Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nehledím na komentáře ostatních.. Mně se ten film moc líbil. Skvělé herecké výkony, krásná hudba a poutavý příběh o splnění jednoho snu. Jistěže je předvídatelný, ale u kterého filmu se to neděje a stejně je to hit? Navíc skutečnost, že se tento příběh stal, v člověku vyvolá trochu jiné pocity a dívá se na něj hned jinak. Mám rád tenhle film a nedám na něj dopustit. 90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Téměř jsem zapoměl, jak hezky může u filmu mrazit! Když raketoví kluci poprvé úspěšně odpálí do vzduchu do několika metrů svou raketu, je to parádní zážitek! Ano, zážitek - a u televize! Aneb co neustále několik statisíců lidí na Zemi nechápe - a dívá se na filmové maniaky skrze prsty -, tak o tom jsem se já osobně včera 26.02.2010 opět přesvědčil, že existuje! Ten příjemný pocit zadostiučinění, že 108 minut sledování pěkného filmu stálo za to. Spokojenost! Zpočátku, než si chlapci v čele s výborným Gyllenhaalem uvědomí, že výzkum raket je jejich životním snem, tak sice snímek trochu pomaleji odsýpá, ale při prvním testování se dějová linie rozjede, a ve zběsilém tempu ji do závěrečných titulků nic nezastaví. Johnstonovi se navíc bravurně povedla zakomponovat linka vyprávění s důlními problémy, a každá minuta Říjnového nebe se tak zdá být velmi důležitá. A v kontextu i je... Velikou zásluhu zde má Homerův otec v podání Chrise Coopera, hraje bezchybně. A i když vše nakonec skončí tak, jak lze od prvních minut očekávat, stejně se na konci nelze zbavit pocitu, že vás to silně dojalo, pobavilo, a krásnější příběh jste dlouho neviděli... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne prijemny drama podle skutecnejch udalosti, kde si clovek muze stezovat, ze je to silne naivni a predvidatelny, ale proste se to tak nejak stalo, tak se neda nic delat. Jednoduchej pribeh o snu nekolika kluku stavet rakety misto aby makali v dolech, kde se vlastne nic moc nedeje, ale presto film prijemne odsejpa, ma prijemnou dobovou atmosferu a sympaticky herce, lepsi 4*. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem viděl hned několik výborných filmů, které stojí za zhlédnutí, a i když Říjnové nebe nepatří k největším vrcholům, tak si ho přesto budu pamatovat. A užil bych si ho ještě víc, kdyby se v některých místech netlačilo tak na pilu. Stěžovat si ale rozhodně nemůžu na Jakea Gyllenhaala a na to, že se tvůrcům povedlo vytvořit pohodový a příjemný snímek. A i když je poselství jednoznačné, důležité a snad i správné, tak ukazuje pouze hezčí stranu mince. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Škoda předvídatelnosti (což je u takových filmů běžné) a ztráty tempa kolem poloviny, kdy se Homer vysíral v dolech, protože jinak to byl bezvadný příběh obyčejných lidí, kteří něco dokázali, i když je od toho všichni odrazovali a dokonce jim podráželi nohy. Člověk jednou za čas takovou inspiraci potřebuje a tahle byla moc pěkná. 85% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Homer H. Hickam Jr. sa v skutočnosti nikdy nestretol s nemeckým raketovým fyzikom Wernherom von Braunom. (Karush)
  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • Uhelné městečko bylo postaveno pro účely filmování v lokaci Petros, v Tennessee (USA). (herr_carter)

Reklama

Reklama