Reklama

Reklama

Dobrodružný snímek, odehrávající se v Kolumbii, líčí honbu za smaragdy, jimž se v hantýrce říká "zelený led". Neohrožený dobrodruh spolu s půvabnou dívkou, která zde pátrá po své pohřešované sestře, bojují proti smaragdovému magnátovi i jeho přisluhovačům a procházejí přitom řadou nebezpečných situací. (Česká televize)

Recenze (69)

castor 

všechny recenze uživatele

Krásné ženy, drsní muži, množství dobrodružství, pár zajímavých lokací, nějaké to napětí. V osmdesátých letech podobná staromódní dobrodružství s výraznou ústřední dvojicí frčela. A zatímco třeba Zemeckisovu Honbu za diamantem diváci milují dodnes, protože výsledek má solidní spád a výbornou chemii mezi Turner a Douglasem, Zelený led to měl obtížnější. Určitě neobsahuje nějaké významné nápady, tempo skřípe a celkově nemá takovou šťávu, jakou bych si představoval. Inspirace bondovkami je patrná, ostatně (především kameraman) Ernest Day se na některých (Moonraker, Agent, který mě miloval) v různých pozicích podílel. Anne Archer to sekne, je to úplně jiný pohled než v případě Osudové přitažlivosti, kde ji Lyne ukazoval jako utrápenou manželku. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Kdo se zhlédne, propadne petrolejovému lákadlu, nedělí se o naleziště "kamenných" sazeniček, o klíč ke klíčení sklíček, zvláště pak charakter, který rád chlad brčálových hlubin. Záludně, záhadně zbloudilý, rozezlený vezír (pod)vodnických kulis, který uklouzne po kouzle pikantně peprmintovém, na jevišti lovišť pistáciových očí. Pro nákladný luxus sám. Jak být "v mechu." ()

Reklama

vitak69 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček z nostalgie. Když jsem byl kluk, hodně jsem fandil levicovým povstalcům. Ve filmu jsou Che Guevarovy bratranci nádherně idealizovaní s neposkvrněnou duší a samými kladnými vlastnostmi. Skutečnost byla jiná, nebyli o nic lepší, než vládní vojáci, někdy dokonce i horší. Taková pěkná dobrodružná levicová agitka. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na Zelený led mám vzpomínku, že jsem VHS s filmem zahlídl kdesi v bazaru za dvacku hned vedle filmu Modrý led, což mě pobavilo. Jinak je to ty dobrodružný film točící se kolem pašování smaragdů a je to film velice britský. To znamená ošuntělý, velice pomalý a nudný... což by dobrodružný film rozhodně být neměl. Na druhou stranu sympaticky škádlící se ústřední pár (O´Neal, Archerová) to táhne nahoru, stejně jako slizký Sharif; všem třem pomáhá výborný starý dabing. Nechybí ani špetka humoru, pěkná písnička a minimálně originální vykrádačka střešního trezoru byla super. Takže se to na ty 3* vydrápe, ale žádná klasika to teda není. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Před těmi 40 lety to mohl být docela žádaný biják. Dnes by s tou spoustou nelogičností a klišé poplatných době asi neuspěl. Na Ryana a Anne se ovšem dobře koukalo. Štíhlounká Anne s ručičkama jako špejličky by dnes podle dnešních měřítek v dobrodružném filmu nehrála. Ona, Ryan a Omar se potkali ve filmu, který ani jednomu z nich neseděl. Josefa Kemra jako dabéra jsem myslím slyšela poprvé. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Jižní Americe, konkrétně v Kolumbii. (reich)
  • Holbrook (Anne Archer) ve filmu řídila Aston Martin Lagonda z roku 1975. (reich)
  • Natáčení probíhalo také v Mexicu, New Yorku a ve slavném hotelu Las Hadas. (reich)

Reklama

Reklama