Reklama

Reklama

Májová oblaka

(neoficiální název)
  • Turecko Mayıs Sıkıntısı

Obsahy(1)

Předchozí film N.B.Ceylana, od něhož byl na minulém Febiofestu uveden film Daleko. Ceylanovo náročné autorství, vzácně konsistentní- Ceylan své filmy sám produkuje, je jejich scénáristou, režisérem, kameramanem, střihačem, je pozoruhodným fenoménem současného filmu. Jeho styl se zakládá na mistrovském zvládnutí obrazu, jenž přesně rezonuje s tématem- křehkými intimními úvahami o pocitu ze života, jeho plynutí, míjení, ale filmy jako by ho v sobě zároveň zadržovaly s nezvyklou intenzitou. Májová oblaka se odehrávají na tureckém venkově, kam přijíždí režisér Muzaffer, aby natočil film o svých rodičích (hrají je skuteční režisérovi rodiče). Film se stává básnivým svědectvím o lidech ukotvených k místu, ke krajině svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nemám rád máj.. chytá ma z neho depresia.. Ceylan a jeho úvaha nad zmyslom života, pominuteľnosťou a snami( malými aj veľkými) v krásnom a idylickom prostredí Tureckého vidieka. Znova sa obklopil svojou rodinou a známymi a vytvoril veľmi komorný príbeh - ktorý je poctou starým hodnotám a novému videniu sveta. Krásne zobrazenému cez vzťah otca a syna a ich odlišných hodnotových rebríčkov a túžob. Ceylan ale aj napriek tomu vrství životné osudy protagonistov do jedného uceleného príbehu, kde nikto nevychádza ako víťaz, kde nikto nič nezmení a kde je síce v jednoduchostí krása, ale čokoľvek nové nás postupne dostáva na zlú cestu - krásne vidieť v postave chlapca. A potom znova korytnačky, táborák a nejaké tie nedobre padnúce nohavice. Veľmi dobré prepojenie z jeho predchádzajúcim filmom Kasabou. V tomto doslova zachytáva scénu, kde sa natáča časť Kasaby a nielenže vytvára metafilm uprostred filmu, ale zároveň sa pohráva z fikciou, realitou a krásne prepája svojich hrdinov tak, že si buduje vlastnú filmovú mytológiu a štýl. ()

Reklama

Adonaj 

všechny recenze uživatele

Miluji všechny filmy od Ceylana... Má božský talent ducha filmu! Je to filmový syn Tarkovského! Ceylanova filmová fotografie je překrásná plná nostalgie i ducha božského světla snu ve filmu... Stará škola nová tvář! Ruský vliv kamery i scénáře Čechova vtísnil do tohoto svého rodinného filmu o svém otci, matce a klukovských let na vesnici. Vše točil na barevný Fuji kinofilm... Ano, je to film o filmu, o tvoření uměleckého díla hodnotě krásy stvoření... A konec opět božské Requiem od Verdiho, tak jak to miloval Andrej Tarkovskij ve své Nostalgii i jiní ruští cinematografové... viz Andrej Končalovskij. Otec sní umírá končí mu jeho sladký život u dubového stromu kůry pomíjivé lásky rodinného štěstí. A božské slunce zahřívá jeho les, hájek štěstěny i Ceylanův film celluloidu! Bože oroduj za nás hříšníky... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama