Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

Faye 

všechny recenze uživatele

Jim se s kámoši poflakuje v newyorských ulicích, popíjejí, občas si čichnou ředidla, občas vyvedou nějakou klukovinu, ale hlavně je baví basketbal. A potom jednou zkusí heroin „Nejdřív, to byla záležitost sobotní noci a ty se cítíš fajn, jako gangster nebo rocková hvězda. Je to jenom něco na zahnání nudy. Říká se tomu kocovina, malý zlozvyk. Je ti tak dobře, že to začneš dělat i každý úterý pak čtvrtek a jsi v pasti. Každý začátečník tvrdí, že on nepodlehne, ale podlehne.“ Předlohou byl deník básníka Jima Carolla, kam si, v době svého bouřlivého dospívání, zapisoval své zážitky a zkušenosti. „Z nosu vám teče, v břiše máte křeče, nohy ztěžknou jako po šesti utkáních odehraných za sebou. Ten hlas vám někde v koutku hlavy říká: Ještě jednou, pak přestaň.“ Místo domova, školy, místo milovaného basketu mu zbyla už jenom ta ulice. A k tomu krádeže aut, přepadání, loupeže. Rváčův deník je dostatečně odstrašujícím varováním, kam až může člověk spadnout a co všechno je schopen udělat. A to nejenom díky skvělému DiCaprio v hlavní roli. Víc takových filmů. Svět drog a narkomanů. Svět „v nádherných úryvcích nebo příšerných snech“. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak chcete vidieť skvelý film o drogách pozrite si Trainspotting, ak chcete vidieť depresívny film o drogách pozrite Requiem za sen. No a ak chcete film o basketbale odporúčam Bílí muži neumějí skákat. Basketbalový deník Vám len poskytne dôkaz, že DiCaprio bol hercom prvej ligy už za mlada a že Mark Wahlberg sa na neho neúspešne hrá už od mlada. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Basketbalistov denník mal v mojich očiach hneď od začiatku dva výrazné mínusy. Odpudzujú ma nielen feťáci, ale aj filmy o ich "osudoch" a u filmov nakrútených "podľa skutočnosti" viem, že musia skončiť happy endom, inak by nebol dôvod pre ich nakrútenie. Napriek obom negatívam sa podarilo mladému Leonardovi vytiahnuť to v mojich očiach aspoň na tie obligátne tri hviezdičky. Na viac ani náhodou. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

VÝZVA 2015: Je možné, že jsem byl zrovna ve špatném rozpoložení k tomuto filmu. Dalším důležitým faktorem mohlo být také očekávání, jelikož jsem do filmu šel takzvaně "bez přípravy" a očekával jsem o něj tedy úplně něco jiného, než jsem nakonec dostal. Uznávám, že vidět Lea válet už takhle za mlada, mě velice potěšilo, ale celkový dojem z filmu je spíše negativní, proto tak nízké hodnocení. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film by som vyzdvihol po viacerých stránkach - veľmi sa mi páči dej respektíve príbeh a super odvykacia scéna, ktorá by mala byť v každom filme o drogách spravená na jedničku. Kamera to celé zachytávala naozaj detailne. Celkovo réžiu hodnotím na jednotku. Po muzikálnej stránke bol film takisto výborne spracovaný – osobne ma potešil Sex Pistols, či vynikajúci song od The Doors - Ride on the storm. Herecké výkony vôbec nezaostávajú - výkon Leonarda DiCapria bol vynikajúci, takisto Marky Mark ma presvedčil už tu a bol poriadna korba už v mladosti. Na záver by som chcel poznamenať, že film sa rozhodne oplatí pozrieť, je milión krát lepší než Trainspotting, navyše je film natočený podľa skutočnej udalosti, ktorý mu dodáva trochu inú príchuť. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Krev střeleného studenta v učebně během dalších výstřelů zmizí. (bfa)
  • Scéna, kde otec Jima (Leonardo DiCaprio) bije přes zadek, jej skutečně bije. Ve scéně, kdy chlapci na útesu vystrkují zadky na turisty plující na řece, je možné vidět, že jeho pozadí je stále červené. (bfa)
  • Předobraz hlavního hrdiny filmu Jim Carroll zemřel v roce 2009 na infarkt ve věku 60 let. (Investman)

Reklama

Reklama