápisnikov, ktoré po sebe zanechala jeho pravnučka. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu za to, prostě mám pana profesora až příliš spojeného s Monty Pythony, pořád jsem čekala, kdy se začně usmívat a rozdávat kříže ... ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Pravda, přišla jsem k filmu později, ale to, co jsem viděla, se mi líbilo. Hezky ztvárněná atmosféra anglické univerzity 19. století, kde vládnou muži a kde ženy nemají místo, ba co víc, je na ně nazíráno jako na zlo. Při sledování jsem se utvrdila v tom, že jsem ráda, že žiju v dnešní době. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdo by to řekl, že člen skupiny, která si přežívající pokrytecké viktoriánské móresy brala často na paškál, stvoří tak cudnou viktoriánskou romanci, byť mírně podvratnou. Trochu jsem v počátcích filmu čekal od M. Palina nějkou taškařici, ale když jsem si zvykl, že hraje vážnou roli, vcelku mne přesvědčil. Moc hezká vizuální stránka, takřka idylka. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama