Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o svatém Františkovi z Assisi, který natočila italská režisérka Liliana Cavani v roce 1989, možná nepatří k těm, které bychom mohli označit jako „líbivé“. O to více nutí k přemýšlení nad některými souvislostmi a určujícími rysy světcova života, které jsme si zvykli vnímat už jako samozřejmost. Je to především samotná otázka „radikální volby“, která obrací naruby dosavadní život Františka jako syna bohatého obchodníka s látkami. Jeho rozhodnutí všechno nechat a následovat Pána v chudobě a evangelních ctnostech znamená nejen osobní obrácení, ale také nutný konflikt s vlastní rodinou, přáteli a okolím, pro které se rázem stává nevděčným synem a bláznivým podivínem. Ale František přesto neustoupí a postupně k novému způsobu života získává také mnoho svých přátel. Ani pro ně to není cesta snadná, ale plná mnohých překážek, nástrah i pochybností. To vše se odehrává na pozadí historických a společenských proměn, jež vedou skupinu prvních Františkových bratří k jasnému poznání: Východiskem z hmotné i duchovní bídy, nespravedlnosti a beznaděje může být pouze cesta svatosti... Do hlavní role svatého Františka obsadila režisérka známého amerického herce 90. let a představitele typově zcela odlišných rolí Mickeyho Rourka. Autorem filmové hudby je proslulý skladatel a instrumentalista Vangelis. (TV Noe)

(více)

Recenze (23)

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé, velké zklamání, strohý odosobnělý schematický životopis naplňující přesně kriteria náboženských neživoucích agitek. Nesympatičtí herci ve vedlejších rolích pronášejí přihlouplé dialogy na hranici dementnosti, schema filmu, kde Františkovy "ovečky" sedí a vzpomínají na to jaké úžasné věci s ním zažily, je opravdu katastrofa - nebýt Rourkeho a H.B. Carter, sotva bych to dokázal dokoukat. Mimochodem verze s kuriozně stupidním brněnským dabingem tomu opravdu nepřidala. ()

caniferus 

všechny recenze uživatele

Podla mojho neskromneho nazoru, jedno z najlepsich spracovani zivota tohoto pre mna najoblubenejsieho (miestami az buddhistickeho) svatca, az tu som pochopil, ze Mickey Rourke, ktoreho som do tejto doby pokladal za podpriemeraka akcnakov a soft porna, je naozaj jedinecny herec. Klobuk dole, naozaj pan herec!!!!! P.S.: Mala sranda s tetovanim divokeho Mickeyho, ako ho rezia musela zakryvat, ale inak,super!!!!! ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Životopis jedného z najautoritatívnejších svätých - svätého Ferka Z Assisi. Najutoritatívnejších (v zmysle najvhodnejších na nasledovanie jeho odkazu) pre jeho veľmi vzácnu a vyrovnanú schopnosť poskytovať rovnakú lásku zvieratám ako ľuďom. Liliana Cavaniová tentoraz ustúpila svojmu obvyklému režijnému škandalizmu a sfilmovala jeho život ako návod na vybudovanie komúny. Komunity tých, čo stratili vieru v systém, ktorý ich núti do konzumných zvráteností. Svorky ľudí, ochotnej vypočuť trápenia iných a pomôcť im, ak sa dá. Spoločenstva, ktorú neriadia žiadni vodcovia. Ktorej stačí lajstro od úradu - tuná ho zastupuje pápež - aby mohli ako-tak slobodne žiť medzi tými, čo ich veľmi často nenávidia za to, že sa vymanili z kolotoča naháňania materiálovo-peňažného prebytku. Toto spracovanie veľmi dobre obstojí aj v porovnaní so Zeffirelliho filmom. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Je jen mizivé promile osobností, mocných či svatých, tak či onak spojených s katolickou církví, které si zaslouží respekt a úctu i po staletích od své smrti. Jedním z nemnoha je bezesporu svatý František z Assisi. Pokud takového světce přivede na plátno v mladém věku budoucí ordinérní prasák a notorický představitel mordýřů a gaunerů, jako je Mickey Rourke, pak je zaděláno na pozoruhodný filmový paradox. Rourke zde podal výkon na hranici lidských možností a v jeho stínu upadají všechny ostatní postavy do šedé zapomenutelnosti. Je jen škoda, že skromná výprava a strohá popisnost tento film posílají kamsi k průměru vatikánské propagandy. Nicméně třeba scéna, kdy František podlehne pokušení a rozdá si to sexuálně s hromadou sněhu, aby si z ní posléze uplácal ženu a syna, patří k nelepším okamžikům filmařiny, kterými mě mohl nahatý Rourke oblažit.         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Madam, vidět Mikckey Rourka jako citlivého a láskyplného božího prostáčka je stejně běžné jako vidět Klause v červenci lyžovat na Václaváku ve spodním prádle své paní. Prostě nikoliv nemožné, jen velmi vzácné. Vynikající hudební doprovod – Vangelis. Extatické stavy Františka, kdy prožívá své duševní blaho ze spojením s Bohem a přestává vnímat své okolí, tak jako každý mimoň, jsou v Rourkeho podání čistokrevnou filmovou lahůdkou. Nemusíte věřit v Boha, ale po shlédnutí filmu v Rourkeho Francesca budete věřit na tuty.          HLÁŠKA:Je snadné uctívat obrazy, protože ty nikdy netrpí hladem a zimou. ()

Santiago. 

všechny recenze uživatele

"Poslušné ovečky..." Film o velkém utrpení, jehož sledování pravděpodobně přinese utrpení i leckterému divákovi, jako v mém případě. Vyjma fandů masochismu a Křesťanského magazínu :). Rourke podal víc než solidní výkon, přestože mi typově na takovou roli vůbec nesedí. Pro mě osobně příběh postrádá jakoukoliv hloubku, je snůškou nějakých náboženských frází a klišé, zkresleným podáním života člověka, jehož osud mohl být ve skutečnosti opravdu zajímavý. Ve filmu působí opravdu spíš jako nějaký pomatenec. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Danilo Dinati vyhrál cenu David di Donatello za nejlepší výrobní design. (Terva)
  • Fabio Bussotti vyhrál Stříbrnou stuhu, kterou mu udělil Italský národní syndikát novinářů v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Liliana Cavani soutěžila na filmovém festivali v Cannes o Zlatou palmu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama