Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Nach 

všechny recenze uživatele

Je ikonické, že jsem Říjnové nebe viděl den po TV filmu České televize Monstrum. Říjnové nebe totiž jasně ukazuje to, jak správný film podle skutečných událostí má vypadat, aby nepůsobil křečovitě, nudně a neforemně. Zatímco Monstrum se snažilo být filmem, kde je v popředí všechno od života autora, přes stavbu Stalinova pomníku, až po čistky padesátých let, je Říjnové nebe snímkem, které stojí na životě kluka, který se snaží vymanit ze sevření uhelného městečka a přesto najít blízký vztah se svým otcem, pro nějž je těžba uhlí vším. Ano, Říjnové nebe je komorním dramatem o tom, jak těžké je prosadit se a kolik obětí musíme přinést, abychom si uskutečnili své sny. Samotné pouštění raket je zde pouze jakousi kulisou, jež stojí za motivací postav (a spíše figuruje pro příběh jako hnací motor), ale nikdy není samotným centrem dění. Tou zůstává hlavní postava a jeho osobní vnitřní dramata. Říjnové nebe to vědělo a je kvalitativně na samotném vrcholu kvality. Monstrum naopak v této věci pohořelo. Velký palec nahoru a rád si tento film opět připomenu. 80% ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých dramat, kde český dabing hraje svou klíčovou roli (Philadelphia, Shawshank). Tyhle dva filmy zmiňuji schválně, protože tenhle film mi hudbou a dabingem z nějakého důvodu připomínal oba kultovní snímky. A jakmile se mi tohle jednou za uherský rok stane, pak mám jasno, mám před sebou top film. Kluk, co nechtěl skončit jako ostatní, ale chtěl ke hvzědám( herecký talent Gyllenhaallův byl již tady evidentní)....drsný otec, který nemá pochopení pro synovo počínání (skvělý Cooper, který podobnou otcovskou roli předvedl v Americké kráse), třídní učitelka, která i navzdoru konzervativního ředitele školy klukům vychází vstříc a má pro ně pochopení (Laura Dern, pro mě jedna z nejlepších hereček, byť jsem neviděl jediný film, kde by byla v titulní roli - stačí pro mě jenom pár minut ve filmu, stejně tady) a vůbec všechny okolnosti filmu tu patří k tomu lepšímu. Důlní městečko, jehož sláva roste a padá na uhlí, všudypřítomná tíha studené války a vlastně herecké výkony všech, dávají dohromady zapamatováníhodné pokoukání.........................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

O snoch, splnených, nesplnených, o ceste, ale hlavne o prekážkach, ktorých je na ceste za snom neúrekom. O tom je tento skutočný príbeh. Rodiný film, ktorý ma dokázal pohltiť aj keď ničím výnimočným neoplýva. On je proste výborne zahraný a natočený so všetkými tými klišé, ktoré sú naštastie podávané s citom a rozumom. Váham, váham, ale nakoniec idem nižšie (otrasný slovenský dabing) a dávam veľmi silné 4 hviezdičky filmu, ktorý by si zaslúžil lepší vysielací čas ako v sobotu poobede. A filmu pri ktorom som si spomenul na jednu životnú pravdu: "Cesta bez prekážok nevedie nikam." ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

October Sky je životopisný film a ak máte tento žáner radi, film vás nudiť možno nebude. Chlapec, ktorý si splnil svoj sen a jeho príbeh je obdivuhodný. Ale nič navyše. Ak si prečítate popis filmu, už na začiatku sa dozviete všetko a film obsahuje nulový moment prekvapenia. Od prvej minúty si tak domyslíte každý nasledujúci zvrat a tak to zostane do konca filmu. Navyše mi prekážali patetické momenty – režisér si naplánoval každú vašu slzu dojatia aj úsmev, všetko je prvoplánovo namodelované. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud jsi syn horníka a nejsi políben inteligencí, tak to máš holt dost blbý. Pokud jsi však syn horníka, jenž hrál v Donnie Darko, tak máš svou budoucnost vymalovanou. Jsi jako Harry Potter, jen ti chybí jizva, čarodějnický klacek a Hermiona. A naopak v počtu rodinných příslušníků jsi v přebytku. A jelikož jsi klikař, tak tě na střední škole učí přívětivá verze McGonagallové, která tě na základě tvého jména klidně procpe na do poháru Tří kouzelnických škol a to i přesto, že nejsi kouzelník. Jsi vyvolený? Tak se zamysli, jelikož Rita by se tě na to určitě zeptala! 82% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Pravé jméno otce hlavního hrdiny není John Hickam, ale Homer Hickam Sr. (rodo)
  • Homer H. Hickam Jr. sa v skutočnosti nikdy nestretol s nemeckým raketovým fyzikom Wernherom von Braunom. (Karush)
  • Skutočné mená hrdinov sme mohli vidieť v záverečných titulkoch. (Karush)

Reklama

Reklama