Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

sarume 

všechny recenze uživatele

Tento film nás zavede mezi bandu výrostků , kteří koketují se sportem , ale hlavně s čuchaním lepidla . Další linie s zdá být daná , se sportem to jde od deseti k pěti a s fetováním od pěti k deseti. Zdá se , že jde o banální film o bandě feťaku. Mě ale zaujal příběh toho jednoho, a skvělě podaný ten boj i ten rozpad, není to jen nějaká čast ze života feťáka . před Vašima očima vidíte začatek a i konec. Tento film bych pouštěla jako prevenci, podle mě má vypovídajíci hodnotu. Di Caprio hraje skvělě a není zaběr , kde bych mu to co vypráví nevěřila. Není to humorné jako,Transpoting . není to ale ani temné jako pavučina, je to film pro širokou diváckou obec a v této kategorii si stojí vysoko. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fascinujícím způsobem hrající DiCaprio v legendární devadesátkové drogové teenage jízdě, která je na svoji dobu velmi otevřená, drsná a autentická, avšak zachovává si teenegorovskou hravost a optimismus. Skvěle vybalancovaná a občas úctyhodně šokující sonda do New Yorských drogových doupat. Film, který by měl být demonstrativně ukazován generaci dospívajících, aby věděli na co se přípravit v případě chuti experimentovat. ()

Reklama

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Až na dno. Smutný epitaf plný ľudskosti a veľmi tvrdá ukazka samotného ľudského úpadku. Neovplyvnené žiadným filmom, ale skutočnosťou. Nie je to žiadne morálne posolstvo, ktoré vám na začiatku povie "neberte fet", žiadne také sračky...len príbeh chlapcov, ktorý na to doplatili. DiCaprio v tejto roli legendárny. Vysaje vám to z vás dušu.. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film o pouti mladých, nadějných kluků, kteří studují na střední škole, jsou elitou basketballového týmu a mají před sebou slibnou budoucnost, což je pouze jedna strana mince, druhá je o jejich rvačkách, výtržnostech a postupnému navykání na drogy, což se jim stane usoudným, film o typickém úpadku lidské duše, kde cesta zpátky je velice hrbolatá... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dva roky předtím, než se pocachtal ve vodách severního ledového oceánu, se Leo objevil v diametrálně odlišném filmu. Ve filmu o kterém jsem popravdě do poslední chvíle ani pořádně nevěděl. O feťácích jsme toho už spoustu a na Requiem for a Dream jen tak něco mít nebude, ale The Basketball Diaries je i tak velice dobrý a dost těžký film. Normálně bych asi napsal, že Leonardo DiCaprio tu předvádí životní herecký výkon, ale to bych asi kecal. Ne že by byl tady špatný, on je prostě jen perfektní úplně všude a i tady jeho herectví bere dech. A hodně mladej Mark Wahlberg mu dobře sekunduje. Film samotný krásně vykresluje všechen ten hnus a špínu okolo a docela bych i uvěřil, že realita je i daleko horší. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu zazní písně "Catholic Boy" a "People Who Died", jejichž autorem i interpretem je autor literární předlohy filmu Jim Carroll. (Iggy)
  • Film se stal jedním z několika předmětů v soudním řízení podaném krátce po natáčení v roce 1997 na Heath High School, kde byla skupina čtrnáctiletých studentů zastřelena, když se modlili. Známý advokát Jack Thompson, který podal žalobu, tvrdil, že tento film, stejně jako několik společností pro videohry, dvě internetové stránky s pornofilmem a film Takoví normální zabijáci z roku 1994, byly přímo zodpovědné za ovlivnění střelce. Případ byl ale v roce 2001 uzavřen. (Delock)
  • Předobraz hlavního hrdiny filmu Jim Carroll zemřel v roce 2009 na infarkt ve věku 60 let. (Investman)

Reklama

Reklama