Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baran byl mladý, když ho společně s ostatními členy jeho bandy zatkla policie. Všichni kromě něj ve vězení zemřeli. Baran po pětatřiceti letech vychází z cely do změněného Turecka. Vrací se do své vesnice, ale ta zmizela na dně nové přehrady... Zákony banditismu ho nutí vyhledat muže, který ho udal. Byl to jeho nejlepší přítel? Film má westernový charakter. Zároveň vypovídá o rozpadu tradičních struktur v moderním Turecku a o hluboké propasti mezi městem a venkovem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Filmy působí někdy až komicky vzhledem k době, kdy vznikal. Přesto, ale možná i díky tomu, má snímek takový nostalgický nádech starých mafiánských filmů osmdesátých let se všemi klady i nešvary. Přestože je snímek přes všechny nedokonalosti překvapivě působivý, jeho zařazení (dle databáze IMDB) mezi jedny z nejlepších filmů dosavadních dob příliš nechápu. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Banditu jsem si pustil především díky jeho extrémně vysokému umístění v IMDB TOP 250, kde figuruje snad až někde v půlce! Celkový dojem je ale poněkud rozporuplný, možná i zklamání. Příběh není ničím výjimečný, některé herecké výkony, tedy především ty vedlejší, byly poměrně slabé a akční sekvence bych označil skoro až za hloupé. Nedá se říct, že by Eskiya nemělo silné momenty a jeho poselství respektuji, ale jako celek to na mě působilo dost průměrně. Indické filmy z IMDB TOPky jsou u mě o level výš. Jako zpestření a seznámení s Tureckou kinematografii to ale beru. 65 % ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejvýznamnějších vlajkových lodí tzv. nového tureckého filmu, která v sobě kombinuje technickou brilanci, divácky vděčné prvky (milostný příběh, akce, známí herci) a umělecké kvality. Nade vše pak ční strhující herecký výkon Şenera Şena, díky jemuž je ta bolestná výpověď o bouřlivých společenských změnách, kterými si Turecko v posledních desetiletích prošlo, ještě intenzivnější. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama