Reklama

Reklama

Otevři oči

  • Španělsko Abre los ojos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vyhlášený frajírek a holkař César (Eduardo Noriega) se na jednom večírku seznámí s dívkou Sofií (Penelope Cruz) a zamiluje se do ní. Césarova žárlivá přítelkyně Nuria se rozhodne mu pomstit a narazí schválně do betonové zdi. César nehodu přežije, ovšem následky jsou tragické: má znetvořený obličej. Lékaři mu sdělí, že by nepomohl ani chirurgický zákrok. César však stále miluje Sofii, ale jednoho dne se všechno změní, protože doktoři objevili nový způsob... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak Alejadro Amenábar ani ve svém druhém celovečerním počinu nezklamal, ba ten první možná ještě předčil. Velice zajímavý a velmi originální námět, zpracovaný opravdu mistrovsky. Zpočátku jen obyčejné romantické drama ze kterého se pomaloučku, ale neodvratně vyvíjí něco "jiného" (omlovám se ten výraz, ale opravdu nenacházím vhodných slov). Co je sen, co je realita. Od první chvíle netušíte, do čeho se ženete, a popravdě, ani ke konci si nemůžete být ani trochu jistí. Navíc, když se k tomu přidají velice přesvědčivé výkony dvou herců. které může divák znát už z již zniňovaného Amenábarova předchozího snímku, není v podstatě co dodat, ani co vytknout. Film, který ve mně zanechá hlubokou stopu, ale zařadí se mezi ty, které už napodruhé nebudou nikdy tak lákavé a dobré, ovlivňijící, deptající jako po první projekci. Bohužel, zatím nemůžu porovnat s remakem. 100% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Že je toto predchodca amerického Vanilla Sky som zistila, až tesne predtým, ako som si Abre los ojos išla pustiť. Na americkom remaku som bola vtedy v tom 2002 v kine. Myslela som si, že ma tento film až tak nebude baviť, ale opak je pravdou. Asi aj preto, že 13 rokov je dlhá doba a ja som zabudla o čom konkrétne film bol. V podstate sa sama sebe nečudujem, lebo bola to riadna mela ... prítomnosť, budúcnosť, sen, realita. Oba filmy sú skvelé. Alejandro je naozaj výborný, na svojich 25 rokov vymyslel a natočil skvelú vec, klobúk dole. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Někdo tvrdí, že remake nemůže být lepší, než originál. Ale já tvrdím, že to záleží na tom, co uvidíte jako první. Ano, mluvím o Vanilkovém nebi, které jsem viděl jako první a až pak jsem se dozvěděl, že to je remake. A možná je to těmi detaily, možná je to tím, že remake je delší o 20 minut anebo je to jednoduše proto, že jsem Vanilkové nebe viděl dřív, ale se mi prostě líbí víc, než originál. Nicméně, to nic nemění na faktu, že i tohle je jednoznačně 100% záležitost. Hlavně díky Eduardovi a (opět skvělé) Penélope. Uzavřu to tím, co se tady snažím říct celou dobu - v tomto mimořádném případě otázka nezní, jestli je remake lepší/horší než originál, ale co jste viděli dříve. Protože to si pravděpodobně zamilujete. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tajemný film, záhadné události, krásná Penelope - co víc si můžu přát. Ani mi vlastně nevadí, že až tak úplně přesně nevím, co tím chtěl básník říct. Ony ty skoky v čase a prostoru většinou nekončí moc dobře a ještě hůř se vysvětlují zvídavému divákovi. Ale bylo to hezké a takové neholyvůdské, takže to beru, šéfe. A je mi úplně jedno, že existuje nějaký remake s Tomíkem Cruisem. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Amenabar z meho pohledu s vyjimkou Hlasu more nenatocil spatny film a tohle je dalsi excelentni zarez, tentokrat na poli alternativni, snove haluz latky. Je to objektivne lepsi, nez velmi doslovny remake Vanilla Sky, ma to dramatictejsi hudbu (kterou delal opet primo Amenabar) a celkove je z toho citit ta nefalsovana syrovost spanelskeho originalu, ale primarni sila, ktera tkvi ve scenari na vas zautoci s maximalni razanci pouze v te verzi, kterou vidite jako prvni. Ja jsem bohuzel videl prvni americky remake, ktery byl dobry, ale tim jsem si tenhle kus predem o uroven znehodnotil. Kdo nevidel ani jednu verzi, silne doporucuji "Abre los ojos", coz by mohla byt bez znalosti Vanilla Sky i 5* zalezitost.7/10 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Tom Cruise řekl, že to byl on, kdo se snažil po telefonu koupit filmová práva na remake hned potom, co poprvé viděl tento film. (becki_tu)
  • Píseň, která zní v nočním klubu, kam César poprvé přichází, je skladba "Rising Son" od skupiny Massive Attack, ve které je často opakována fráze "dream on (sni)". (becki_tu)

Související novinky

Amenábarův scenárista točí sci-fi

Amenábarův scenárista točí sci-fi

16.03.2015

Mateo Gil, několika cenami Goya oceněný španělský spoluscenárista tří filmů Alejandro Amenábara – konkrétně Otevři oči, Hlas moře a Agora – se poslední roky pokouší i o režii. Po dobře přijatém… (více)

Reklama

Reklama