Reklama

Reklama

Odvodňování pevnin: klimatická změna

(festivalový název)
  • Slovensko Odvodňovanie pevnín = klimatická zmena (více)
Celý film 1
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 2015, 37 min

Režie:

Štefan Vaľo

Scénář:

Štefan Vaľo

Kamera:

Štefan Vaľo

Hrají:

Štefan Vaľo (vypravěč)

Obsahy(1)

Tak ako dokážeme devastovať krajinu okolo seba, jej dokážeme aj pomôcť. Ak začneme za sebou ,,upratovať'', napr. približovacie cesty po ťažbe guľatiny, ktoré už aj tak nepoužijeme, lebo voda ich zeroduje na kameň. My si spravíme do lesa nové a nové cesty, ktoré voda opäť zeroduje na kameň, ale pôdu, ktorú voda so sebou odnesie, tam nikdy nevrátime. Upratovať by sme mali aj na poľnohospodárskej pôde, pretože aj tú v dôsledku minimalizácie nákladov hutníme. Zhutnená zem nevpustí dažďovú vodu do pôdy. Voda takúto zem eroduje a úrodná pôda je vyplavovaná už desiatky rokov do oceánov. Polia sa stávajú neúrodné a žiadne hnojenenie nám pôdu nenahradí. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Celý film 1

Recenze (6)

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Velký respekt pro pana Valo. Na jeho názoru nepochybně něco bude, i když si myslím, že těch problémů souvisejících s tímto tématem bude více, tak v tomto dokumentu názorně ukázal daný aspekt, který pokud začneme řešit, máme nárok na lepší budoucnost. Bohužel, jak zde zmínil, evropské elity zvysoka kašlou na návrhy, které by pro ně nepředstavovaly žádný zisk. Přitom by stálo za pokus vyzkoušet navrhnuté řešení aplikovat na nějakém území. Pokud by to výsledky mělo, tak na tom asi "něco bude" a mělo by se přistoupit k celoplošnému řešení. Dokument je poměrně neznámý a narazit na něj není jednoduché, což je velká škoda. Toto je právě ten typ dokumentu, který by měli učitelé pouštět na základních školách... Chyba je totiž ve výchově. Dokud se lidem nevnutí ihned v dětství myšlenka, že lidé jsou nejhorší parazité této planety a neukáží se jim problémy, které díky lidskému chování vznikají, dospějeme k záhubě již velmi brzy... ()

Reklama

Erumocio 

všechny recenze uživatele

Velmi jednoduše a zajímavě vysvětlená problematika. Musím říct, že by mě ani ve snu nenapadlo, co ve skutečnosti znamenají např. kaluže v polích. Pan Vaľo jen nepředstavuje a nevysvětluje problém, ale hlavně přichází i s jednoduchým řešením. A za to mu patří obrovský dík. Ještě přesvědčit ty správné osoby a zavést do praxe a bude nám o něco lépe. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ neaplikované riešenia globálnych problémov si zaslúžia pozornosť každého človeka. Dokument ponúka viac a iné pokusy ako jeho mladší nasledovník od rovnakého režiséra. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Detailný popis problému, ktorý možno nie je jediný, ale určite robí svoje a následne aj navrhnuté riešenia pre rôzne úrovne krajiny. Aktivista a odborník urobil niečo z vlastného presvedčenia bez snahy nejak zarobiť, proste úžasné. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Film bol vyrobený bez akýchkoľvek dotácií. (Zdroj: ČSFD)
  • Autor filmu je, ako on sám vraví, človek z lesa, počas celého života sa pohyboval v prírode. Do dnes vydal šesť filmov zaoberajúcich sa ochranou krajiny a životného prostredia. (Zdroj: ČSFD)
  • Štefan Vaľo, aktívny geoaktivista bojuje proti niečomu, čo v minulosti robil on sám. Ešte pred niekoľkými rokmi aktívne ťažil guľatinu, využíval lesné cesty a hutnil pôdu. Dnes je z neho najaktívnejší aktivista práve proti zhutnenej pôde a ničeniu lesa lesnými cestami. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama