Reklama

Reklama

Vyzvednutí Titaniku

  • Česko Tajemství Titaniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komunikace Spojených států se Sovětským svazem je vzhledem k trvající studené válce složitá a nerost, který USA pro svůj nový obranný systém nutně potřebují, se těží jen a pouze v SSSR. Zjištění, že byl roku 1912 převážen na Titaniku, poněkud kalí skutečnost, že slavná dopravní loď kotví několik kilometrů pod mořskou hladinou. A protože s nápadem dostat monumentální plavidlo zpět nahoru nepřijdou jen Američané, stává se komplikovaná operace ke všemu otázkou času. Adaptace i u nás populární knihy Clivea Cusslera nabízí dobrodružný sci-fi příběh, který dalece předcházel objevu, že na dvě části rozlomený Titanic by těžko někdo vyzvedl stejně, jako se o to pokoušejí hrdinové snímku. Ve filmu s atraktivním námětem si navíc zahráli výborní herci jako Jason Robards (Tenkrát na Západě, Všichni prezidentovi muži) nebo Alec Guinness (Lawrence z Arábie, Hvězdné války). (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný film to nefunguje. Studená válka je tu spíš za kulisu a postavy mi do konce víceméně splývaly. Ale to vyzvednutí, to za ty dvě hodiny stálo. A filmařská připomínka poctivých osmdesátek, kdy se točilo v exteriérech, děj zbytečně nikam nespěchal a scenáristé se nebáli delších dialogů, to je něco, co má své naprosto neoddiskutovatelné kouzlo. V době všemožných digitálních blbostí, kde už není pomalu nic fyzické, člověk čas od času podobný oldschool potřebuje. 50% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Román ´Vyzvedněte Titanic!´ napsal spisovatel Clive Cussler v roce 1979 a kniha zaznamenala ohromný úspěch. Je až s podivem, jak rychle se toho chytili filmaři, neboť následující rok právě na základě této knihy vznikl snímek, který svým názvem naopak spíše budí rozpaky. Scénář je na takovou rychlost napsán solidně a snímek jako takový vyznívá zcela zásadově s ohledem na svou dobu. Dějově jde o vzácný nerost, který se hodí do vývoje amerického experimentálního obranného systému a zjistí se, že se nachází právě na ztroskotaném Titaniku. Jak ho ale získat. No jasně, loď vyzvednout ze dna celý. Když je dílo dokonáno, objeví se Sověti s nárokem na onen nerost. To ve zkratce striktně prozrazujíc, že je děj z doby tzv. Studené války. Tento fakt je však do příběhu vsazen jen okrajově, neboť děj sleduje převážně počínání hlavních aktérů ve snaze Titanik vyzdvihnout. Na svou dobu více konverzační, ale na zajímavosti to nijak neubírá. Scéna objevujícího se Titaniku na hladině moře je vrcholem celého snímku, který vypadá i po tolika letech setsakramentsky dobře. Že jde o čirou fikci musí být snad každému jasné. Jako dobrodružný příběh však námět nabízí přívětivou podívanou. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že průměrnou známku si film rozhodně zaslouží. Vždyť jenom ta závěrečná scéna stojí za víc. Neříkejte,(kdo jste to viděli), že vás to nefascinovalo ! A navíc i herecké obsazení stojí za dobré slovo ! Dnes už bylo natočeno tolik filmu o TITANIKU, že ačkoliv je to téměř 100 let od jeho potopení, stále to přitahuje a bude přitahovat filmaře. A proč se o tohle nepokusit ? Že by to bylo velmi drahé ? A války a zbrojení - to není drahé ? Dám svůj krk na to, že by vyzvednutí Titanicu ze dna moře nestálo ani desetinu částky, která dnes preluduje ve válce s Irakem. Bylo by z toho kouzelné muzeum a návrat vložených finančních prostředků by byl určitě do 5 let doma a New York by měl kromě Sochy Svobody o další světovou atrakci navíc. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Naivní ve všech směrech. Špionážní téma a la studená válka a Titanic už samo o sobě není ideální spojení a přidá-li se k tomu nevědomost s velkým N, pak vznikne nepovedená sci-fi. Je pochopitelné, že v době vzniku filmu nebylo o vraku legendární lodi ani vidu, ani slechu, ale není možné připustit takové zhovadilosti typu, že vrak by na dně po x desítkách let zůstal téměř neporušený a nezrezavělý, se zachovalým dřevěným vybavením, napnutými stožáry a div ne pozlaceným nápisem. Totálním výsměchem je slavná scéna vynoření Titanicu a jeho pompézní doplutí do New Yorku. Těžko říct, jakou měl film odezvu u diváků a zejména pak u v té době stále žijících přeživších pasažérů. A jaké pak bylo zklamání všech, když o šest let později poznal celý svět pravdu o Titanicu zásluhou týmu dr. Ballarda. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Velká škoda. Podle mýho názoru tu máme zajímavej (i když hodně přitaženej za vlasy) námět bohužel přetavenej do celkem nudnýho a nezáživnýho filmu. Na tu dobu bych čekal něco kvalitnějšího. Nejde mi ani tak o uvěřitelnost toho filmu, je jasný, že tu tady netřeba hledat, ale zpracování je takový unylý a žádná z těch lákavých možností pro zajímavý vygradování filmu nebyla využita. Takže smůla vidím to na promarněnou příležitost a to jsem se přitom na ten film docela těšil. No co už nadělám...40% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (9)

  • V predprodukčnej fáze filmu prispel jedným artworkom aj slávny britský sci-fi ilustrátor Chris Foss. (Petike)
  • Film je adaptáciou románu Clivea Cusslera “Raise the Titanic!“ z roku 1976, tretej knihy z jeho dlhoročnej románovej série o morskom archeológovi Dirkovi Pittovi. (Petike)

Reklama

Reklama