Reklama

Reklama

Chokher Bali

  • Indie Chokher Bali (více)

Obsahy(1)

Půvabná Binodini záhy po sňatku ovdoví. Jako společnice bohaté paní Rajakšmi přijíždí z venkova do Kalkaty a setkává se tu s jejím synem Mahendrou, který se původně měl stát jejím mužem. Teď je však lehkomyslný mladík manželem naivní Ašalaty, která se s mladou vdovou rychle spřátelí. Do hry citů a vášní vstupuje ještě Mahendrův uvážlivý a politicky angažovaný druh z dětství i z lékařských studií Behari. Binodini se nechce smířit s vdovským údělem, znamenajícím trpký život v ústraní. Touží po svobodě podobně jako lidé z Bengálska touží po nezávislosti. Snímek se odehrává v letech 1902 až 1905 a soustřeďuje se na postižení dobové atmosféry. Evropskému divákovi zjevně zůstanou mnohé věci utajeny, zcela jistě jej však osloví půvab poněkud tajemné hlavní hrdinky, jejíž přezdívka Písek v oku dala filmu název a již představuje indická hvězda první velikosti Aishwarya Raiová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Foma 

všechny recenze uživatele

Vcelku velice příjemnej film, kterej samozřejmě po Rájovi pokukuje, ale srovnání s ním je těžký, Ráj byl ojedinělej, ohromnej génius, takže to ani neni fér s ním někoho srovnávat. Nicméně Ghosh se snaží, má to hloubky, emoce, filosofii (danou i Thákurovo předlohou), technicky je to na vysokej úrovni a víceméně jsou tam kvalitní herečky a herci. Už kvůli příběhu a tématu to stojí rozhodně za vidění. K českej edici nazvanej Bollywoodské trháky - tenhle film je bengálskej a nemá s Bollywoodem nic společnýho a mám podezření, že je převzatej nadabovanej hindsky, což ubírá na bezprostřednosti a kvalitě. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Skutočne náročný film, ťažko stráviteľný, podivné vzťahy, myslenie s správanie tak ťažko pochopiteľné pre západného diváka. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Benghálské vyprávění podle Thákura: volně, vážně a detailně vyprávěno. Žádný bollywood, avšak vůči Rájovi to nemá hloubku. Každopádně film k přemýšlení.(75%). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s bengálským filmem nebylo snadné. Za to opravdu nedík tzv. "Bolly trhákům". Nicméně po strávení některých základních faktů si pomalu spokojeně třídím všechny své nové zážitky a dojmy... Přeci jenom příběh z období protibritských revolucí na počátku 20. století bez minimálního povědomí o historii fungovat zkrátka nemůže. Za další "komplikace" dále lze považovat povědomí o interpretaci předlohy - románu Sůl v očích Rabíndranátha Thákura z roku 1903; a v neposlední řadě fakt, že existuje několik verzí filmu s odlišným dabingem a stopáží. Přičemž hlavní roli ztvárnila Aishwarya Rai, pro mnohé ikona hindských masala filmů. A výsledek? Podmanivý film s přiměřeným tempem vyprávění a úžasnou hloubkou hlavních motivů děje. Poněkud náročný start pro začátečníky, který se ale postupem času může stát odměnou. Šťastné setkání Aishwaryi a Rituparna Ghoshe pak potvrzuje Raincoat, který byl uveden hned příští rok. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Vzhledem k tomu, že Aishwarya Rai patří mezi nejlépe placené herečky, za práci na Chocker Bali odmítla honorář. (NinadeL)
  • Kdysi dávno v Bengálsku ženy a mladé dívky, které byly nejlepší přítelkyně, měli společnou přezdívku, kterou se oslovovaly. Chocker Bali byly Binodini a Ashalata. (NinadeL)
  • Film byl 7. 7. 2004 uveden na KVIFF. (NinadeL)

Reklama

Reklama