Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na západ přijíždí John Clum, aby se z moci úřední ujal správy rezervace Apačů, kde dosud drží indiány v řetězech armáda. Mladý a charakterní Clum využívá všech legálních prostředků k tomu, aby vojáci rezervaci opustili a indiánům bylo umožněno dostat zpět alespoň část toho, co jim bylo bělochy vzato, tedy hrdost, tradice a zvyklosti. Svým přístupem si zanedlouho získá srdce Apačů, jejich náčelník Eskiminzin si ho brzy oblíbí a "daruje" mu mladou vdovu Tianay, aby se o něj starala. Pochopí však Clumovy zájmy také manželka Mary, jež za ním přijíždí z města a indiáni jsou pro ni velkou neznámou? Jak se vypořádá s tím, že v rezervaci si Apačové přejí, aby její muž měl dvě ženy? Největším rizikem se pro všechny ovšem stává apačský náčelník Geronimo, jenž poblíž rezervace pobývá se skupinou svých bojovníků. Bělochům se nehodlají vzdát a jejich záměrem je vraždit a získat zpět svoje území. Nezmění touha po svobodě a vlastnictví půdy názory Apačů v rezervaci? (cheyene)

(více)

Recenze (4)

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Film je to zajímavý z historického hlediska. John Clum musel mít hodně kuráže, možná byl jen blázen, těžko říct. Je to zajímavé a hodně pozeratelné. O to víc mrzí, jak je film natočený. Až příliš líbivé, romantické a některé scény, hraničící až z hloupostí. John Clum by si zasloužil mnohem lepší zpracování svého života. Též víme, že Hollywood si z fakty velkou hlavu nedělá. Takto je to jen krásně natočená blbůstka. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný western, který se zakládá na skutečných událostech. Film obsahuje řadu silných myšlenek o svobodě, tradicích, zvyklostech a utlačování. Do popředí jsou vystaveny lidské vlastnosti jako respekt, čestnost a odvaha. Charismatičtí herci ztvárnili řadu výborných postav, z nichž stojí za zmínku určitě hlavní hrdina Clum, jeho žena Mary, vdova Tianay, náčelník Eskiminzin a další. Díky krátké stopáži nestačí snímek začít nudit a závěrečný doslov utvrdí diváka v plném počtu hvězd. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

BLOOD IS LIFE AND NEVER DIES!!! Film se sympaťákem Audiem, kterej má charisma over 9000 nemůže nikdy zklamat. Už jeho příchod do rezervace a postupné budování řádu je vysoce koukatelné. Všechno v rezervaci funguje, všude je klid a mír, až do příchodu Johnovi ženy Mary. Té se samozřejmě nelíbí, že John má v baráku ještě jednu ženu a začne hysterčit. Ženský no. Jinak velká poklona Johne Clume, za tvůj přínos všem indiánům. MAYBE. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sympatické a líbivé, byť silně romanticky zidealizované. Když zvážíte poměry v současné apačské rezervaci, kde neznají barvu "zelená" a kvóta sebevražednosti mladistvých je kolem 30%, pak asi dáte za pravdu Geronimovi, že nejlepší je umřít v boji. Byť Geronimo s puškou v ruce nezemřel, dotáhl to až na zelináře a turisty vyhledávanou celebritu. V oplakávání ztráty svobody potom žil až do osmdesátky, kdy v opilosti zemřel po pádu z koně. Další zajímavostí je samotná "bitva" u Ojo Caliente. John Clum (který se také dožil osmdesátky) ji předem porovnává s bitvou u Jericha. Rozdíl je však nasnadě. Zatímco u Ojo Caliente nebyl nikdo zabit, u Jericha byly povražděni všichni obyvatelé včetně jejich nečistého dobytka (jak to přikázal Bůh). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Nůž, se kterým sekne do stromu Apač v potyčce s Johnem Clumem (Audie Murphy), v něm nezůstane zaseknutý. V dalším záběru v něm ovšem je. (Mol)

Reklama

Reklama