Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (140)

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající hororová parodie. Mel Brooks se s tím nepáral a stvořil úžasnou podívanou plnou neodolatelných komických scének. Všechny postavy jsou jedinenčné, u mě vede hláškující sluha Igor a velitel policie, který má železnou ruku (vládne železnou rukou :-)). Mezi geniální vtípky se však vmísily i decentně zábavně strašidelné a některé i dojemné prvky. A díky za to. Roztržitý Gene Wilder (skvělý dabing Oldřicha Kaisera), monstrum Peter Boyle, okouzlující Madeleine Kahn (ta se objevuje snad skoro ve všech Brooksových filmech) a poznal někdo z vás Genea Hackmana? Pro vás, kteří si ho nevšimli, je to ten slepý fousatý poustevník. "Mladý Frankenstein" není narvaný k prasknutí všelijakými gagy a je to jen dobře. Scén, kdy se zasmějete od srdce je jenom pár, je jich spíše více pro pousmání. A právě to je příčinou absence nepovedených nebo slabých vtípků a jedná se o nejlepší film Mela Brookse, který jsem viděl. ()

Pawouk123 

všechny recenze uživatele

Během necelého týdne již druhý shlédnutý film s Genem Wilderem (první byl Willy Wonka & the Chocolate Factory) a dlužno podotknout, že na mě působí jako velký sympaťák. Což ostatně všichni herci - krásná Teri Garr s německým akcentem, pro mě do té doby neznámý Marty Feldman, monstrum se zipem v podání Petera Boyla i Gene Hackman jako slepý mudrc k pohledání. K tomu všemu ještě 'Aj-gor' a jeho úžasně přihlouplé či poťouchlé grimasy ('It should be raining...'), 'there wolf', 'Abby Normal' a 'what a knockers' a další naražky a lingvistické dvojsmysly a 4 hvězdičky jsou na světě. No nakonec vlastně pět. Mírnou neobjektivnost připisuji lahvince vína i tomu, že parodie může pobavit nejen prvoplánovou přehnaností, ale i montypythonovskou ujetostí. Zajímavé komentáře: Malarkey, woody. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,8miliónaTržby USA $86,273,333Tržby Celosvetovo $87,300,000Tržby za predaj DVD v USA $15,500,333 //počet predaných kusov 1,449,778║ Mel Brooks a jeho humorná stránka ide v dosť planej podobe, príliš suché nezaujímavé. /35%/ ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Skvělý slibný začátek, který pokračoval až do takové 3. čtvrtiny filmu a pak se z toho stala klasická novodobá parodie, kde se opět myslelo jen na to jedno. Našlo se zde pár slušnějších vtipů, potom to bylo místy úplně hluché a nudné a v závěru už to šlo pomalu, ale jistě do háje. Každopádně dávám jeden bod za postavu, kterou ztvárnil Marty Feldman, ta mě opravdu rozesmála svými výjevy. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Druhé setkání s Brooksem už dopadlo o poznání líp, že bychom si na sebe zvykali? I tady jsou gagy tak zvláštně proti srsti načasované, ale už mi to nepřipadá nepovedené, jen nezvyklé, leč po svém konzistentní. Během filmu jsem sice smíchy hulákal jen na pár místech, při zpětném pohledu v něm ale bylo zabijáckých fórů daleko víc (a proti Producentům v podstatě zmizely ty vyloženě laciné a přibylo jazykových hříček i momentů téměř montypythonovských), což by mohlo slibovat umocněný zážitek při opakované projekci. Láska k předloze z toho přímo tryská, což mám rád, má to i své momenty skoro čisté krásy, bez kterých pro mě parodie ztrácejí jeden důležitý rozměr (melodie transylvánské ukolébavky Johna Morrise je Mladému Frankensteinovi tím, čím je Gabriela Beňačková Tajemnému hradu v Karpatech), a minimálně Marty Feldman se stěhovavým hrbem je jednoduše k zulíbání, nemluvě o téměř nepoznatelném Genu Hackmanovi v roli slepého poustevníka. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Igorova (Marty Feldman) slova „Walk this way“ se stala námětem na skladbu pro skupinu Aerosmith. (ČSFD)
  • Mozek, který má za úkol ukrást Igor, patří Hansi Delbrückovi, vědci a světci. Hans Delbrück žil v devatenáctém století a je znám jako vojenský historik a profesor na Berlínské univerzitě. (HellFire)

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama