Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Kochanowski je dělník a žije s rodinou ve skromném bytě v Lodži. Syn je fanoušek místního fotbalového klubu a s chutí se pere s příznivci jiných týmů. Pokud chce někoho opravdu urazit, nadává mu do Židů, těch odvěkých nepřátel opravdových Poláků – katolíků. Každý přece ví, že Židé kují pikle a spiknutí! Tento primitivní antisemitismus má z domova, takhle jasně to se Židy jeho táta vidí také. A tak za to určitě mohou právě Židé, když zbankrotuje továrna, kde starý Kochanowski léta pracoval. Ztráta práce jejich živitele je pro celou rodinu Kochanowských vážný problém. Nečekaný zvrat přinese až schůzka s advokátem, který Janovi sdělí zprávu o velkém dědictví po bohatém strýčkovi v Americe. To pravé překvapení ale teprve přijde: náš hrdina se dozví, že jeho strýc byl Žid, stejně jako jeho matka a otec, kteří se ve skutečnosti jmenovali Cohenové, nikoli Kochanowští. A aby toho nebylo málo, podmínkou pro převzetí dědictví je návrat rodiny Kochanowských k víře předků! Zdecimovaný Jan se vrací domů, ženě ani synovi o rozmluvě s advokátem neřekne nic. Postupně se však začíná jinak dívat na okolní svět a jeho postoje se začínají vyvíjet směrem, který se dosud zdál nemožný. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I disidentské hnutí má svou potřebu jednorozměrné - chcete-li agitační - polohy. Snaha obhájit židovství v jeho základních idejích s ohledem na holokaust je i v tomto případě základní pohnutkou autorského záměru. Realistické záběry antisemistické polské scény naší současnosti jsou svou syrovostí asi nejsilnějšími scénámi ZÁZRAKU. Pohnutky a širší souvislosti myšlenkového převratu, druhý základ autorského záměru, však postupně ve filmu převáží a poskytnou mu onen již zmiňovaný agitační ráz. Smysl, význam i vyznění poněkud divadelně zaměřené režie tak ztrácejí na účinku a ZÁZRAK jako film na přesvědčivosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Purimový zázrak je novodobou polskou televizní komedií, která však pravděpodobně pro neznalce židovské kultury bude postrádat určitou zajímavost. Navíc se to celé snaží o realističnost prostředí, částečně postav, jenže v protikladu k tomu se staví prvky, jež s tím nemají nic společného - dědictví po strýci z Ameriky, takže pak celek působí značně nesourodě. I celá cesta postav k poznání židovství a židovské kultury je poněkud klopotný a ke konci dokonce křečovitý. ()

Reklama

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Hodinový televizní filmeček si neláme hlavu s korektností a rozhodně by rozesmál nejednoho neonacistu. Pokud má co vypovídat o situaci v současném Polsku, pak se mi komedie nezdá býti dobře zvoleným žánrem. (Kristýna Pleskotová, Ci 11/2008) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama