Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Satirický animák, ktorý vlastne úplne (rozumej tendenčne) zapadá do snahy vytvoriť "southparkový" formát (Lokal TV, Pakárna), ktorý bude komentovať strasti a absurditu stredoeurópskeho života života. Celá hra sa však mení, ak máte aspoň trochu osobný/bližší vzťah s budapeštianskym Jozsefvárosom, tvz. "osmičkou". Áron Gauder berie rotoskopickú animáciu a hyperbolický štýl a pasuje naň "bordel" a špinavosť celej štrvte ako veľmi dobrý poetický rámec svojho filmového jazyka. Vizuálne aj dramaturgicky je to rovnaký freestyle, ako preháňanie sa po uliciach ôsmeho obvodu, kde sa škaredosť mení na špecifickú príťažlivosť. Gauder vtvoril veľmi osobný film-zeitgeist-genius-loci. Vôbec nie priekopnícka, ale za to veľmi sugestívna štýlovka. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuto som sa dostal uplne nahodne, madarsky jazyk mi tam vobec nevadil a skvele som sa bavil. Samozrejme to nemozeme brat vazne, ale ako ustipacnu satiru jednoznacne fenomenalne! Rozpravka pre dospelych ako ma byt, vyborne dialogy a skvela hudba bez ktorej by to bolo polovicne. Od plneho poctu to deli iba minimum a to neodskriepitelny fakt, ze animacia bola obcas odflaknuta inak musim povedat vyborna odychovka. Richi je skratka vyvrhel ako sa patri. 85% ()

Reklama

markotter 

všechny recenze uživatele

Pravda, příběh je trochu slabší, i když nápad, jak vydělat prachy a jak to celé zorganizovat mě hodně pobavil. Co mě ale absolutně bralo byla úžasná animace, která určitě nestála tolik peněz, jako kdyby se s tím pachtili v Pixaru a byla hodně originální. Doprovázeno skvělou muzikou, i když se mi zdálo, že některé provky se ve výstupech opakují. Takže 4. ()

Callas 

všechny recenze uživatele

7/10 Vizuálně netradičně a velice originálně zpracované dílko. Obsahově asi nikoho neuchvátí, ale má své světlé momenty. Již zmíněná animace působí velice zvláštně, místy až komicky, autoři zde uplatnili nepřeberné množství nápadů a zajímavých záběrů. Celou hodinu a půl mě bavilo ty vystřihované, nemotorné, někdy 2D, někdy 3D postavičky sledovat. Nyocker podle mého názoru stojí za shlédnutí už kvůli svému zpracování, škoda jen, že svůj ohromný potenciál nedokázali tvůrci proměnit v trochu hlubší a promyšlenější podívanou. Třeba se dočkáme i nějakého hodnotnějšího dílka v podobném kabátě... ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Pro mě nečekaně těžké tento film hodnotit. Něco mi říká, že se tvůrci tohoto snímku při jeho tvorbě bavili mnohem víc, než se bude bavit jakýkoliv divák. Zajímavá animace, ale na druhou stranu hodně toporné pohyby postave. Nudný příběh. Není to ani příliš drsné, ani humorné (no zasmál jsem se při scéně s atomovkou a záměnou Budapeště za Bukurešť). Postavy mají pramálo charismatu. Nečekané nicneříkající vizuální odbočky nejsou ani tak na škodu, jako že jsem nechápal jejich význam. Rajcovnost všudypřítomných prostitutek tento paskvil v mojich očích zachraňuje od úplného průseru. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film bol vytvorený inovačnou metódou, ktorá mieša dvoj a trojrozmernú animáciu. Vzorom postavičiek boli nasnímané tváre a gestá skutočných hercov. (corona)

Reklama

Reklama