Reklama

Reklama

Zkouška ohněm

(festivalový název)
  • Česko Hoří! (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o zániku jedné rodiny. Příběh o realitě všedních dnů dva roky po válce. Příběh o neuvěřitelné lidské schopnosti přežít a znovu nalézt víru v lepší budoucnost. Tešanj je malé bosenské městečko, jehož obyvatelé se na každém kroku snaží vyrovnat s válečnou minulostí. Nejedná se jen o ztráty na životech a majetku, ale také o ztrátu morálních hodnot a někdejších tradic. Černý trh, korupce, prostituce, ale především hluboká vzájemná etnická nevraživost jsou průvodními jevy, které místní přijímají do jisté míry s pochopením či rezignací. Jenže pak přijde zpráva o příjezdu prezidenta Clintona a vzápětí po ní přijíždějí američtí poradci a instruktoři, připravení předat v průběhu několika dnů zdejším obyvatelům své nejlepší zkušenosti s demokratickým a rovnoprávným uspořádáním multietnické společnosti. Což o to, vyzdobit městečko portréty prvního muže Spojených států není velký problém. Horší je to s pokusy o někdejší "bratrství a jednotu" Bosňanů, Chorvatů a Srbů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Předválečné sledování tohoto poválečného snímku mi nanejvýš připomnělo smutnou pravdu o tom, že mír je často pouhým příměřím, ba někdy jen jinou formou války. Mezilidská surovost, exploatace, předstírání a všudypřítomné násilí přeci nejsou ničím jiným. Soudobá jihoslovanská filmová estetika mi zůstává nadále nepřístupna. Nesourodá směs absurdity, grotesky, reprodukovaných frázemi slovesnými i vizuálními, a laciného magického realismu mi přišla úskočná – a vzhledem k tématu (přes mnohomluvnost) mlčící. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Poselství č. 1 Nejen za války, ale i po ní si západní mocnosti s balkánskými národy nepěkně pohrály. O osudech milionů lidí rozhodovali a stále rozhodují nekompetentní nafoukanci, nebo v horších případech egoisti sledující své sobecké cíle... Poselství č. 2 Kdo je bez viny, hoď kamenem (nebo rychle spal důkazy....) Poselství č. 3 (nebo spíše otázka) Lze uměle rozdmýchanou nenávist mezi národy zase stejně uměle uhasit? ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborný balkánský snímek o městečku Tešanj ve Federaci BiH pár let po válce. Místní Bosňáci si žijí typickým balkánským poválečným životem - bolestivé vzpomínky, předsudky, děvky a chlast. Poklidný, avšak válkou pokřivený život se náhle změní, když se zjistí, že do městečka má dorazit president Clinton. Západní protektoři vyžadují, aby vše bylo v pořádku, včetně bratření se Bosňáků a Srbů. Výborná hořká komedie plná typického balkánského humoru. Hořkosladký příběh o tom, že válečně jizvy se nehojí ani v době míru a válečná zkušenost ovlivňuje i nadále životy lidí v Bosně. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama