Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovětská barevná satirická veselohra o trojici přátel, kteří uskuteční dávnou přísahu a na voru se vypraví po široké řece. - Kdysi ve dvacátých letech se plavili po řece Jauze v rozbitém člunu tři chlapci a přátelé - Něstratov, Lapin a Čižov. Jednou si slíbili, že se vypraví na cestu po veliké řece. - Uplynulo třicet let. Něstratov se stal akademikem architektem, Čižov chirurgem a Lapin profesorem veterinářství. Čižov s Lapinem chtějí o dovolené uskutečnit dávný slib, ale Něstratov se zdráhá. Přátelé ho však dostanou lstí na malý vor, neboť Něstratov chce jet jen parníkem, a plaví se po řece. Cestou zažijí mnoho zajímavých příhod, ztroskotají na malém ostrůvku a Něstratov je dokonce vyšetřován milicí jako podvodník. Ale všechno dobře dopadne a Něstratov najde zdravý poměr k lidem a přestane přezírat práci druhých. - Film byl na letošním VIII. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech oceněn Velkou cenou festivalu společně s americkým filmem „Sůl země". (FILMOVÝ PŘEHLED 35 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

ripo

všechny recenze uživatele

O tomto filmu je třeba říci hned úvodem, že jde o veselohru socialistickou, kterou byly konečně v praxi splněny všechny rozumné požadavky, které filmová theorie na socialistickou veselohru klade. Autoři veselohry využili pro tento film všech veseloherních žánrů, vaudevillu, satiry, lyrické komedie i konversační veselohry a vytvořili veselohru, která rozesmává a baví, aniž přitom ztratila na své vysoké ideovosti. O ideji a posláni tohoto filmu platí plnou měrou slova, která napsal profesor A. M. Brousil: „Společenská kritika, kterou tento film pronáší nad zaostale individualistickým vztahem k práci vlastní a nad přezíravým postojem k práci jiných, vedená neodolatelným humorem v jednání dokonale viděných a podaných postav, je neobyčejnou silou této sovětské společnosti a hybnou silou dalšího vývoje sovětského umění." Avšak ani tak dobrý scénář, ani tak dobrá režie by nemohla dosáhnout takového úspěchu, kdyby neměla umělecky rovnocenné partnery v hercích. A zde si takové partnery dovedla najít v B. Čirkovovi, A. Borisovovi a V. Merkurjevoví, kteří svými výkony dali filmu životní bezprostřednost. Filmový přehled 35/1954 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tři přátelé zralého věku si plní své dávné přání a pouští se na voru dolů po řece. Přitom zažívají či spíše vytrpí různá neplánovaná dobrodružství. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na snímku jsou dobové záběry z výstavby Moskvy. 1) Film natáčeli v Moskvě v létě 1953 a poté v říjnu v Rostově na Donu. Záběry z řeky (Oky) jsou z Kalužské oblasti poblíž Tarusy. 2) Snímek měl problémy s propuštěním do distribuce. Netuším, proč. Tvůrci se snažili vyhnout se politickým narážkám, což se jim většinou i podařilo. 2) Ale ne vždycky. Reakce na nový zlatý standart rublu s následujícím selektivním zlevňováním ve vlnách je čitelná: Путешествие платится днеи двадцать, не больше. Учитывая новое снижение цен. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Udajne kultovni sovetska komedie, pry jeden z top filmu. Za me je to rozjasana, pestrobarevna konverzacni(!) komedie ze sovetskeho obdobi...rikam konverzacni, takze pokud neumite dobre rusky, zapomente na to. ()

Jehova 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie s líbivou ústřední písní Lodočka. Mě osobně film oslovil především svojí úvodní částí, která obsahuje záběry nově postavených moskevských čtvrtí a mrakodrapů, včetně rozestavěného hotelu Ukrajina a budovy MZV SSSR bez ocelové špice. ()

Reklama

Reklama