Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celovečerní film podle mistrovského díla Jamese Joyce Odysseus popisuje jeden den v životě Leopolda Blooma. Pro většinu lidí představuje četba Joyceova Odyssea nepřekonatelnou výzvu. Režisér filmu Sean Walsh šel ve své téměř dvouhodinové adaptaci díla ještě o krok dál. Bloom bere Joyceův tlustopis a převádí jej na konvenční drama, soustředící se na lidské aspekty životních cest hlavního hrdiny, které jsou v tomto jednodenním záběru zachyceny. Pro nezasvěcené i pro ty, kterým Joyceův stylistický experiment jednoduše nestojí za námahu, destiluje Walshův film esenci tohoto enormního románu. Akt zjednodušení tohoto extrémně detailního díla vypadá jako noční můra. Walsh vysvětluje, že scénář se rodil dlouho: Pracoval jsem na něm asi šest let, a film je výsledkem této práce. Četl jsem každou kapitolu znovu a znovu a vybíral části, které na mě působily. Obecně řečeno šlo o vtipná místa s prvky lidskosti. Proto scénář reflektuje Joyceovu lidskost a jeho humor.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Krojcek3 

všechny recenze uživatele

U hodnocením tohoto filmu si nejsem jist, je zřejmě tak složitý a šílený jako jeho předloha, kterou sem samozřejmě nečetl, jako jí nečetla většina Irů.. jejichž je to velký poklad. U tohoto filmu se nedá poznat komu se bude líbit a komu ne a kdy... ()

BabyB 

všechny recenze uživatele

James Joyce vo svojej literatúre, najmä v jeho veľdiele Ulysses, využíval veľmi inovatívne výrazové prostriedky, ktoré boli stavebnou jednotkou viet a textu ako takého. Preto je čítanie knihy Ulysses takou veľkou výzvou. Avšak tieto výrazové prostriedky sú ťažko prevoditeľné na filmové plátno, preto sa tvrdí, že Ulysses je nemožné nafimovať. V tejto filmovej adaptácii sa autor pokúsil vytvoriť akúsi vizuálnu rekonštrukciu Joyceovho "prúdu vedomia". Nájdeme tu množstvo posunov, odklonov ale hlavne opomenutí (z kapitol 3,6,9,10,11,12,14,16 a 17 tu nájdeme len útržky). Avšak kapitoly 4 (Leopoldovo ráno), 13 (Leopoldov a Gertin flirt na diaľku), 14 (opití študenti medicíny na pôrodníckom oddelení) a 18 (Mollyin prúd vedomia kým zaspáva a spomína na svoj milostný život) sú znázornené síce veľmi zhustene, ale zároveň veľmi zaujímavo. Najslabším bodom filmu sa mi javí len sfilmovanie kapitoly 15 posadenej v nevestinci, ktoré sa mi zdá trochu zdĺhavé, čiastočne nudné a miestami rozpačité (halucinácie a súd s Leopoldom). Vo filme - rovnako ako v knihe - prevláda skôr komentár (prúd vedomia) hlavných postáv, konkrétne Molly Bloom, Leopold Bloom a Stephen Dedalus. Rovnako ako kniha, tak i tento film rozhodne nie je pre každého a nie je to film, ktorý si pustíte z dlhej chvíle, lebo si niečo chcete pozrieť. Hodnotím pozitívne. ()

Reklama

Reklama