Reklama

Reklama

Nezvěstný

(festivalový název)

Obsahy(1)

V tchajwanském hlavním městě byl znovu otevřen městský park, který však ze dvou třetin obklopuje železná stěna. Jen malý kousek uprostřed je vyhrazen dětem, které si hrají na prolézačkách a dovádějí na houpačkách. Rodiče je mají nadosah a zdá se, že tady se nikomu nemůže nic přihodit. Přesto se z parku ztratí tříletý chlapec, jehož babička si na pár minut odskočila na toaletu. Zoufalá žena prohledá celé okolí, zalarmuje hlídače i policii, ale bez výsledku. Její vnuk jako by se propadl do země. Stejně jako starý muž, jehož naposledy viděli na procházce v městském parku, ale večer ho jeho vnuk marně všude hledá... V mnoha tchajwanských filmech bývá město Tchaj-pej popisováno jako "město duchů". Režisér Lee Kang-sheng v podtextu tohoto příběhu "o neschopnosti vidět" vypráví také o poničených vztazích v tchajwanských rodinách. Jako by lidé žili ve svém vlastním uzavřeném světě, z něhož nedokáží vystoupit, nejsou schopni komunikovat s ostatními členy rodiny a tradiční silné vazby mizí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Radko 

všechny recenze uživatele

Alegória o neschopnosti vcítiť sa do nešťastia iných, o odcudzenosti, obmedzení vonkajškových zdrojov informácií na internet a videohry, o egoizme maskovanom starorodičovskou láskou. To všetko v príbehu starej mamy, ktorá stratila svojho vnúčika hrajúceho sa na detskom ihrisku v mestskom parku. Prepadla ju náhla hnačka, defekačný pud ju vzdiali od malého. Po jej návrate sa vnúčik vytratí a zúfalá babka sa vypytuje okoloidúcich, hľadá po celom meste, v zúfalstve ide poprosiť aj mŕtveho manžela. V skutočnosti sme si veľmi blízko, vlastné vytvorené bariéry však častokrát neumožňujú vidieť prítomnosť toho druhého a jeho momentálne prežívanie. Netradičný zážitok ponúka film, do ktorého sa nevstupuje ľahko, ale keď prijmem jeho pravidlá (pozorné hľadanie, vcítenie sa do situácie), pod zdanlivo naivnou šupkou sa uvoľnia informácie prostredníctvom umeleckej metafory výstižne popisujúce svet navôkol. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ani za zdí není nikdo v bezpečí. Kamera - Pen-Jung Liao. Film z Taiwanu překvapuje svou dramatičností a vlastně strašně jednoduchým vyřešením. Babička hledá ztracené dítě a vnuk hledá svého dědečka. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi dlouho, než jsem ten film sehnal a když už se mi to konečně povedlo, byl jsem pochopitelně nadšený. Jenže jak jsem pak zjistil, nikde k němu nejsou anglické titulky. I tak jsem se rozhodl na Nezvěstného podívat, protože Kang-sheng Lee je vlastně učeň Ming-liang Tsaie - a ten vypráví především obrazem, ne dialogy. Tady to bylo taky, ale přece jenom těch dialogů nebylo málo a za titulky bych byl rád. Děj jsem ale pochopil i tak (včetně závěru) a myšlenku myslím taky, takže si to dovolím ohodnotit. Kang-sheng Lee podle mě dost dobře pochopil Tsaiovu tvorbu a jelikož má i stejného kameramana, natočené je to velmi dobře. Hodně se mi líbil i samotný rozjezd, ve kterém babička běhá po parku a hledá svého vnuka. Prostřední část se bohužel dost táhla, protože v ní vlastně o tolik nešlo (a tady bych byl rád za titulky, protože třeba jo a uniklo mi to), ale závěr se mi zase líbil hodně. Tak jako tak to kvalit Tsaiových filmů (hlavně jeho staré éry) nedosahuje, ale Kang-sheng Lee natočil celkem dobrý debut a postupem času by mohl dosáhnout kvality svého učitele. 3* ()

Reklama

Reklama