Reklama

Reklama

Neznámí

(festivalový název)
  • Izrael Strangers
Krátkometrážní / Drama
Izrael, 2003, 7 min

Obsahy(1)

Noc. Paříž. Dva neznámí lidé v metru. Jeden je žid, druhý muslim. Jedinou věcí, která je spojuje, je vzájemný strach. (oficiální text distributora)

Recenze (46)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá myšlenka „spojí nás společný nepřítel“ v ne zrovna ve skvělém zpracování. Ze začátku jsem mylně podlehl dojmu, že půjde jen o homosexuální románek. Což je za mě jasná chyba tvůrců s výběrem hlavních představitelů, či jejich špatných hereckých výkonů. Co má vypadat jako naštvaný pohled (rasově motivovaný), vypadá jak pohled vyzývavý. Během sedmi minut krátkého příběhu, mě napadala také myšlenka, tahle scéna je zbytečně dlouhá, což je u kraťasu další průšvih. No a závěrečná pointa? Vlastně ani nevím, byla nějaká? Spojení proti společnému nepříteli ani snad neproběhlo. Dovedl bych si představit podobný námět zpracovaný mnohem lépe, slabší tři hvězdy. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hezký kraťas, ale ten začátek byl až moc zdlouhavý a ty pohledy vypadaly, že se vyklubou v něco jiného teda... byli hrozně nenápadní oba dva. A především ten žid mi přišel jako totální trapák. Všiml si "hele muslim, ukážu mu, že jsem žid" a nenápadně vytáhne řetízek s židovskou hvězdou. A pak když přišlo do tuhého chtěl odejít a nechat tam muslima chudáka napospas osudu. Ještě že mu zazvonil ten telefon hajzlovi. P.S. Mimochodem kdo má jako vyzváněcí melodii Hava nagila? Dá se to považovat i za hezkou parodii z trochu jiného pohledu. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* dobře vystavěný kraťas o střetu rozdílných kultur, který zaujme především hutnou atmosférou. Viděno bylo tady a potvrzuje pravdivost známého přísloví. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Jak se říká, nepřítel mého nepřítele je můj přítel. A i když cesty některých lidí nejspíš nikdy nepovedou stejným směrem, existují typy zla, proti kterým se nelze (alespoň na pár blahodárných chvil jednoty) nespojit. Skvělý, adrenalinem nabitý kraťas, který bez zbytečných keců (vlastně cele bez dialogů) divákovi ukazuje jedno z nejpalčivějších témat 20/21. století a to hned z několika různých úhlů pohledů. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Jednoduché vystižení toho, že předsudky jakkoli někdy jsou oprávněné- většinou jsou hloupé a zbytečné a naopak- to, co tolerujeme a považujeme za pro nás přijatelné- je daleko "horší" a mnohem více hodno odsouzení. Teď nemyslím jen to, co se řeší v tomhle snímku- ale prostě obecně. Přes to, že člověk neslyší téměř žádné slovo je vše jasné jednoznačné a povedeně natočené. Povedený kraťas. Tři a půl hvězdičky. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Děj odehrávající se v Paříži se natáčel v Karmelitu, systému metra pod jedním z největších izraelských měst, Haifou. Metro má jen šest stanic a patří tak k nejmenším na světě. Současně se jedná o jedinou podzemní dráhu v Izraeli. (mr.filo)

Reklama

Reklama