Reklama

Reklama

Žízeň

(festivalový název)
Izrael / Palestina, 2004, 110 min

Obsahy(1)

Abu Shukri se před deseti lety odstěhoval s rodinou daleko od domova, do vyprahlého údolí, kde s manželkou, dvěma dcerami a synem našel obživu jako uhlíř. Jen on a syn se občas dostanou mezi lidi do nedaleké vesnice, kam chodí chlapec do školy a kde otec prodává dřevěné uhlí, které rodina vyrobí. Otcovo rozhodnutí zavést do primitivní usedlosti vodovod sice rodině ulehčí život, vnáší však do duší jejích členů neklid. Otec sice nepřipouští možnost, že by usedlost a dosavadní způsob života opustil, ostatní se však stále výrazněji staví proti němu. Konflikt s dcerou Gamilou, již otec miluje, ale zároveň nesnese, aby mu vzdorovala, se stává ohniskem, v němž se rodí tragédie. Dokáže chlapec jít svou cestou, nebo se podřídí tradici a bude kráčet v otcových stopách? K natočení dramatu o hledání svobody, která neexistuje mimo nás, inspiroval režiséra rodný kraj konfliktní oblast kolem města Um El-Fahem v samém srdci Izraele, kterou obývá silná palestinská menšina. Sám autor však tvrdí, že jeho film je politický jen natolik, nakolik jsou politické všechny příběhy o vztazích mezi lidmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh arabské rodiny vyvrženců je zaznamenán vytříbenou kamerou a střídmě doprovázen minimalistickou hudbou. Arabský režisér a neprofesionální (přesvědčiví) herci, zatímco většina štábu jsou Izraelci. Film získal řadu cen doma, v Cannes a Paříži. Zajímavé komentáře: http://www.bbc.co.uk/films/2005/11/16/atash_2005_review.shtml https://www.critic.de/film/atash-durst-187/ https://www.futuremovies.co.uk/reviews/atash/matt-mcallister ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbilo, že tam kde jiné filmy tlačí na pilu hudebním podkladem v emotivně vypjatých scénách, Atash naopak vypíná muziku úplně a míru vcítění přihrává zcela na stranu diváka. Vůbec, celý snímek mi to ani trochu neusnadňoval, ani dlouhými záběry s minimem dialogů, ani tím, že bych do začátku dostala nějaké informace o tom, proč rodina žije, jak žije. To všechno jsem se dozvídala až postupem času z různých, ať už vyřčených, či nevyřčených náznaků a i to je možná ten důvod, proč se mi příběh z jednoho bohem zapomenutého místa dostal tak silně pod kůži. Stejně jako herecké výkony, zejména představitelů otce a starší dcery. Pokud máte v oblibě podobně minimalistické snímky, tak rozhodně doporučuji. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama